Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Türk kültürü bilincine ulaşmalıyız
2008/04/24 13:21
Türk kültürü bilincine ulaşmalıyız



Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr Reşat Genç “Türkiye Cumhuriyeti’nin Temel Değerleri” konulu bir konferans verdi. Konferansa Türkçe Bölüm Başkanı Gönül Ayhan, Prof Dr. Saim Sakaoğlu, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Hacı Solak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Kültür, din ve dil konusuna değinen Prof. Dr. Genç “Türk kültürünün bilincine varmak hepimiz için çok önemli bir noktadır. Arap hem Müslüman’ın hem Arap’ım der. Biz de Türklüğümüzü kaybetmeden hem Türküz hem de Müslümansız demek zorundayız. Müslümanlık demek Arap olmak anlamı taşımıyor. Tarikatlardan yüce dinimizi kurtarıp, insanlara bir yerlere ait olmak yerine bir millete ait olma bilinci verilmelidir” dedi.
Soyadı kanunuyla ilgili bilgi veren Genç, “Bir boya, bir aşirete, bir soya ait olmak bilinci yerine millet olma bilinci yerleştirmek için soyadı konunu getirildi. Atatürk’ün soyadı kanunu getirirken amacı bir kültüre bağlılığı getirmekti. Bu da Türk kültürüydü” diye konuştu.
Dildeki yabancılaşmayı da eleştiren Prof. Dr.Genç, şunları söyledi:
“Bir zamanlar Selçuklu’da Fars ve Arap dilini öğrenmek modaydı ve kişilere isimleri verilirken bu kültürler göz önüne alınırdı oysa İslam dini böyle bir şeyi emretmez. Müslümanlık isimlerde değil yürekte, beyinde ve gönülde olmalıdır. Bugün Türk dili yabancı diller karşısında nerdeyse istilaya uğramış bir durumda ve yabancı dillere zaaf kişiler yetiştiriyoruz. Buna son vermek durumundayız”
Son olarak Atatürk’ün kültür konusunda çok hassas davrandığını belirten Prof. Dr. Genç “Aynı kültürde yaşamak demek, aynı şeyi üretmek, birbiriyle anlaşmak, benzeşmek demektir, bütün bunlar bir milleti var eden şeylerdir. Biz birbirimize benzediğimiz için aynı kültüre ve millete sahibiz” dedi.


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com