Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Kuraklık ekonomiyi de derinden etkileyecek
2007/10/14 13:26
Kuraklık ekonomiyi de derinden etkileyecek

Uzmanlara göre, Konya'da yaşanan iklim değişikliği yöre ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek düzeye ulaştı.
İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesinin, geçen ayın sonunda Konya Ovası'ndaki kuraklığa dikkat çekmek için yarım sayfa ayırdığı haberde kaynak gösterdiği Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Nalbantçılar, Konya'da 18 Ekimde yapılacak ''Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri'' konulu uluslararası konferansta farklı bir bildiri sunacak.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Nalbantçılar, Türkiye'den ve dünyadan 125 bilim adamının katılacağı, küresel ısınmasının geniş şekilde ilk kez masaya yatırılacağı konferansta ''Konya Ovası'nın sorunları ve çözüm önerileri'' başlıklı bir bildiri sunacağını belirtti.
Nalbantçılar, Türkiye'nin en önemli ovalarından olan Konya Ovası'nın son 18 yıllık sürede genelde yağışların azalması ile kurak dönem etkisine girdiğini, hazırladığı bildirinin de özünü oluşturan bu sürecin uzamasının ise bölgenin, çölleşmesine sebep olacak bir kuraklıkla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Konya'nın, son yıllarda dünya genelinde yaşanan iklim şartlarındaki değişiklik nedeniyle su kaynaklarının azalması sorunuyla yüz yüze kaldığını dile getiren Nalbantçılar, ''Bu durum yöre ve ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek düzeye ulaştı'' dedi.
Ülkenin tahıl ambarı olan bölgede sulak alanların kuruduğunu, göl ve göletlerin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Nalbantçılar, şunları kaydetti:
''Yüzey sularının ve kaynakların debilerinde ise önemli miktarlarda azalmalar oldu. Bu gelişmeler sırasında bölgede yürütülen tarımsal çalışmaların suya olan gereksiniminin gün geçtikçe artması da yer altı sularının daha fazla tüketilmesine yol açmıştır. Bu da yer altı sularının yıllık ortalama 1 metre düşmesine neden olmuştur. Sonuç olarak, Konya Ovası'nda iklimsel değişiklikler, tarımsal sulama ve planlama hataları nedeniyle su kaynakları azalmakta, yüzey suları tükenmekte ve yer altı suları can çekişmektedir. Bunlara ilave olarak, yer altı sularındaki kirlenme ve ani seviye değişimi ile topraklarda çoraklaşma ve obruk oluşumları süre gelmektedir.''

''Mevcut durum sürdüğü takdirde ovayı su kaynakları bakımında yok oluş ve çölleşme beklemektedir'' diyen Nalbantçılar, ''Bu olumsuz durumun önüne geçilebilmesi için acil olarak yasal düzenlemelere, halkın bilinçlendirilmesine ve tek merkezden yapılacak su yönetimine gerek duyulmaktadır'' diye konuştu.
Nalbantçılar, bu tür tespitlerin yer aldığı yeni gelişmeleri, Konya Büyükşehir Belediyesi ile SÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nün 18-20 Ekim tarihleri arasında Konya'da düzenleyecekleri ''Uluslararası Küresel İklim Değişikliği ve Çevresel Etkileri'' konulu uluslararası konferansta bildiri şeklinde sunacağını sözlerine ekledi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com