Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Mayıs'a dikkat! Dolar yükselebilir
2008/02/23 13:19
Mayıs'a dikkat! Dolar yükselebilir
Yeni Şafak yazarı İbrahim Kahveci, “Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor'' başlıklı konferansında çok önemli açıklamalar yaptı

MÜSİAD Konya Şubesi Konferans salonunda yapılan ve çok sayıda dinleyicinin katıldığı programda ekonomi Yeni Şafak yazarı İbrahim Kahveci, “Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor'' başlıklı bir konferans verdi.
Programın açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk yaptı. Selçuk Öztürk, ülkemizin bazı açılımları yapması, terörle mücadele etmesi durumunda ekonomik istikrarın bozulacağına yönelik haberlerin olduğunu belirterek, “Türkiye büyük bir ülkedir. Ülkemiz hem ekonomik istikrarı sağlayabilecek güce sahiptir, hem terörle mücadele edebilir hem de insanımıza özgürlük getirecek yapısal reformları yapabilir” dedi. İnsanımıza bazı odakların bir gündem dayatmaya çalıştığını belirten Öztürk bunu kabul edemeyeceklerini belirtti.
Türkiye ekonomisinin göstergelerini rakamlarla açıklayan İbrahim Kahveci, rakamların ülkemiz ekonomisinin iyiye gittiğini gösterdiğini belirtti.
Net borç stokunun ülkemiz için sürdürülebilir düzeyde olduğunu, cari açığın net göstergelerine bakıldığında ciddi sorunlar içermediğini belirten İbrahim Kahveci, “Türkiye’de bu gün borç stokuna baktığımızda sorun görünmemektedir. Sorun iki kalemde kendisini hissettiriyor, birincisi sosyal güvenlik açıkları, diğeri ise ülkemize giren yabancı sermayenin doğrudan yatırım yerine rant merkezli ülkemize girmesidir. Küresel kriz ile birlikte ülkemizdeki yabancıların parasını çekme riski vardır. Yabancıların bu gün ülkemizde 50 milyar doların üzerinde varlıkları bulunmaktadır. Bu rakamın çok düşük bir miktarı ile yabancılar ciddi oyunlar oynayabilmektedir. Bu ülkemiz için ciddi risktir” dedi.

“Medyanın ülkemizde takip ettiği felaket merkezli yayınlar insanımızın ekonomimize güvenini sarsmaktadır” diye İbrahim Kahveci, “İnsanımız parasını yatırıma yönlendiremezken yabancılar ülkemize ciddi parlar transfer etmektedir. Yabancıların güvendiği Türkiye ekonomisi medyanın spekülatif haberleri yüzünden insanımızın güvenini kazanamamaktadır. Bu da sermaye yapımızın yabancılaşmasına neden olmaktadır. Zira insanımız tasarruflarını yatırım olarak kullanmaktan korkmaktadır. Bu gün borsada ciddi yabancı payı vardır ve yerli yatırımcı hisselerini kriz olacak diye korkarak satmıştır. Yabancıların bu kadar fazla olduğu bir yapı sürdürülebilir değildir” şeklinde konuştu.

Sosyal güvenlik konusunun ülkemizin en ciddi açık kalemini oluşturduğunu belirten İbrahim Kahveci bu rakamın 25 milyar YTL’ yi bulduğunu ve bunun ciddi bir bölümünün ilaç ve sağlık gideri olduğunu söyledi. Bir an önce sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesi gerektiğini belirten Kahveci aynı zamanda etkin bir kontrol sistemi ile ilaç ve sağlık harcamaları giderinin reforme edilmesi gerektiğini belirtti.
Sanayicilerin, yatırımcıların, ekonomik göstergeleri dikkate alırken mutlaka borsanın göstergelerine de bakmaları gerektiğini söyleyen Kahveci, Dow Jones, Nikei gibi endekslerinde ülkemizdeki döviz hareketlerini etkilediğini, dolayısıyla da ekonomimizi etkilediğini belirterek mutlaka bunlarında takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
İbrahim Kahveci nisan ya da mayıs aylarında küresel ekonominin olumsuz etkilerinin ülkemizde de hissedilebileceğini ve doların az ya da çok bir hareketlenme içinde olabileceğini belirterek bu günlerde döviz ile borçlanan sanayicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk Yeni Şafak ekonomi yazarı İbrahim Kahveci’ye günün anısına hediye takdim etti.


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com