Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Konuk: “Gıdayı garanti altına almalıyız”
2008/05/07 14:15
Konuk: “Gıdayı garanti altına almalıyız”
Ekonomi Gazetecileri ile buluşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, son günlerde tartışılan gıda krizi sorunun temeline ve çözüm yollarına değindi.

Merkezi İstanbul’da bulunan Ekonomi Gazeteci Derneği üyelerinin Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ne yaptıkları ziyarette konuşan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, son günlerde tartışılan gıda krizi ile ilgili sorunların ülkemizde spekülatif boyutta ele alınmasından üreticiler adına rahatsızlık duyduklarını belirterek, sorunun temeline ve çözüm yollarına değindi.
Medya kuruluşlarından 40’a yakın ekonomi muhabiri ve yazarının buluştuğu Çumra Şeker Entegre Tesisleri büyük ilgi gördü. Ziyaretin ilk durağını oluşturan Hayvan Kreşi’ni büyük bir hayranlıkla izleyen ve yetkililerden bilgi alan gazeteciler, Hayvan Kreşi’nin Türkiye ve hayvancılık sektörü açısından ciddi bir proje olduğunu belirterek, bu projenin ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hem ülke hayvancılığını, hem de sütçülüğü geliştireceğini söylediler.
Gezinin ikinci durağında Çumra Şeker Entegre Tesislerini gezen ve burada Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’la buluşan ekonomi gazetecileri, Başkan Konuk’u soru yağmuruna tutarak, son günlerdeki gıda krizine yönelik düşüncelerini sordular.
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, bugün az gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı gıda krizinin ülkemizde kriz olarak nitelendirilebilecek boyutta olmasa da ciddiye alınması gereken bir mesele olduğunu belirterek, tartışmanın retoriği, tarzı ve çekildiği mecradan üreticiler adına duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Konuk, BM başta olmak üzere uluslar arası kuruluşlar ve gelişmiş ülkeler peş peşe önlem alırken, bizde tartışmanın hala kısır bir alanda cereyan ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Konu tartışılırken sansasyon yaratacak söylemler ön plana çıkmaktadır. Örneğin TV’lerde her konuda ve her programda görmeye alıştığımız, asıl itibariyle sosyal bilimci veya hukukçu olan ama, her konuda konuşabilen değerli akademisyen ve uzmanlar her konuda olduğu gibi tarımın ve gıda güvenliğinin uzmanıymış gibi konuşmakta ve tespitler yapmaktadırlar. Bu konuşmalarda, gıda fiyatlarındaki artışın sebebi spekülatörlere, bioyakıtlara, kuraklığa ve hatta siyasi istikrarı bozmak isteyen karanlık mecralara bile bağlanmaktadır.
Yine bazı uzmanlar eti, şekeri, gıda ürünlerini yıllarca dünya fiyatlarından 3-5 kat pahalı tükettiklerinden dem vurarak üreticiyi suçlamaktadırlar. Dünyadaki son gelişmelerden bihaber olan (örneğin, buğday fiyatları son zamanlarda bizim maliyetimizi ikiye katlamıştır) açıklamaları, sorunu mecrasında tartışmamızın ve gerçekçi tedbirleri almamızın önündeki en büyük engeldir.”
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Türkiye’deki meselenin üretim meselesi olduğunun altını çizerek, bu çerçevede öncelikle yanlışlarımız ve hatalarımızın açık yüreklilikle tespitini yaparak işe başlamamız gerektiğini söyledi. Konuk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“1980’li yıllardan sonra uygulanan tarım politikalarının, küresel bolluktan ve bunun devamlı olacağı zannından etkilenerek pahalı ürettiğimiz gerekçesiyle ucuz tüketmek için üretimden vazgeçmemize sebep olacak şekilde oluşturulduğu ve bu politikaların son gelişmelerle iflas ettiği tespiti ile ilk adımı atmalıyız. Artık dünyada tarım ürünleri pahalıdır ve ithalat yaparak ucuz tüketmek mümkün değildir.
“Şimdi yapılması gereken, üretimimizi artırmanın artık bir zorunluluk haline geldiği gerçeğini kabul ederek, üretimi artıracak, tarım alanlarını genişletecek, tarım dışına çıkan alanları tekrar kazanmamızı sağlayacak tedbirleri süratle uygulayarak, dünyayı etkisi altına alan bu krizi ülkemiz açısından fırsata dönüştürmektedir.
BM Genel Sekreteri’nin de vurguladığı gibi, yarın için gıdayı garanti altına almalıyız. Gıdayı garanti altına almanın yolu da üretimden, mülkün olan kadar üretmekten ve mümkün olduğunca çok üretmekten geçiyor. Bu da ancak üretimi teşvik etmekle ve üretimin önündeki engelleri kaldırmakla gerçekleştirilebilir.”
Türkiye’nin önünde tarımın nasıl verimli ve karlı bir şekilde ülke yararına geliştirilebileceğinin önemli örneklerinden birisini Konya Şeker’in oluşturduğunu ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak çiftçi dayanışmasına örnek teşkil edecek ayni ve nakdi avans uygulamasını da hayata geçirdiklerini belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, böylece çiftçinin yine kendi imkanlarıyla girdi maliyetlerindeki artışlardan en az düzeyde etkilendiğini anlattı.
Ekonomi Gazetecileri Derneği üyelerinden oluşan heyet daha sonra Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni gezdiler ve buradan da Çatalhöyük ve Mevlana Müzesi’ni ziyaret ettiler.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com