Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Uzmandan yeni uyarı
2008/05/23 12:42
Uzmandan yeni uyarı

Dünyadaki hububat ve pirinç fiyatlarında astronomik artış olacağını ilk tahmin eden Denizbank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel, aynı alarmı et ve süt için de verdi. Çin ve Hindistan’ın beslenme alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Özel ‘Yakında et ve süt fiyatı nereye gidecek, göreceksiniz’ dedi
Star gazetesinin haberine göre, Denizbank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel, geçtiğimiz aylarda dünyayı sarsan pirinç ve diğer stratejik ürünlerdeki fiyat artışlarını ilk önce tahmin eden uzman olmuştu. Özel’in açıklamalarının ardından birçok ülke pirinç ihracatını yasaklamış, dünyada önemli çalkalanmalar olmuştu. Dünya Bankası ve IMF ayrı ayrı açıklamalar yaparak, gıda krizi nedeniyle 100 milyon kişinin daha açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını açıklamışlardı.
Saruhan Özel, pirinçte yaptığı uyarıyı şimdi de et, süt ve süt ürünleri konusunda yaptı. Dünyanın en fazla büyüyen ekonomileri olan Çin ve Hindistan’ın zenginleşmesinin ardından beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini söyleyen Saruhan Özel ‘İnsanlar zenginleştikçe artık soya ile ya da pirinçle beslenmekten vazgeçiyorlar. Çin ve Hindistan et ve sütle beslenmeye başlayacak. Çok yakında et, süt ve peynir fiyatları nereye gidecek, göreceksiniz’ dedi.
Uluslararası değişimleri görerek ona göre yatırım yapanların kazandıklarını söyleyen Özel, Türk çiftçilerinin bu değişimi iyi okuyarak yatırımlarını ona göre yapmaları gerektiğini söyledi. Devletin bu konuda yavaş yavaş bilinçlendiğini ve tarımsal üretimi artıracak yönde kararlar almaya başladığını söyleyen Özel ‘Bankacılar işlerini yaparlar. Çünkü geleceği görerek planlama yaparlar. O nedenle de Denizbank tarıma daha çok destek vermeye başladı. Şimdiden dünyanın gereksinimlerini görerek yatırım yaparsanız, fırsat geldiğinde kaçırmazsınız’ dedi. Türkiye’de tarım sektöründe kotaların değişmesi gerektiğini söyleyen Özel ‘Devlet de bu konuda gözünü açtı. İlk kez 2012 yılı için bir tarımsal üretim vizyonu konuldu. Çiftçilerin de bu fırsatları değerlendirip, birlik olarak maliyetlerini düşürmeleri gerekiyor’ diye konuştu. Dr. Özel, petrol fiyatlarının da önümüzdeki günlerde 200 dolar seviyesine çıkacağını söyledi.



BAKLİYAT ve hububat fiyatlarında görülen artıştan sonra şekerde de fiyat artışı beklentisine giren vatandaş, şeker alımlarını artırdı. Pirinç, mercimek gibi ürünlerde en fazla fiyat artışının yaşandığı nisan ayında, Türkiye Şeker Fabrikaları’nın (TÜRKŞEKER) günlük satışı, 2-3 bin tondan 8 bin tona kadar çıktı. Devletin pirinçteki fiyat artışına, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) 100 bin ton ithalat yetkisi vererek müdahale etmesinden sonra psikolojik olarak rahatlayan vatandaş, alımlarını durdurmasa da yavaşlattı. Halen, günlük şeker satışının 4 bin tonun üzerinde seyrettiği belirtiliyor. TÜRKŞEKER Genel Müdürü ve Şeker Kurulu Başkanı Azmi Aksu, Türkiye’de şeker üretimi ve satışında herhangi bir sorun bulunmadığını, vatandaşın bu konuda endişeye kapılmasına gerek olmadığını söyledi. TÜRKŞEKER’de halen 686 bin ton stok bulunduğunu, sektördeki stokun da 800 bin ton olduğunu anlatan Aksu, yeni üretim sezonuna kadar Türkiye’nin ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceğini vurguladı. Aksu, şu an fiyat ayarlamasının olmadığını söyledi.


Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Ekonomi Haberleri
[:.:]
Eee, Ne yapalım Konya böyle!
Lokman Koyuncuoğlu
IMF’ye gerek yok batmayız?
Taner Aydın
Tebrikler Kime
Mustafa Azılıoğlu
Ya taş, ya kuş...!
Memduh Nihat Ada
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Konya’yı Değiştiren Adam
Nadide Ü.Altıparmak
Olan biteni anlamak
Abdullah Öksüz
KONYA TİCARET ODASI
Mustafa Tatlısu
KOP için tam sırası
Nurettin Bay
:. Siz ne dersiniz?
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com