Haberkonya.com -
  :. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

''Bu bir sınıf mücadelesi''
2008/06/23 11:27
''Bu bir sınıf mücadelesi''
New York Times gazetesi Ak Parti'nin kapatılmak istenmesini Türkiye'deki sınıf çatışmasına bağladı.

New York Times gazetesi, Türkiye'deki liberallerin, Ak Parti hakkında açılan kapatma davasını, 'generaller ve hakimleri de içeren elit zümrenin, güçlerini kaybetmemek için son çabası' olarak gördüğünü yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi, Ak Parti'nin kapatılması davasının, aslında tarihî kökleri olan bir sınıf çatışmasının ürünü olduğunu yazdı. Gazetenin, kapatma davasını değerlendirdiği haberinde, bugünkü sınıf çatışmasının tarihî köklerinin 1940'lı yıllarda gazete manşetlerine, ''Halk plajlara hücum etti, vatandaş denize giremiyor'' şeklinde yansıdığı kaydedildi. Sabrina Tavernise imzalı haberde, Türkiye'de elit kesimle halk arasında bir ''sınıf'' çatışması yaşandığı vurgulandı. İslam dünyasında özel bir tecrübe yaşayan Türkiye'de, bu kendine özgü tecrübenin, din, etnisite ve sınıf konularında takıntılı enerjik bir toplumsal yapı oluşturduğu ifade edildi. Haberde, Türkiye'deki bugünkü mücadelenin, Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Doğu ile bütün bağları kopararak, ülkenin yönünü Batı'ya çevirmesiyle'' başlayan bir sürecin son halkası olduğu iddia edildi.

Türkiye'de politik sistemin, ''bir başka tuhaflığı'' daha bulunduğu kaydedilen haberde, bunun, ''perde gerisinden ülkeyi uzun yıllardır yargıç ve generallerin içinde olduğu güçlü bir zümrenin yönlendirmesi'' olduğu belirtildi. Elit zümrenin, seçilmemişlerden oluşan kurumlar aracılığıyla yıllarca ülkede etkisini hissettirdiğini vurgulayan gazete haberinde, ''Bu kurumların, Avrupa Birliği uyum sürecinde yapılan reformlarla etkisinin zayıflaması, seküler sistemin endişesini artırdı.'' denildi. Mart ayından beri Türk politik sistemini felç ettiği belirtilen kapatma davasında hazırlanan iddianame hakkında, normalde ''hükümetin İslami bir çabasına en başta karşı çıkacak liberal kesimlerin de'' siyasi olduğu düşüncesine katıldıklarına dikkat çekildi. Haberde, liberallerin, davanın, ''generalleri ve hakimleri de içeren güçlü elit zümrenin, güçlerini kaybetmemek için son çabası olarak'' gördüğü aktarıldı. Gazeteye konuşan Ankara Üniversitesi profesörlerinden Baskın Oran ise bu çabayı, ''Son oyunlarını oynuyorlar. Artık askerî darbe yapamıyorlar. Tutunabilecekleri son mevzileri, Anayasa Mahkemesi.'' şeklinde yorumladı.
Türkiye'de tarihî kökleri bulunan sınıf ayrılığının aralıksız bugüne kadar geldiğini belirten New York Times, ''halkı temsil eden Ak Parti'nin, özellikle laik kadınların, dine karşı daha açık bir toplumda özgürlüklerini kaybedecekleri şeklindeki korkularını derinleştirdiği'' değerlendirmesine yer verdi. Hukuk profesörü Mithat Sancar'ın, ''Bu mücadeleyi Ak Parti'nin kazanması, bu ülkede mutlaka demokrasinin kazanması anlamına gelmeyecek, ancak Ak Parti kaybederse, demokrasi kaybedecek.'' şeklindeki yorumu aktarıldı.

CHP'nin artık liberal özgürlüğün öncüsü olmadığı vurgulanarak, ''Laik parti, artık liberalizmin öncüsü değil. İfade özgürlüğünü genişleten, dinî azınlıklara mülk iadesini yapan ve Türkiye'nin AB hedefi açısından büyük önem taşıyan, iki yasaya karşı oy kullandı.'' denildi.

NY Times'ın ''Türkiye'deki kan davasının tarihî kökleri var'' başlıklı haberinde, cumartesi günü İstanbul'da gerçekleştirilen, 'Darbeye Karşı 70 Milyon Adım' yürüyüşüne de dikkat çekildi. İstanbul'da her kesimden binlerce kişinin ''darbeye karşı ses ver'' çağrısıyla bir araya geldiği belirtilen haberde, bunun Türkiye'de bir ilk olduğu vurgulandı. Haberde, yürüyüşe katılan bir gencin, ''İnsanlar çok öfkeli. Yıllarca dolduk, şimdi artık patlıyoruz.'' şeklindeki sözlerine yer verildi.
Haber Hakkındaki Yorumlarınız
Şu ana kadar yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

 

:. Politika Haberleri
[:.:]
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Ekonomi, Aktütün, ve Ergenekon
Taner Aydın
Yönetmek ve yönetilmek üzerine
Mustafa Azılıoğlu
Demirel: Eski Siyasetin Büyük Mavrası…
Mert Aslan
Sarhoştan yağ çıkarmak
Memduh Nihat Ada
Karamsar da değiliz ama…
Hakan Bahçeci
Kapatma davasının kapattıkları
Alev Ayyıldız
Nakaratı 24 Nisan 1915
Huriye Karnap
Toplumsallaşmak büyük bir değerdir
Dr.Ali Can
YEREL SEÇİM ve ADAYLAR
Aydoğan Deveci
2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
Nadide Ü.Altıparmak
Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
Dr.Erdinç Yücel
Büyük Birlik AKP de Gerçekleşti
H.Tekin Gökmenoğlu
Hani söylemesi ayıp
Halil Sağırkaya
Birinci tehdit
Mustafa Kara
HAYATIN DALGASI
Abdullah Öksüz
Siyasetin patozları
Mustafa Tatlısu
Yaşasın Hıristiyan Muhafazakârlar.
Murat Can
Kimsenin görmediği,söylemediği
Ahmet Ergan
KONYA 2007’YE HAZIR DEĞİL
Nurettin Bay
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com