Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Dünyada Mevlana İzleri sergisi
2007/12/13 13:19
Dünyada Mevlana İzleri sergisi



Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mesleki Eğitim Fakültesi ve Devlet Konservatuarı işbirliğiyle Mevlana’nın 734’üncü Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen
“Dünyada Mevlana İzleri” konulu Uluslar arası sempozyum Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde başladı. 13-15 Aralık tarihleri arasında sürecek sempozyumun ilk gününde Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri’nin eserlerinden oluşan “Mevlana ve Aşk” isimli sergi açıldı. Sergiye Mevlana’nın 22’nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Dinçer Bedük, Konya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötügen, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı. Serginin açılışından sonra Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyeleri mini bir konser verdi. Mevlana’yı anlatan TRT tarafından hazırlanan belgesel sonrasında protokol konuşmaları yapıldı.
Mevlana’nın 22. Kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Mevlana dostları diyerek başladığı konuşmasında, Atatürk’ün Mevlana ve Mevlevilikle ilgili TBMM’de yaptığı konuşmasını anlattı. Bayru, “Atatürk, ‘Siz Mevleviler cehaletle mücadele ettiniz. Tekkeleri kapatsak da Mevlana’nın düşünceleri edebiyen yaşayacaktır’ demiştir. Atatürk’ün bu sözlerinin doğruluğu bugün ortadadır. Dünyanın her yerinde Mevlana’ya ilgi gösterilmektedir” dedi. Mevleviliğin ve Mevlana’nın sadece Anadolu’da değil, yüzyıllarca birçok ülkelerde aydınlatan ve aydınlatmaya da devam eden bir ışık olduğunu belirten Bayru, olgun insan yetiştirmede önemli rol oynayan Mevleviliğe sahip çıkılması ve gelecek nesillere anlatılması gerektiğini söyledi.
2007 yılında Mevlana ile ilgili yapılan çalışmaların sonuncu olan bilimsel sempozyumun önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Dinçer Bedük, 43 tebliğin sunulacağı sempozyumun çok faydalı olacağını söyledi. 2 yıl önce kurulmasına rağmen Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin çok büyük işler başardığını vurgulayan Prof.Dr. Bedük, “20’ye yakın ulusal ve uluslar arası etkinlik yaptık. Etkinlikleri diğer fakültelerimizin desteğiyle zenginleştirdik. Birçok bilim adamı, sanatçı, gazeteciye bilimsel çalışmalarda katkı sağladık. Kütüphanemizde Mevlana bölümü oluşturduk. Selçuklu mimarisi özelliklerini taşıyan yeni bir bina yaptırarak Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezimizi buraya taşıyacağız” diye konuştu. Konya Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötügen’ni konuşmasından sonra sempozyuma geçildi. Sempozyumun ilk oturumu Prof.Dr. Emine Yeniterzi’nin Başkanlığı’nda başladı. 2 gün sürecek sempozyumda İsviçre, Kanada, Kıbrıs, Hindistan, Azerbaycan, Fransa, Cezayir, Özbekistan, İran, Fas, Pakistan İtalya, Romanya gibi ülkelerin farklı üniversite ve kurumlarından 18, ülkemizden ise, değişik üniversite ve kurumlardan 25 kişi olmak üzere toplam 43 kişi tebliğ sunacak.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com