Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Ak Parti davayı nasıl düşürecek?
2008/03/18 08:11
Ak Parti davayı nasıl düşürecek?

AKP yönetimi, partiye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın bu yetkisini elinden almaya hazırlanıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partilerin kapatılması yerine ’bireysel ceza’ önerisiyle AKP ‘formül’ çalışmalarını hızlandırdı...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davanın ilk şokunun ardından, siyaset kulisleri parti kapatmayı zorlaştıracak Anayasa ve yasa değişikliklerine ilişkin formüllere kilitlendi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partilerin kapatılması yerine suç işleyen parti üyeleri, yöneticiler ve milletvekillerinin bireysel olarak sorumlu tutulup haklarında cezai soruşturma yapılması önerisini gündeme getirmesinin ardından, AKP kanadında da “formül” çalışmaları hızlandı. Henüz “resmi öneri” haline dönüştürülmeyen formüller çerçevesinde AKP’nin ‘kapatma davasını düşürme’ye yönelik üzerinde durduğu alternatif düzenlemeler şöyle:

JAPON MODELİ: Japonya’da partiler in kapatılmasına Anayasa Mahkemesi karar veriyor ancak meclisin bunu onaylaması gerekiyor. AKP, kapatma davası için başsavcının TBMM’den izin alması şartıyla bu modeli Türkiye’ye uyarlamayı düşünüyor.

KURUL MODELİ: Bu model benimsenirse, Yargıtay Başsavcısı’nın tek başına kapatma davası açma yetkisi elinden alınacak. Kapatma istemli dava açma yetkisi, farklı yargı kurumlarından temsilcilerin bulunacağı bir kurula verilecek. Bir başka formül ise, Anayasa’nın 69. maddesi ile Siyasi Partiler Kanunu’ndaki “odak olma” tanımının ele alınması.

“YETKİLİ” ODAK OLABİLECEK: Yapılacak düzenlemelerle sadece lider, yönetici ve yetkili karar organı üyelerinin eylemleri odak hali olma açısından partiye maledilebilecek. Odak olma açısından ’eylemlerin ciddi bir tehdit boyutuna ulaşması’ve ’şiddeti doğrudan övmek’ gibi şartlar getirilecek.

YASAK KALKACAK: Temelli kapatılan bir partinin milletvekilleri ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesi uygulaması kaldırılacak.

DENGELER DEĞİŞECEK: Sezer’in atadığı üyelerin ağırlıkta olduğu Anayasa Mahkemesi’nde dengeleri AKP lehine çevirmeye yönelik değişiklik de bir başka formül.

CHP: Öneriler şık değil

MHP tarafından önerilen siyasi parti kapatmalarını zorlaştıracak anayasa paketine CHP soğuk. CHP lideri Deniz Baykal, kurmaylarına yaptığı değerlendirmede, “Yargılama süreci yaşanırken anayasa değişikliği yapmak yanlıştır” dedi. CHP’nin hukukçu kurmaylarından Manisa Milletvekili Şahin Mengü şöyle dedi: “Böylesi bir değişiklik talebi kendilerine yönelik güvensizliği de ortaya koyuyor. AKP böylesi bir değişikliği düşünerek bile kendilerinin laikliğe karşı odak olduğu iddiasını kabullenmiş oluyor. Şık değil.”

VATAN
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com