Zaman zaman laf açıldı mı Konya’nın küçük İstanbul olduğunu savunurum.
Neden İstanbul?
Birkaç tane benzer yanı var. Ama aklıma gelenleri sıralayayım.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi bir başkent daima başkenttir.
İşte bu felsefeden İstanbul’da Konya’da birer başkenttir.
Konya bayrağı uzun süre taşımış, nöbeti bursa, Edirne ve İstanbul silsilesine bırakma erdemini göstermiştir.
İstanbul manevi hazzı yaşayabileceğiniz, hatta iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir şehirdir. Aynı manevi hazzın oransal anlamda farkı da olsa Konya’da yakın lezzetleri bulma imkânınız vardır.
İstanbul’a baktığınızda her yanınızın cami olduğunu görürsünüz. Selçuklu’da boş durmamış aynı hassasiyeti Konya için ortaya koymuştur.
İstanbul’u Fatih fethetmiş, Konya’da ise Mevlana gönülleri fethetmiştir. Yani iki şehir de birer fetih yaşamıştır.
İstanbul’da ki mistizm kadar olmasa da, aynı duygu Konya’ya geldiğinizde hafif hafif sizi karşılar. Aynı damarlardan geliyoruz diye ufak ufak anlatır.
Anadolu da buna benzer özellikleri kolay kolay bulma şansınız yoktur. Birkaç şehir dışında.
Peki ben bunları neden yazdım?
Konya pek çok özelliği açısından dikkate alınmamış ve yıllardır Mevlana mirasıyla hayatına devam eden bir portre çizmişti. Ancak son yıllarda bunun dağıldığını ve Konya denilince akla gelen şeylerin çeşitlendiğini görüyoruz.
Nitekim dünden bu güne Mevlana Şeb-i Aruz törenlerini bile doğru dürüst beceremeyen Konya, son birkaç yıldır bu organizasyon ve Mevlana çalışmalarına da hız vererek beni şaşırtmıştır.
Bunda bu çalışmalarda hiç kuşkusuz Kültür Turizm Müdürümüzün tartışılmaz katkısı vardır.
Ancak yapılan küçük bir ihmalkârlık sayın Yarar’ı makamından etmiş ve daha önemlisi kırmıştır.
Ben sayın Yarar’ı tanırım.
Makamı çok önemsediğine inanmıyorum. Ancak kalbinin kırıldığını adım gibi biliyorum.
Ahmet Köseoğlu Yazarlar Birliği başkanı. Açıklamasını okudum. “resmin neyini soruşturmaya müfettiş göndermişler ki diyor”
Bence de öyle.
Hata yaptım özür dilerim demiş.
Bu hataya bir kurban verilir mi?
Verilmemeli. Ancak Konya’nın başarılı bir bürokratı eğer Ankara’ya çekilmeyecekse gözlerimizin önünde harcandı.
Dileğimiz hatanın taltifle telafi edilmesi. Zira kendisine Ankara’da üst görev yakıştırırken il müdürlüğünden de el çektirilmesi üzücü bir hata olmuş.