Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Mevlana etkinlikleri başlıyor
2007/11/27 14:01
Mevlana etkinlikleri başlıyor
Tahir Akyürek 1-17 Aralık arasında 33 sema gösterisi sunulacağını belirterek, bu yıl törenlere 82 bin 500 katılımcının gelmesinin beklendiğini bildirdi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, içeriği, verdiği mesajları ve misafirleri açısından dünyanın en önemli kültürel etkinliğinin Mevlana'yı anma etkinlikleri olduğunu söyledi.
Hz.Mevlana'nın 734. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri 1 Aralık Cumartesi günü başlıyor. Mevlana Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü ile başlayacak ve 17 gün sürecek etkinliklere yerli ve yabancı 82 bin 500 konuk katılacak.
Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ile birlikte 1-17 Aralıkta düzenlenecek Mevlana'nın 734. Vuslat Yıl Dönümü etkinliklerine yönelik bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenledi.
Aydın, İngiltere veliaht prensi Charles'in gelişinin Konya'nın tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi.
Mevlana'nın 734. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri'nin 1 Aralıkta başlayacağını vurgulayan Aydın, ''Konya'yı daha geniş kapsamlı tanıtmak için yoğun çalışacağız. Bu yıl düzenlenecek etkinlikler diğer yıllara göre daha farklı ve kapsamlı olacak'' dedi.
Tahir Akyürek ise 1-17 Aralık arasında 33 sema gösterisi sunulacağını belirterek, bu yıl törenlere 82 bin 500 katılımcının gelmesinin beklendiğini bildirdi.
17 gün boyunca hat, minyatür, resim, fotoğraf ve kitap gibi konularda 14 sergi açılacağını ifade eden Akyürek, 9 ülkenin katılımıyla Mistik Müzik Festivali'nin bu yıl da etkinlikler kapsamında yer alacağını söyledi.
Mevlana'nın bu yıl çok büyük bir organizasyonla anılacağını dile getiren Akyürek, şunları kaydetti:
''Yeryüzündeki etkinlikleri taradığımızda, içeriği, verdiği mesajları ve misafirleri açısından dünyanın en önemli kültürel etkinliği Mevlana'yı anma etkinlikleridir. Artık bu gerçeği sadece Konya ve Türkiye değil bütün dünya biliyor. Bu yıl yapılacak programa yurt dışından önemli misafirlerin katılması bekleniyor. Yabancı bakanlar, farklı dinlerin temsilcileri Konya'da olacak. Böylesine büyük bir organizasyon herkese büyük sorumluluk yüklüyor. Gelen misafirlerin temiz ortamda yemek yemeleri, alışveriş yapmaları ve hizmet almaları için dikkatli olmalıyız. Restoran, lokanta, alışveriş merkezlerini bu konuda uyarıyoruz. Özellikle güler yüzlü olma konusunda hassas olmalıyız. Bu törenler giderek daha çok dünya çapına yayılıyor ve bugünün dünyasında daha çok kabul görüyor. Bu yılda geçen yıllarda olduğu gibi birçok yabancı devlet adamı, dini liderler ve büyükelçiler törenlerimize katılacak'' dedi''
Kentin temizliğine her zamankinden daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Akyürek, özellikle sema programlarının çıkış saatlerinde araç sürücülerinin Mevlana Kültür Merkezi çevresi dışında başka güzergahlar kullanmalarını istedi.
Konaklama konusunda sıkıntı olacağını düşünmediğini, kentte yeteri kadar otel ve tesisin bulunduğunu dile getiren Akyürek, ''Otel ve tesislerin yetmemesi durumunda, gelen misafirlerin kalacak yer bulamaması halinde evde misafir etme uygulamasını gündeme getirebiliriz'' dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da üniversitelerin bulunduğu kentte eğitim ve öğretim dışında önemli görevleri bulunduğunu belirterek, özellikle Mevlana'yı anma etkinlikleri gibi programların bilimsel boyutunu kendilerinin yapması gerektiğini söyledi.
Bu amaçla Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni kurduklarını ifade eden Okudan, ''Hedefimiz merkezi enstitüye, akademiye çevirmek. Mevlana üzerine bir kütüphane oluşturmayı istiyoruz. Ayrıca bir Mevlana Merkezi kurmayı planlıyoruz. Burada oluşturacağımız Mevlana veri tabanı ile yurt içi ve dışına danışmanlık hizmeti vereceğiz. Bizden istenilen her türlü bilgiyi aktaracağız'' diye konuştu.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com