Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Mesnevi okudu sikke giydi
2008/05/05 14:02
Mesnevi okudu sikke giydi



TYB Konya Şubesi, önceden ilan ettiği Kültürel etkinlikler çerçevesinde önemli programların altına imza atmayı sürdürüyor.
Mevlâna ailesinin Konya’ya gelişinin 780. Yıldönümü münasebetiyle yapılan programda, Türk Milli Eğitimi’nin en uzun soluklu ve belki de en etkin bakanı olan “Hasan Âli Yücel ve Mevlevîliği” konuşuldu. Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’ndaki programa İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar konuşmacı olarak katıldı. Programa Ak Parti Konya Milletvekillerinden Sami Güçlü ve Hüsnü Tuna, İl Özel İdare Genel Sekreteri Muammer Sönmez, Karatay Kaymakamı Hakan Güvençer, İl Sosyal Hizmetler Müdürü İzzet Güneş, Sümam Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Çelebi ailesinden Neslipir Çelebi, Güzide Çelebi, Selahattin Hidayetoğlu, Mevlana Müzesi Eski Müdürü Dr. Erdoğan Erol, şair ve yazarlar, basın mensupları ile kültür ve sanata ilgi duyan çok sayıda izleyici katıldı.

Prof. Sayar, Hasan Âli Yücel’in tasavvufi yönündem bahsederken, “Hasan Âli Yücel Mevlâna âşıklısı bir insandı. Mütareke yıllarında hayata gözlerini açmış; çocukluğu İstanbul surları dışındaki Yeni Kapı Mevlevîhanesi’nde geçmiştir. Mesnevî okumuş, sikke giymiştir. Arapça, Farsça, Türkçe ve Fransızcayı çok iyi derecede öğrenmiştir” dedi.
Hasan Âli Yücel’in Konya’ya defalarca geldiğini kaydeden Sayar, “Yücel felsefe okumuş ve birçok filozofla görüşmüştür. Kendi devrinin münevverdir. Bugünün aydınları tüketicidirler; batıdan alır ve kullanırlar. Osmanlı münevverleri ise araştırır, üretir ve normlaştırırdı. Bir başka deyişle günümüz aydını oltayı dışarıdan alır ve onunla balık tutar. Osmanlı münevverleri ise oltayı kendisi yapar, onunla balık tutardı. Hasan Âli Yücel, Mevlevî tekkesinin manevî havasından beslenerek kendi siyasî havasını inşa etmiştir… İstiklâl Marşı şairi merhum Mehmet Âkif Ersoy’un Edirne Kapı Mezarlığındaki kabrini de Hasan Âli Yücel yaptırmıştır” diye kaydetti.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Kültür Sanat Haberleri
[:.:]
Başka bir açıdan Mustafa
Lokman Koyuncuoğlu
Melekler şehri terk edince
Taner Aydın
Kalem ve kılıç
Mustafa Azılıoğlu
Yeşil taşı arıyorum
Memduh Nihat Ada
Ferhunde’nin Suçu Ne?
Hakan Bahçeci
Seninleyiz Banu Avar
Alev Ayyıldız
ASIM'IN NESLİ ve 120
Nadide Ü.Altıparmak
Konya’nın Meydanı neresi?
Mustafa Kara
Üstad hiç bir yerde böyle anılmadı
Abdullah Öksüz
Dinlerarası Diyalogmuş!
Mustafa Tatlısu
Bakın Şu Derde!
Murat Can
Türbe önünü ne yapmalı?
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com