Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

DTP muradına erdi!
2007/11/17 02:32
DTP muradına erdi!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP'nin, kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Başsavcı Yüksek Mahkeme'ye gönderdiği iddianemede, DTP'li 8 milletvekili ve 221 üye hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak istedi.
ODAK HALİNE GELDİ

Yalçınkaya, DTP'nin ''eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının 'devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne'' aykırılık oluşturduğunu belirterek, bu fiillerin partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiğini, bu durumun partinin büyük kongre, genel başkan, merkez karar ve yönetim organlarınca açıkça benimsendiğini ileri sürdü. Yalçınkaya iddianamesinde sözkonusu fiillerin doğrudan doğruya parti organlarınca 'kararlılık içinde işlenmesi' nedeniyle DTP'nin bu fiillerin odağı haline geldiğine işaret etti.Yalçınkaya iddianemede DTP'nin Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğunu, şiddeti siyasi amaçlara ulaşmak için araç olarak gördüğünü, partinin birçok üyesinin terör örgütü PKK'yla ilişkisinin aşikar olduğunu ileri sürdü.

5 VEKİL 221 DTP'LİYE YASAK

Yalçınkaya iddianemesinde partinin kapatılmasına, beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyelerine, 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini de istedi. DTP'nin kapatılmasına karar vermesi halinde 8 DTP'linin milletvekilliği düşecek ve 221 parti üyesi de 5 yıl siyaset yapamayacak. Mardin milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Van milletvekili Fatma Kurtulan, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Siirt milletvekili Osman Özçelik, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncer, Diyarbakır milletvekili Selahattin Demirtaş ve Şırnak milletvekili Sevahir Bayındır'a 5 yıl süreyle siyasi yasak gelecek ve milletvekillikleri de düşecek.

DTP lideri Nurettin Demirtaş, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görevinden istifa eden Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri, Sedat Yurttaş, Mahmut Alınak, Leyla Zana, Hatip Dicle ve Selim Sadak için de siyasi yasak isteniyor.


'Kurtulan PKK kampında eğitim aldı'

Başsavcı iddianamesinde PKK'lı eşi ve örgüt kampında eğitim aldığı iddialarıyla gündeme gelen DTP'li Fatma Kurtulan'a da yer verdi. PKK içerisinde faaliyette bulunduktan sonra ayrıldığı belirtilen bir kişinin ifadelerine yer verilen iddianamede, bu kişinin, ''DTP milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Sevahir Bayındır'ın 2003 yılında örgüte ait Sehit Harun kampında 3 ay süreyle siyasi eğitim verildiğini'' beyan ettiği kaydedildi.



ÇARE TÜKENMEZ

DTP'nin kapatılmasının kendi çalışmalarını yarıda bırakmayacağını ifade eden Türk, “Demokrasilerde çare bitmez” diyerek yeni parti kurabileceklerini ima etti.


Sürpriz olmadı

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş kapatma davasının kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. Demirtaş ile DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, parti merkezinde yaptıkları basın toplantısında kapatma davasına tepki gösterdi. Türk, Meclis'e girdikleri 22 Temmuz'dan bu yana demokratik çözümü sürekli dile getirdiklerine dikkat çekerek, bu çalışmalarına karşılık partinin kapatılma davasıyla karşı karşıya geldiğini söyledi. Türk ''Biz bu nedenle demokratik bir anayasanın ancak siyasi partilerin sağlıklı çalışmasıyla mümkün olabileceğine inanıyoruz. Bir siyasi partiyi adeta baskı altına tutma, adeta linç etme siyasetini terk edilmesi gerektiğini inanıyoruz'' dedi.

DTP Genel Başkanı Demirtaş ise parti hakkında açılan davanın kendileri için sürpriz olmadığını ve bu davanın demokratikleşmeye katkı sunmayacağını söyledi. Son günlerde partiyle ilgili bir linç kampanyası başladığını ileri süren Demirtaş, ''Kürt sorunun barışçıl bir çözüme kavuşması için çalışmalarımız devam edecektir'' dedi.

KENDİMİZ FESH EDERİZ!

DTP Grup Başkanvekili Selahatin Demirtaş, ise ''Parti kapatma sorunu çözecek en azından akan kanın durdurulmasını sağlayacaksa bizi tatmin etsinler. Partimizi, kendimiz feshedip Meclis'ten ayrılacağız'' dedi.


Yoksa partililer mi kapattı!

Dava haberi üzerine DTP Genel Merkezi'ne gelen Ahmet Türk ve Akın Birdal, kapılar kapalı olunca 'Devlet kapatmadan bizimkiler kapatmış' esprisini yaptılar. İkili 5 dakika bekledikten sonra kapılar açılınca içeri girdi.



ÖCALAN kurdurdu PKK ile ilişki aşikar

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 121 sayfalık iddianamede, DTP'nin kapatılması istemi şu görüşlerle savunuldu:


141 EYLEM İddianamede siyasi yasak getirilmesi istenen 221 parti üyesinin eylem ve konuşmalarıyla parti örgütlerinin düzenlediği toplam 141 eyleme ve bunlara ilişkin yargı süreçlerine yer verildi.

ŞİDDETİ BENİMSEDİLER Bir siyasi partinin terör örgütü olarak kabul edilen bir örgütü açık veya gizli olarak desteklemesi, bu örgüte meşruiyet kazandırmaya çalışması söz konusu siyasi partinin 'şiddeti' siyasal amaçlarına ulaşmak için benimsediğinin açık kanıtıdır.

ÖCALAN KURDURDU Öcalan'ın, avukatlarıyla yaptığı 5 Mayıs 2004'teki görüşmede, ''yeni bir parti kurulması talimatını verdiği, kurulacak partinin ismini dahi söylediği'' belirtilen iddianemede, Öcalan'ın, sonraki görüşmelerinde de hem yeni kurulacak parti ile ilgili hem de o tarihte faaliyette olan DEHAP ile ilgili talimatlarına devam ettiği vurgulandı. İddianamede DTP-PKK-Öcalan ilişkisinin reddedilemeyecek derecede 'aşikar' olduğu vurgulandı.

PKK'YA YARDIM DTP kurucu üyesi Hatip Dicle'nin Öcalan'ın direktifiyle hareket ettiklerine dair beyanda bulunduğu, Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir'in de PKK'lılara sahip çıkan, ifadeler sarfettiği kaydedildi. İddianamede, Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Sedat Yurttaş'ın Öcalan'ı övücü açıklamalarına da değinildi. İddianamede, PKK'ya lojistik destek sağlama boyutuna erişen eylemler de anlatıldı.

ROJ TV DEMEÇLERİ DTP Milletvekilleri ve üyelerinin PKK'nın yayın organı ROJ TV'deki demeçleri ve TV'nin partinin faaliyetleriyle ilgili yayınları da iddianamede ayrıntılarıyla anlatıldı.

PKK PROPAGANDASI Kaçırılan 8 askerin geri alınması olayı da kapatma davasının iddianamesine girdi. İddianamede, kaçırılan 8 askerin geri alınması olayının DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan ve Osman Özçelik tarafından tam bir örgüt propagandasına dönüştürüldüğü belirtildi. İddianamedeki eylemler arasında, Parti Meclisi üyesi Leyla Zana'nın 19 Temmuz Bingöl mitingi ve 18 Temmuz Diyarbakır konuşması da yeraldı.

Süreç nasıl işleyecek


Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raportör görevlendirecek.

Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Sonra davada izlenecek yöntem belirlenecek.

Bu yöntem ile birlikte iddianame DTP'ye gönderilecek. DTP, bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor.

Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Daha sonra Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de savunma yapacaklar.

Daha sonra raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Raporun Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Başkan Kılıç'ın belirlediği toplantı gününde üyeler biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak.

Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Kapatılan 4. parti olacak

DTP'den önce aynı gelenekten gelen 4 parti de kapatılmıştı. HEP 14 Temmuz 1993'te, ÖZDEP 30 Nisan 1993'te, Demokrasi Partisi (DEP) 16 Haziran 1994'te, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) 13 Mart 2003'te kapatıldı. Hakkında kapatma davası bulunan Özgürlük ve Eşitlik Partisi (ÖZEP) 1992'de HEP'e katıldı. Demokratik Halk Partisi (DEHAP) ile Özgür Parti ise kapatma davaları bulunmalarına rağmen fiili olarak kendini feshederek DTP'ye geçtiler. Öte yandan Kemal Burkay'ın partisi olarak bilinen Demokrasi ve Değişim Partisi (DDP) 19 Mart 1996'da, Şerafettin Elçi'nin Demokratik Kitle Partisi ise 26 Şubat 1999'da kapatıldı.



Oyları azalmıştı kapatılırsa artar

TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk: Son derece yanlış bir adım. DTP'yi mecliste muhafaza etmek demokrasi icabıdır. Ayrıca son seçimlerde oylarının azaldığını gördük. Şimdi bu baskıyı kurarsanız o oylar geri dönecektir. Belki de parti kapattırma ordaki şahinlerin işine geliyor. Sivri tutuyorlar. Ayrıca, PKK da DTP'nin kapatılmasını istiyor.


Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk: Siyasi partilerin kapatılması demokratik rejimlerde çok istisnai bir olaydır. Şimdiye kadar Milli Görüş çizgisinde, DTP çizgisinde çeşitli partiler kapatıldı ama her defasında yenileri kuruldu. Büyük olasılıkla bu partinin yedeği de hazırdır. Aslolan siyasi akımların Anayasa çerçevesinde siyasette yer almalarıdır.

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak: Davanın açılması için şartlar oluşmuş mudur, onu bilemem. Ancak bence problemleri kökünden halledecek, iç barışı güçlendirecek, gönül bağlarını kuvvetlendirecek çareleri bulmalı. Yasaklayıcı uygulamaların çare olmadığını herkes görüyor. Yüzde 10'luk baraj bile belirli düşüncelerin Meclis'e gelmesini engelleyemiyor. Üstelik de Meclis'te gurup kuracak nitelikte bir sayı ile geliyorlar.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com