Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Süreç başlıyor
2008/03/17 08:17
Süreç başlıyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkında açtığı kapatma davasında süreç bugün başlıyor. İşlemlerin resmen başlaması için Anayasa Mahkemesi'nin iddianameyi kabul etmesi gerekiyor.

Yüksek Mahkeme'nin kapatma kararı verebilmesi için ise nitelikli çoğunluk, yani 7 üyenin oyu gerekecek. Mahkemenin 8 üyesini 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atamıştı.

AKP hakkında açılan kapatma davasında süreç hafta başında başlıyor. Yüksek Mahkeme heyeti önce iddianameyi inceleyek, eksiklik görmezse kabul edecek. İddianameyi ön savunma için AK Parti'ye gönderecek.

AKP ön savunmasını en geç 2 ay içinde yazılı olarak yapacak. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sunacak, bu görüş de AKP'ye gönderilecek.

Yüksek Mahkeme bu aşamadan sonra bir gün belirleyecek ve tarafları sözlü olarak dinleyecek. Raportör davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Hazırlanan bu rapor Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılacak ve üyeler Başkan Haşim Kılıç'ın belirleyeceği günde toplanacak.

Kapatılma için en az 7 üyenin oyu şart

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılması için nitelikli çoğunluğun yani 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin 8'ini 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer atadı. Başkan Haşim Kılıç ve kıdemli üye Sacit Adalı'yı 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Fulya Kantarcıoğlu'nu ise 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel atadı.

Anayasa Mahkemesi'nde üye profiline bakıldığında eğer AKP kapatma davasını 2 yıldan önce bitirilemezse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi hakkındaki siyasi yasak kararını verecek 3 üyenin atamasını yapacak.

Yasak gelse bile Gül cumhurbaşkanı

AKP kapatma davasında eğer Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkarsa, Gül siyaseten yasaklı olacak ama cumhurbaşkanlığına engel bir durum söz konusu olmayacak.

Anayasa'nın 69'uncu maddesi, ''5 yıl süreyle yasaklanan kişi başka bir partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi, denetçisi olamaz'' diyor.

Gül, cumhurbaşkanı seçildiğinde siyasi kimliğinden zaten arındığı için, yasaklı bile olsa, cumhurbaşkanlığını sürdürebilecek. Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği düşerse, başbakanlığı da düşmüş olacak.

Mahkeme yasak koyar ama milletvekilliğine dokunmazsa, Erdoğan bir partiye üye olamayacak ama bağımsız olarak milletvekilliği yapabilecek, isterse bağımsız başbakan da olabilir.

AK Parti'ye kapatılma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle 14 Mart'ta Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

AK Parti hakkındaki kapatma davasının iddianamesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak istemi bulunuyor.


Kaynak: CNNTURK
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com