Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Meslek Liselerine Üniversite yolu açıldı
2007/10/29 18:36
Meslek Liselerine Üniversite yolu açıldı

Hükümetin 2008 Yılı Programı'nda, üniversitelere giriş sınavının uygulanma biçimiyle ilgili yeni yöntemler geliştirileceği, ÖSS'de tekrarlanan başvuruların azaltılması amacıyla üniversiteler ve programlar arasındaki geçişlerin esnek hale getirileceği bildirildi.

İMAM HATİPLİLERE ÜNİVERSİTE YOLU AÇILIYOR

ÖSS'de tekrarlanan başvuruların azaltılması amacıyla üniversiteler ve programlar arasındaki geçişler ÖSS puanı esas alınmak kaydıyla esnek hale getirilecek. Meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında ya da yakın alanlarda devam edecekleri lisans programlarında “katsayı eşitsizliği” giderilecek.

Program'da, yükseköğretimden okul öncesine kadar eğitimin tüm kademelerinde öngörülen hedefler yer aldı.

Programa göre, ortaöğretime ve üniversiteye giriş sistemi “öğrencileri, programlar hakkında yeterli düzeyde bilgilendiren, etkin bir rehberlik ve yönlendirme sistemiyle ilgi ve yeteneklerini eğitim süresi boyunca çok yönlü bir süreçle değerlendiren, okul başarısına dayalı ve müfredat programlarıyla uyumlu, okul dışı öğrenmeye ihtiyaç duymayacak” bir yapıya kavuşturulacak. Yükseköğretime giriş sınavının uygulanma biçimiyle ilgili yeni yöntemler geliştirilecek.

YENİDEN YAPILANMA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK ve üniversiteler yeniden yapılandırılacak. MEB, merkez teşkilatı, “politikaları belirleyen, araştırma ve planlama yapan, pilot uygulamalara öncülük eden ve denetleyen” bir kurumsal yapıya kavuşturulacak.

Talim Terbiye Kurulunun icrai görevlerinden arındırılarak asli görevlerine odaklanmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gözden geçirilerek, bakanlık birimleri azaltılacak.

YÖK, “Standart belirleme, koordinasyon, uzun dönemli planlama ve denetimden sorumlu” bir kuruluşa dönüştürülecek. Öngörülen yeni görevleri yerine getirmek üzere mevcut kurumsal kapasite, uzmanlığı esas alacak şekilde güçlendirilecek.

Üniversitelerarası Kurul, en üst akademik organ haline getirilecek. Bu amaçla, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ile ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacak.

ÜNİVERSİTELERDE “MÜTEVELLİ HEYET” YAPILANMASI

Üniversiteler “idari ve mali açıdan özerk ve hesap verebilir bir yapıya kavuşturulacak.” Performans esaslı bütçeleme ilkesi çerçevesinde üniversitelere ilk aşamada mali esneklik sağlanacak, ikinci aşamadaysa mali özerkliğin sağlanması için mevzuat değişikliği yapılacak.
Üniversite yönetiminde merkeziyetçi yapının getirdiği sorunların giderilmesi amacıyla “mütevelli heyet” temelli bir yönetim yapısına geçilecek. Bu heyet üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesini, üniversitelerin yerel kalkınmaya katkılarının artırılmasını, toplumla bütünleşmesini ve öğrencilerin yönetime oy hakkı ile aktif katılımını sağlayacak şekilde oluşturulacak.

ÜNİVERSİTELER FARKLILAŞACAK

Mevcut beşeri, fiziki ve mali kaynakları dikkate alınmak suretiyle üniversitelerin araştırma ve öğretim üniversitelerine dönüştürülerek farklılaşmaları sağlanacak. Araştırma altyapısı yeterli olan üniversitelerin araştırmaya ve lisansüstü eğitime ağırlık vermeleri, diğer üniversitelerin ise daha çok ön lisans ve lisans eğitimine yoğunlaşmaları sağlanacak.
Vakıf üniversitelerinin yükseköğretimdeki payı artırılacak, özel üniversite kurulmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. Vakıf üniversitelerine sağlanan teşvikler kapsamında arsa tahsisi kolaylaştırılacak ve mali destekler artırılacak. Özel üniversite kurulmasına olanak sağlayacak gerekli mevzuat değişikliği yapılacak.

ÖĞRENCİLERDEN ALINAN KATKI PAYLARI

Öğrencilerden alınan katkı paylarının yükseköğretimin finansmanındaki payı artırılacak. Finans sektörünün devlet güvencesi altında ekonomik gücü olmayan öğrencilere eğitim kredisi sağlamasına, kredilerin geri ödemesinin belli bir gelir seviyesine ulaşıldıktan sonra yapılmasına yönelik düzenlemeler gerçekleştirilecek.

YURT SAYISI ARTIRILACAK

Üniversite öğrencilerinin barındığı yurt sayısı artırılacak. Öncelikli il ve ilçeler ile 2006 ve 2007 yıllarında yeni kurulan 32 devlet üniversitesinin bulundukları illerde artan yurt ihtiyacının karşılanması amacıyla arsa temin etme ve ihale süreci hızlandırılacak yurt inşaatlarının kısa sürede tamamlanması sağlanacak.

Üniversitelerde öğretim üyesi sayısının da artırılması planlanıyor. Öğretim üyesi yetiştirmek üzere gelişmekte olan üniversiteler ile gelişmiş üniversiteler arasında iş birliği ve koordinasyon artırılacak. Öğretim Üyesi Yetiştirme Programları'nı tamamlayan araştırma görevlilerinin hizmet verecekleri üniversitelerde en geç 6 ay içinde öğretim üyeliği kadrosuna atanması sağlanacak.

Öğretim üyeliği mesleğinin daha cazip hale getirilmesi için araştırma görevlilerinden başlamak üzere özlük hakları iyileştirilecek.



Hürriyet
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Eğitim Haberleri
[:.:]
Konya'ya yeni rektörler
Lokman Koyuncuoğlu
Recep Konuk’da bir öğretmenmiş
Taner Aydın
2016 da ne olacak?
Mustafa Azılıoğlu
Bu kitaplar kaça?-1
Memduh Nihat Ada
İnsan yetiştirmek zor iş
Hakan Bahçeci
Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
Alev Ayyıldız
Elit Üniversiteler…
Dr.Ali Can
SALI 20:30 KINALI KUZULAR
Nadide Ü.Altıparmak
Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
Dr.Erdinç Yücel
Zamane gençliği
H.Tekin Gökmenoğlu
Ziya Gökalp ve Felsefe Dersleri
Mustafa Kara
DEVLET OLMAK VE GELİŞİM
Abdullah Öksüz
Bu üniversitenin rektörü kim?
Mustafa Tatlısu
ÖSS' ye 6 önemli tavsiye.
Murat Can
Konya'daki Eğitim Başarısı ve YÖK gölgesi
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com