Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Dünyaya meydan okuyan 3 Türk şirketi
2007/12/05 22:54
Dünyaya meydan okuyan 3 Türk şirketi

Hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerde, dev Batılı kuruluşlara “En Çok Meydan Okuyan 100 Şirket'' belirlendi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin 41 şirketiyle başı çektiği listeye Türkiye'den, Koç Holding, Sabancı Holding ve Vestel Grubu olmak üzere üç şirket girdi.
Tanınmış ABD'li danışmanlık şirketi Boston Consulting Group (BCG), en gelişmiş ülkelerdeki çok uluslu şirketler ile rekabet konusunda “2008 En Çok Meydan Okuyan 100 Şirket” listesi yayınlandı.

Liste, BCG tarafından yayınlanan “2008 BCG 100 Yeni Küresel Meydan Okuyanlar : Hızlı Büyüyen Ekonomiler'deki En Büyük Şirketler Nasıl Dünyayı Değiştiriyor” başlıklı raporunun bir parçasını oluşturuyor.

En hızlı büyüme sağlayan 30 ülke arasında makroekonomik kriterler dikkate alınarak seçilen 14 ülkeye yer verildiği listeye söz konusunun ülkelerin iş hacminin bir milyar doları aşan 100 şirketleri girdi.

3 bin şirket arasında da yapılan seçimde ayrıca şirketlerin dışa açılması, yurt dışındaki tesis ve araştırma merkezleri ile dağıtım ağları gibi faktörler de dikkate alındı.

Şirket sayısı itibariyle Çin Halk Cumhuriyetinin 41 şirketi ile başı çektiği listede Hindistan, 20 şirket ile ikinci, Brezilya da 13 şirket ile üçüncü oldu.


“AGRESİF BİR BİÇİMDE KÜRELEŞİYORLAR”


BCG, bu konudaki açıklamasında “Hızlı büyüyen ekonomiler o kadar hızlı küreleşiyor ki sanayi liderlerine acil bir tehdit oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Söz konusu 100 şirketin “agresif bir biçimde küreleştiği ve küresel sanayileri yeniden şekillendirdiği” belirtilen açıklamada, 100 şirketin toplam gelirlerinin 1.2 trilyon doları bulduğuna dikkat çekerken gelirlerin 2010 yılında 3.3, 2015 yılında ise 11.8 milyar dolara çıkmasının beklendiği de belirtildi.


“ÜÇ KAT DAHA FAZLA BÜYÜDÜLER”


Son 5 yılda 100 şirketin gelirlerinin, S&P 500 şirket indeksindeki kuruluşların gelirlerinden üç kat daha fazla büyüdüğüne işaret eden BCG, 100 şirketin tamamladıkları yurt dışı şirket alımlarının 2000 yılında 20 iken, 2006 yılında 72'ye çıktığına işaret etti. BCG, bu alımların ortalama tutarının aynı süre içerisinde 156 milyon dolardan 981 milyon dolara yükseldiğine de dikkat çekti.

“2008 En Çok Meydan Okuyan Şirketler” listesinde yer alan ülkeler ve şirketlerinin sayısı şöyle:


-Çin Halk Cumhuriyeti: 41

-Hindistan: 20

-Brezilya: 13

-Meksika: 7

-Rusya: 6

-Türkiye: 3

-Malezya: 2

-Tayland: 2

-Arjantin: 1

-Endonezya: 1

-Macaristan: 1

-Mısır: 1

-Polonya: 1

-Şili : 1
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com