Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Konya'da ''Şekerli'' günler
2007/11/08 15:36
Konya'da ''Şekerli'' günler
Uluslararası Pancar Ekicileri Konfederasyonu'nun (CIBE) yıllık değerlendirme toplantısı Konya'da gerçekleşti

Dünya pancar şekeri sektörünün en büyük konfederasyonu olan Uluslararası Pancar Ekicileri Konfederasyonu'nun (CIBE) yıllık değerlendirme toplantısı Konya'da gerçekleşti. Yerli ve yabancı birçok katılımcının hazır bulunduğu toplantıda pancar tarımının ve şeker sektörünün sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.
Toplantıya Konya Valisi Osman Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ev sahibi sıfatıyla Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ile konfederasyona bağlı ülkelerin temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk Avrupa'da şeker sektörüyle ilgili uygulanan kriterlerin Türkiye'de de uygulanması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de sektörle ilgili yaşanan en büyük sıkıntının ülkeye kaçak giren şeker ve yetkisi olmayan firmalarca üretilen nişasta bazlı şeker olduğunu belirten Konuk, Konya Şeker ve Çumra Şeker Fabrikaları'nın günde toplam 24 bin ton şeker pancarı işleme kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi.
Konya ve Çumra Şeker hakkında bilgiler veren Konuk; ''Sıvı şeker üretimine Türkiye'de ilk kez geçtik ve kapasitemizi yılda 120 bin tona çıkardık. Tesislerimize yeni ünite ilave ederek çikolata üretimine başladık. Ülkeden döviz çıkışı sıkıntısını en aza indirmeye yönelik, 2007 yılı itibariyle etanol tesisleri kurduk. Küresel ısınmayla mücadele konusunda, çiftçiler için damla sulama borusu üretecek Panplast Boru Fabrikası'nı kurduk.''
Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise Cumhuriyet'in ilk yıllarında kalkınmaya büyük katkı sağlamış olan şeker fabrikalarının, benzer önemlerini bugün de koruduklarını belirtti.Türkiye'de devletin tarım kesiminde istihdamı azaltmaya yönelik bir politikası olduğunu, bu politikanın da etkisiyle son 2 yılda 2 milyon kişinin tarım sektörünü terk ettiğini belirtti. Türkiye'de tarımın ivme kazanabilmesi için çeşitli alternatiflerin bulunduğunu ancak, Pankobirlik gibi başarılı kuruluşların, tarım kesimindeki kalkınmanın kooperatifler aracılığıyla olması gerektiğini açık şekilde gösterdiğine işaret eden İbrahim Yetkin ''Türkiye'de 25 şeker fabrikası, özelleştirilmeleri için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredildi. Devlet bu 25 şeker fabrikasını gerçekten özelleştirmek istiyorsa, bu işi en iyi şekilde yapan Pankobirlik'e vermesi ya da işletme haklarını devretmesi, gerçekçi bir yaklaşım olacaktır'' diye konuştu.
CIBE'ye üye, Fransa, Almanya, Avusturya, Belçika ve İsveç gibi toplam 23 ülkeden gelen birlik temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıyı, Avrupa Birliği Tarım Komisyonu Türkiye Şeker Masası Sorumlusu Gabor Zsugyelik yönetti.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com