Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Bulgur rekor kırdı
2008/01/13 14:52
Bulgur rekor kırdı

Konya Ticaret Odasının yaptığı araştırmaya göre, son bir yılda bulgur fiyatları yüzde 112, buğday unu yüzde 43, kuru fasulye yüzde 30, makarna ise yüzde 41 oranında arttı.
2007'de kuraklığın etkili olduğu Türkiye'de birçok tarım ürününde rekolte düşüklüğü yaşandı.
Üretilen ürünün iç tüketime yetecek düzeyde olmasına karşın birçok üretici, kuraklığı gerekçe göstererek ülkede fazla tüketilen çok sayıda ürüne zam yaptı.
Konya Ticaret Odasının yaptığı araştırmada, tüketici fiyatlarındaki son bir yıllık değişim yüzde 10,32 olsa da bazı ürünlerdeki artışlar dikkat çekti.
Özellikle kış yiyecekleri olarak tüketilen bulgurun fiyatı son bir yılda yüzde 112 oranında artarken, makarna fiyatları yüzde 41, buğday unu yüzde 43, kuru fasulye yüzde 30, kırmızı mercimek yüzde 24, yeşil mercimek yüzde 29 oranında yükseldi.
Araştırmada, süt fiyatlarının yüzde 33, süzme yoğurdun yüzde 43, yufkanın yüzde 36, beyaz peynirin yüzde 38, kaşarın yüzde 15, hazır çorbanın yüzde 43, kuru bamyanın yüzde 44, domates salçasının ise yüzde 39 oranında artış gösterdiği belirlendi. Bisküvi fiyatlarında bile yüzde 20'lik artış oldu.
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, ülkede kuraklık haberini okuyan üretici ve esnafın paniğe kapıldığını belirterek, ''Sanki kıtlık geliyormuş gibi zam üstüne zam yaptılar. Ardından da bu tablo ortaya çıktı. Ürünlere dikkat edin. Dar gelirlinin karnını doyurmak için kış aylarında sofrasından eksik etmediği bulgur, makarna, fasulye, mercimek fiyatlarındaki yükseliş yine yoksulu etkileyecek'' dedi.
Özer, bu şekilde artışlar olurken TÜİK'in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürerek, şunları kaydetti:
''Biz birlik olarak TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına inanmıyoruz. Neden? Çünkü her ayın 3'ünde apar topar rakamları açıklıyorlar. 3 günde piyasa araştırmasını nasıl yapıyorsun? TÜİK, enflasyonu nasıl hesapladığını wep sitesinde açıklamalıdır. Buna göre herkes aynı şekilde enflasyonu kendi hesaplamalıdır. Ayrıca ürünün tüketildiği mevsimine göre çarpanı olmalıdır. Ramazan ayında ve öncesinde inanılmaz artışlar oluyor ama TÜİK enflasyonun düştüğünü açıklıyor. Buna inanmak mümkün değil.''
KDV'den dolayı fiyatların arttığını da belirten Özer, ''KDV indirimine gidildi ancak kimsenin indirim yaptığı yok. Zam olarak karşımıza çıkacak. TÜİK ise buna rağmen enflasyon düştü diye açıklayacak. Zam yapanlar kadar, bu zamları gerçek anlamda enflasyona yansıtmayanlar da suçludur. Çünkü ülkedeki birçok kişinin maaş artışı enflasyona göre yapılmaktadır'' dedi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com