Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Babacandan Türkiye-Hindistan yorumu
2008/02/08 11:30
Babacandan Türkiye-Hindistan yorumu


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerine sahip Türkiye ile Hindistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmanın zamanının geldiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Babacan, Hindistan ziyareti çerçevesinde Haydarabad'dan başkent Yeni Delhi'ye giderken uçakta konuştu. Ziyareti çerçevesinde, ekonomi ağırlıklı olan Mumbai ve Haydarabad temaslarını değerlendiren Babacan, Türkiye ile Hindistan'ın dünyanın en hızlı büyüyen ekonomiler arasında bulunduğuna dikkat çekti. İki ülkenin hem büyüme hızları hem de büyüme kompozisyonlarına bakılacak olursa büyük benzerlikler bulunduğunu da söyleyen Babacan, şunları kaydetti. ''Hindistan'ın bu büyük potansiyeli göz ardı edilmemeli. Hindistan kendi kabuğunu kırdıkça ve dışa açıldıkça bu ekonomik gücü Hindistan'ı er ya da geç siyasi anlamda da dünyada farklı bir konuma getirecektir.'' Babacan, bu nedenle bir yanda hızla kalkınan ve dünyadaki etkinliği giderek artan bir Türkiye bulunduğunu, diğer yanda da benzer şekilde ekonomik olarak kalkınan ve dünyadaki etkinliği artan bir Hindistan olduğunu söyleyerek, ''Bu iki ülkenin ilişkilerinin mutlaka hızlı şekilde, şu anda bulunduğu noktadan farklı yerlere gitmesi gerekir'' diye konuştu. Babacan, bu çerçevede siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin farklı noktalara gelmesi gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Babacan, Hindistan ziyaretinin ilk iki durağının önemli bir ticaret ve finans merkezi olan Mumbai ile Güney Hindistan'ın en önemli şehirlerinden Haydarabad olduğunu hatırlatarak, bu iki kentte iş çevreleriyle bir araya geldiğini ve Türkiye-Hindistan ilişkilerini ele aldıklarını ifade etti.
Hintli iş adamlarının Türkiye ile iş yapma olanaklarına çok yakın ilgi gösterdiklerini belirten Babacan, ayrıca Hindistan'da iş yapan Türk iş adamlarıyla da görüştüğünü kaydetti.
Türkiye'nin Hindistan'daki ilk diplomatik misyonunun aslında Mumbai'de olduğunu ve Hindistan'ın bağımsızlığı kazanması ve başkentini Yeni Delhi'ye taşımasının ardından bu misyonun kapatıldığını hatırlatan Babacan, Mumbai'de bir konsolosluk açarak Türkiye'nin varlığının bu kente getirilmesi gerektiğini söyledi. Buna ilişkin kararın Bakanlar Kurulu'nda alındığını söyleyen Babacan, buna yönelik lojistik hazırlıkların yapılmakta olduğunu bildirdi. Babacan, Türk Hava Yolları'nın (THY) eskiden Hindistan'a uçmadığını, ancak şimdi hem Yeni Delhi hem de Mumbai'ye uçtuğunu hatırlatarak, Haydarabad'a da doğrudan uçuşlar için başvuru bulunduğunu, Hintli yetkililerin bunu değerlendirmekte olduğunu kaydetti.
''Hindistan ile olan ilişkilerimizde mutlaka yeni bir sayfa açmamız gerekiyor'' diyen Babacan, Hindistan'a olan yaklaşımlarının sadece Yeni Delhi ile sınırlı olmadığını, pek çok eyaleti ile her biri sanki bir ülkeymiş gibi ilişki kurmak gerektiğini vurguladı. Hindistan'ın şu anda hala kendi potansiyeline göre içine kapalı bir ülke olduğunu söyleyen Babacan, bu nedenle şu anda çok iyi fırsatlar bulunduğunu ve ilişkilerde yeni bir hamle yapılması için uygun bir zaman olduğunu düşündüklerini bildirdi. Babacan, pek çok Hintli firmanın Türkiye'ye yatırım yapma arzusunda bulunduğunu söyleyerek, aynı şekilde Türk iş adamlarının da Hindistan'da iş yapabileceğini ve bundan korkmamaları gerektiğini belirtti. Hindistan'ın nüfusunun 1 milyar 200 milyona dayandığını hatırlatan Babacan, bu nüfusun 300 milyonunun gelir seviyesinin iyi düzeyde olduğuna dikkat çekerek, bu iyi gelir seviyesindeki insanların tıpkı Batı ülkelerinde olduğu gibi para harcama alışkanlıkları bulunan kişiler olduğuna işaret etti. Türk iş adamlarının bu nedenle Hindistan'da iş yapmaktan korkmamaları gerektiğini söyleyen Babacan, özellikle hedef kitlenin iyi seçilmesi durumunda, Türk ürünlerinin Hindistan'da da kabul göreceğine inandığını belirtti. Bakan Babacan, iki ülke arasında görüşmeleri halen süren serbest ticaret anlaşmasına ilişkin soru üzerine, bu anlaşmayı bir an önce imzalama arzuları bulunduğunu söyledi ve Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in gelecek ay yapacağı ziyareti sırasında bu konunun ayrıntılı biçimde ele alınacağını kaydetti.

Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com