Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Konya tarımda ileri teknolojileri kullanacak
2008/01/31 10:18
Konya tarımda ileri teknolojileri kullanacak



Selçuk Üniversitesi, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) desteğiyle tarımda ileri teknolojilerin kullanılması amacıyla bir proje başlattı. “Tarımda İleri Teknolojilerin Kullanımı için Altyapı Geliştirme” adı altında uygulanan proje, Mühendislik- Mimarlık, Ziraat ve Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri ile Konya’daki çok sayıda sanayi ve tarım kuruluşunun katılımıyla yürütülüyor.
Proje Yürütücüsü Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Botsalı, proje ile tarımda kalite, üretkenlik ve verimliliği amaçladıklarını söyledi. Tohum hazırlama ve depolama, toprak hazırlama ve işleme, ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat ve hasat sonrası ön işleme ve muhafaza aşamalarının her birinde ileri ve yeni teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan projeye DPT’nin 1 milyon 300 bin YTL bütçe ayırdığını belirten Botsalı, “Proje kapsamında ileri ve hassas tarım teknolojilerinin kullanan yeni makine ve sistemler geliştirilmesi, tarım ilacı, gübre ve su kullanımı konusunda ekonomi ve çevre güvenliği odaklı yeni tekniklerin uygulanması, sensör teknolojisi ve bilgisayarlı kontrol sistemlerinin üretim, verim ve kalite geliştirme amacıyla kullanılması gibi çalışmalar yapılacak” dedi.
PROJE 2 YIL SÜRECEK
Konya’nın tarımsal üretim sıralamasında birinci il konumunda olduğunu ve Türkiye’de en fazla tarımsal üretimin Konya’da yapıldığını söyleyen Botsalı, şunları dedi:
“Konya bölgesindeki toplam tarımsal arazi miktarı Türkiye’nin milyarlarca dolar harcadığı GAP Projesinin uygulandığı bölgedeki arazi miktarının yarısına eşit. Konya’daki halihazır sulanabilir arazi miktarı GAP bölgesindeki halen sulanabilen arazilerden daha fazla. Bu nedenle, Konya’nın ülke ekonomisindeki yeri ve konumunu göz önüne alarak bu projeyi başlatma kararı aldık. Proje süresi 2 yıl olup, proje bütçesi 1.300.000 YTL’dir. Proje bütçesi tümüyle DPT tarafından karşılanıyor. Projenin başarıyla tamamlanması halinde Konya bölgesinde kullanılan tarımsal teknolojilerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda önemli bir başlangıç yapılmış olacak. Konya tarımında üretim, kalite ve verimliliğin artırılmasının yanı sıra Konya’nın tarım ürünleri ihracatının artırılmasına da katkıda bulunacak.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com