Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Azerbaycan’da bir nice söz!
2007/10/24 13:33
Azerbaycan’da bir nice söz!


Mevlana Yılı etkinlikleri çerçevesinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “ Çağdaşımız Mevlana” konulu bir sempozyum düzenlendi. 5 ülkeden 23 akademisyenin katıldığı sempozyum, 4 oturumda gerçekleşti.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yurtdışında düzenlediği Konya ve Mevlana Günleri, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam ediyor. Önceki gün Müslüm Makomayev Azerbaycan Devlet Filarmonisi’nde düzenlenen sema gösterilerinin ardından Bakü Atatürk Merkezi’nde “Çağdaşımız Mevlana” konulu bir sempozyum düzenlendi. Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli İlimler Akademisi, Ressamlar İttifakı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği sempozyum 22–23 Ekim 2007 tarihlerinde 4 oturumda gerçekleşti.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan Azerbaycan Atatürk Merkezi Rehberi Prof. Dr. Nizami Ceferov, Mevlana öğretilerinin hayatın her anında benimsenmesi gerektiğini söyledi. Bakü’de düzenlenen Konya ve Mevlana Günleri dolayısıyla Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Ceferov, sempozyum bildirilerinin kısa sürede kitaplaştırılarak, ilim adamlarının hizmetine sunulacağını açıkladı.
Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, globalleşmenin müspet anlamda anlaşılmaya çalışıldığı takdirde, bunun ilk kurucularından birinin Hazreti Mevlana olduğunu söyledi.
Anar Rızayev’in ardından söz alan Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da, yaratılanı yaratandan ötürü sevme felsefesine değindiği konuşmasında, hoşgörüde Mevlana’nın ayrı bir öneme haiz olduğunu kaydetti.
Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ercan Uslu ise, ilim rütbesinin rütbelerin en büyüğü olduğunu kaydederek, “Ait olduğumuz medeniyetin verdiği değeri ortaya çıkaran Mevlana, Konya’yı şereflendirmiştir” dedi. Sempozyumun Hazreti Mevlana’ya önemli bir hizmet olduğunu vurgulayan Uslu, sempozyuma katılan akademisyenleri Aralık ayındaki Şeb-i Arus törenlerine davet etti.
Açış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi. Azerbaycan Atatürk Merkezi Rehberi Prof. Dr. Nizami Ceferov’un oturum başkanlığını yaptığı ilk oturum, İranlı Dr. Cevat Heyet’in “Mevlana Hakkında Bir Nice Söz” başlıklı bildirisiyle başladı. Sempozyumun üçüncü oturumunda Aşkın Terapi konulu bildirisini sunan Dr. Faik Özdengül de, örneklemeleriyle dikkat çekti. Özdengül, Mesnevi’nin tedavi edici psikoterapiden daha çok koruyucu ruh sağlığı anlamında ele alınması, güçlü ve dayanıklı bir ego oluşumunda kişilerin içgörü edinmesi için bir ders kitabı niteliğinde okutulması gerektiğini söyledi.
Türkiye, Azerbaycan, İran, Nahçıvan ve Gürcistan’dan akademisyenlerin 23 bildiriyle katıldığı sempozyumun dördüncü ve son oturumunda İran Cumhurbaşkanlığı Danışmanlarından Ali Asker Şehrdost da hazır bulundu.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com