Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Bush'la barış imkansız
2007/11/22 12:24
Bush'la barış imkansız
Japon Tokyo Shimbun gazetesine açıklama yapan Peres, ''Teoride, George Bush'un başkanlığı döneminde bir anlaşmaya varılabilir, ancak pratikte bu imkansızdır'' dedi.

Japon Tokyo Shimbun gazetesine açıklama yapan Peres, ''Teoride, George Bush'un başkanlığı döneminde bir anlaşmaya varılabilir, ancak pratikte bu imkansızdır'' dedi.

''Annapolis zirvesinin sonuçları konusunda hiç kimsenin hayale kapılmamasını'' söyleyen Peres, ancak bu zirvenin yeni barış görüşmelerinin başlangıcı olacağını kaydetti.

Peres, Filistinli mültecilerin statüsü gibi önemli sorunlarla ilgili daha önemli görüşmelerin bu zirvenin ardından yapılacağını söyledi.

7 yıl sonra doğrudan görüşme

ABD'nin 27 Kasım'da Washington yakınındaki Annapolis kentinde düzenleyeceği konferansla, 7 yıl aradan sonra İsrail ile Filistin arasında doğrudan barış görüşmelerinin başlatılması hedefleniyor.

Annapolis zirvesinin daha çok ''törensel'' nitelik taşıması nedeniyle sınırlar, güvenlik, yerleşimciler, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin durumu gibi kilit konuların görüşülmesi öngörülmüyor.

Türkiye de davetli

Konferans için ilk resmi davet Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e yapıldı.

Konferansa, Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu barış sürecinde rol oynayan 48 ülke ve kuruluş davet edildi.

26 Kasım'da bir akşam yemeğiyle açılacak toplantının asıl oturumu ise 27 Kasım'da yapılacak.

Rice yönetecek

Konferansı, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yönetecek. Katılımın yoğun olmasını isteyen ABD, İsrail-Filistin görüşmelerini yeniden başlatmayı umuyor.

Toplantıya Suriye de davet edildi; ancak Şam yönetimi konferansa katılmak için İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin konferans gündemine alınmasını istiyor.

Türkiye'yi, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil etmesinin beklendiği toplantıda Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililer de bulunacak.

Konferansa kimler davet edildi?

ABD Başkanı George Bush ile Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın ev sahipliği yapacağı, İsrail-Filistin barış sürecine işlerlik kazandırmanın amaçlandığı konferansa davet edilenlerin tam listesi şöyle:

* Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile heyetleri

* BM Güvenlik Konseyi'nin ABD dışındaki daimi üyeleri Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya

* BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun-Orta Doğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair-Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa-AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana-Avrupa Komisyonu

* AB dönem başkanlığı (Portekiz)

* Dünya Bankası-Uluslararası Para Fonu

Konferansa ayrıca, Türkiye, Güney Afrika, Cezayir, Almanya, Suudi Arabistan, Bahreyn, Brezilya, Kanada, Danimarka, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Lübnan, Malezya, Fas, Moritanya, Norveç, Umman, Pakistan, Polonya, Katar, Senegal, Slovenya, Sudan, İsveç, Suriye, Tunus ve Yemen.

Bush Abbas-Olmert-Mübarek ile görüştü

Bu arada, ABD Başkanı George Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Annapolis zirvesini görüştü.

Rice: ''Konferans büyük bir adım''

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da, Washington'ın gelecek yıl İsrail ile Filistin arasında bir barış anlaşması sağlanması çaba sarf edeceğini söyledi, ancak bu süre içinde başarı garantisi olmadığını ifade etti.

Rice, İsrail ve Filistin liderlerinin, ABD Başkanı George Bush'un görev süresi sona ermeden bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına ilişkin bir anlaşmaya varılması için çalışma sözü verdiklerini kaydetti.

''Bu sürenin de yaklaşık bir yılı işaret ettiğini hepimiz biliyoruz. Biz, bunu başarmaya çalışacağız'' diyen Rice, bu sürede başarı elde etmenin garantisi bulunmadığını da ifade etti.

Rice, ABD'nin gelecek hafta ev sahipliği yapacağı uluslararası Ortadoğu konferansıyla ilgili olarak, Washington'ın Annapolis'te Suriye ile İsrail arasındaki Golan Tepeleri'ne ilişkin anlaşmazlık dahil, diğer sorunların ele alınması için de ortam hazırlayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Annapolis'te düzenlenecek olan Ortadoğu zirvesinin, İsrail-Filistin arasında müzakerelerin başlatılmasını sağlaması durumunda ''başarı'' olarak nitelendirilebileceğini kaydetti.

Rice, gazetecilere açıklamasında, ''bu müzakerelerin başlaması, ileriye doğru büyük bir adım'' dedi.

Rice ayrıca, zirvenin amacını, ''İsrail ve Filistin arasında, bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik görüşmelerin başlatılması'' olarak duyurdu. Rice, ''bundan birkaç ay önce, belki birkaç hafta önce, bugün bu noktaya gelebileceğimizi öngörmek bile güçtü'' dedi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com