Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

130 ülkeye ihracat
2008/02/13 14:13
130 ülkeye ihracat
Konya sanayicisi 130 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Hiç bilinmeyen ülkeler hangisi?

Konya sanayisinde üretilen ürünler, dünyanın dört bir ülkesine ihraç ediliyor. Konyalı sanayiciler dolaylı yoldan 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor.
Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konyalı sanayicilerin her geçen yıl ihracat yaptığı ülkelerin sayısının arttığını belirterek, “Konyalı sanayicilerimiz bugün 130 ülkeye ihracat yapmaktadır. Konya sanayisi bütün sıkıntılarına rağmen ihracat yaptığı ülkelerin sayısını her geçen gün artırmakta ve ülke ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır. Sanayi Odası üye firmalarımızın yüzde 64’ü ihracat yaparken, bu ihracatını % 29.6 AB ülkelerine, % 31.9 Ortadoğu ülkelerine, % 12.3 Afrika ülkelerine, % 8.7 Türki Cumhuriyetlerine, % 5 Amerika, % 4.4 Uzak Doğu Ülkelerine, % 4.2 Rusya, % 3.9 diğer ülkelere gerçekleştirmektedir. Başlıca ihracat kalemlerinde ise kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı, demir ve çelikten eşyalar, otomotiv yedek parça, hububat, un ve muhtelif gıda ürünleri ilk sıraları almaktadır.”dedi.
Konya Sanayi Odası verilerine göre Konyalı sanayiciler, 2006 yılında 106, 2007 yılında ise 130 farklı ülkeye ihracat yaptı.
Almanya, Avusturya, Kazakistan, Suudi Arabistan, Suriye, Rusya Federasyonu, Irak ve Romanya, Konya sanayisinin ihracat pazarlarında başı çeken ülkeler.
Konyalı girişimciler, Guetemala, Comores, Gabon, Trinidad&Tobago, Nepal, Maldiv Adaları, Mali Cumhuriyeti ile Benin ve Madagaskar’a kadar uzanan geniş bir coğrafyaya ürünlerini ulaştırmayı başarıyor.
80 değişik sektörde üretim yapan ve ürün çeşitliliği açısından Konya’nın ihracat kalemlerinde ki zenginlik dikkat çekiyor. Konyalı sanayiciler, 51 farklı ürün grubunda ihracat yapıyor. Kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı en fazla ihracat gerçekleştirilen kalemler arasında ilk sırada.
İkinci sırada demir ve çelikten eşyalar yer alıyor. Tahıl ambarı Konya’nın ihracatında hububat, un ve pastacılık ürünleri üçüncü sırada bulunuyor. Konya sanayisinin önemli ihracat grupları arasında yer alan otomotiv yedek parçaları ise sıralamada dördüncü. Plastik ve mamulleri ile un fabrikalarının ihtiyacını karşılayan değirmencilik ürünleri, önemli ihracat grupları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, mobilya, elektrik ürünleri, prefabrik yapılar, süt ürünleri, yumurta, bal, şeker ve şeker mamulleri, sebze-meyve-kuruyemiş çeşitleri, taş, alçı, çimento, ayakkabı, seramik ürünleri, hayvansal ve bitkisel yağlar, cam-cam eşya çeşitleri, sabunlar ve temizlik malzemeleri, çay ve baharat ürünleri.
Bunun yanı sıra Konya’dan kakao, canlı ağaç ve bitki, ahşap eşya, odun kömürü, meşrubat çeşitleri, müzik aletleri ve organik kimyasal ürünler ihracatı da yapılıyor.
Konya sanayisinden en fazla mal satılan ülke 12 milyon 950 bin dolarlık ihracat rakamıyla Almanya. Bu ülkeyi 11 milyon 232 bin dolarla Avusturya izlerken, 10 milyon 989 bin dolarlık ihracatla Kazakistan üçüncü, 10 milyon 380 bin dolarla da İran’ın dördüncü sıraya yerleşmesi dikkat çekiyor. Beşinci sırada 10 milyon 65 bin dolarla Suudi Arabistan yer alıyor. Suudi Arabistan’ı Suriye, Rusya Federasyonu, Irak, Romanya, Libya, Niger, Bulgaristan, Mısır, Hollanda, Yunanistan ve Fildişi Sahilleri takip ediyor.
İlginç detaylara bakıldığında 2007 yılında Konya’dan ihracat yapılanlar arasında Avrupa’nın en küçük ülkelerinden Akdeniz’in ada devleti Malta, Hint Okyanusu’nun ünlü tatil adaları diyarı Maldivler Cumhuriyeti de yer alıyor. İlginç detaylar Konyalı sanayicilerinin dünyanın her kıtasına mal sattığını ortaya koyuyor. Orta Amerika ülkesi Panama, Güney Amerika ülkesi Peru; Afrika’da yer alan Benin, Mozambik; Avrupa’nın en küçük devletlerinden Andora, Konyalı sanayicilerin dış pazarları arasında dikkat çekenler.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com