Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Son 9 yılda faize ödenen miktar korkunç
2007/12/26 23:54
Son 9 yılda faize ödenen miktar korkunç

Şimşek ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ''Kamu Borç Yönetimi'' konulu sunum yaptı.

Basına kapalı olarak yaklaşık 4 saat süren sunumda Şimşek, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Alınan bilgiye göre Şimşek, IMF'ye 1999 yılında 8 milyon, 2000 yılında 40 milyon, 2001 yılında 339 milyon, 2002 yılında 628 milyon, 2003 yılında 639 milyon, 2004 yılında 649, 2005 yılında 644, 2006 yılında 543 2007 yılında ise 291 milyon SDR olmak üzere toplam 3 milyar 779 milyar SDR (5.6 milyar dolar) faiz ödendiğini bildirdi.

Şimşek, 2012 yılına kadar IMF'ye olan borcun bitirileceğini öngördüklerini kaydetti. Büyümede 4. çeyrekte artış beklendiğini, oranın yüzde 5 olacağına işaret eden Şimşek, yılın geneli itibarıyla büyümenin yüzde 4-4.5 arasında gerçekleşeceğini ifade etti.

Cari açıkla ilgili eleştiri ve soruları da yanıtlayan Şimşek, ''Cari açıkla ilgili kırılganlığı biliyoruz. Muhalefetin önerilerini dikkate alıyoruz. Takip ediyoruz ve bunu düşürmek için çalışıyoruz. Ancak bunun kısa vadede olması zor'' dedi. Yabancı sermaye girişinin arttığını belirten Şimşek, cari işlemler açığının finansmanında sağlıklı bir düzelmenin olduğunu vurguladı. Şimşek, 2012 yılında faiz dışı fazlanın yüzde 4.5 olacağını öngördüklerini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU...

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin ''Ekonomide iyileşmeden bahsediyorsunuz. Eğer öyleyse kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin notunu neden yükseltmiyor?'' sorusuna karşılık Şimşek, 3 derecelendirme kuruluşu temsilcileriyle New York'ta bir araya geldiğini ve bu konuyu görüştüklerini anlattı.

Türkiye'nin borç yükünün ve enflasyonunun diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu belirten Şimşek, bu nedenle notun kısa vadede yükselmeyeceğini, ancak zaman içerisinde bir iyileşmeyi beklediklerini ifade etti. Türkiye'nin ekonomik göstergelerinde düzelme olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Türkiye, yatırım yapılabilir ülke haline geldi'' dedi.



AA
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com