:. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Belediye Mevlana’yı tam anlatabildi mi? 
Nadide Ü.Altıparmak   (  )



Haberkonya sitesinde anket çalışması yapıldı. Konu 2007 yılında Konya gerekli tanıtımı yapabildi mi? Sorusu soruldu, okuyuculara. Cevap ezici çoğunlukla hayır oldu, oran %70, evet %30. Bu oranı yükseltmek pek mümkün olmayacak çünkü Hz. Mevlana insanların gözünde ve gönlünde öyle bir yerde ki ona dair yapılan her çalışma yetersiz gelecek. Yapılan bunca faaliyete rağmen…
Aralık ayında ki Şeb-i Aruz etkinliklerinden sonra Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Müşaviri Galip Marlalı Beyle yaptığımız görüşme de Belediyenin yapmış olduğu çalışmaları görüştük. Görüşmeden sonra daha da net fark ettim ki Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen çalışmayı fazlasıyla yapmış. Birkaç örnek verecek olursak:

Yurtdışında Konya Ve Mevlana Tanıtım Günleri : 2007 yılında Dünya'nın bir çok ülkesinde Konya'yı ve Hazreti Mevlana'yı tanıtım toplantıları düzenlenmiş. Dünya’da Hz. Mevlana yılı ilan edilmesi münasebetiyle dünyaya açılım yapılmış, kendi kabuğumuza çekilmeden Hz.Mevlana felsefesinin anlatılması için 25 ülkede 100’ü geçkin programla Hz.Mevlana’nın “Gel,ne olursan ol, yine gel” çağrısını duyurabilmek adına farklı dinden, dilden ve ırktan olduklarına bakılmaksızın gidilmiş.Gidilen yerler bana göre özenle seçilmiş yerler:ABD’de Chicago, Iowa, Minnesota, Columbus, Madison, Japonya /Kyoto, Pakistan/İslamabad, Lahor, Karaçi Belçika /Genk, Brüksel Hollanda /Amsterdam, Horn, Zaandam, Denhaag, Rotterdam Almanya /Münih, Frankfurt, Würtzburg, Avusturya / Viyana, Güney Kore’de / Seul, Kangning, Tejon, Bosna Hersek/ Saraybosna,Mostar, Romanya/Bükreş, Köstence, Mecidiye, GorajdeSırbistan/Sjenica,Tutin Kosova Mitrovissa, Priştina, Prizren Makedonya/Üsküp, Kalkandelen(Tetova), Struga Arnavutluk / İşkodra, Elbasan Yunanistan/İskeçe, Gümülcine, Atina Bulgaristan/Kırcaali, Şumnu Romanya/ Köstence, Mecidiye Azerbaycan / Bakü, Şamaxi, Sumqayıt Kırgızistan/ Bişkek, Kazakistan /Almaata İtalya/Roma,Milano, Modena, Siena,İmperia İspanya/Madrid, Sevilla,La Coruna Hindistan/Yeni Delhi,Kalkuta,Bombay,Haydarabat … 2008 yılında da yurt dışı tanıtım faaliyetleri başta Rusya, Almanya, Lübnan, Suriye, Ukrayna, A.B.D. Gürcistan, Bosna Hersek, Arjantin, Şili, Peru, Japonya olmak üzere devam edecekmiş, buda Türkiye ve Konya adına güzel bir haber. Yani yıl bitti, faaliyetler rafa kalksın zihniyetinden uzak Payitahtlık yapmış Konya’nın Belediyesine yakışır bir anlayış.

Her Hafta Sema 2006 yılında aylık olarak yapılan sema programları Hz.Mevlana yılı münasebetiyle her hafta Cumartesi günleri gerçekleştirilmiş.

Her Hafta Mesnevi Dersleri 2007 yılı başında başlayıp 52 hafta boyunca, her hafta Cumartesi akşamları Yrd. Doç. Dr. Yakup Şafak tarafından Mesnevi Dersleri yapılmış.

Uluslar Arası Mevlana Sempozyumu 10-12 Mayıs tarihleri arasında Mevlana'nın öğretilerini dünya üzerinde işleyen ve bu alana hizmet eden akademisyen, sanatçı ve Mevlevihane temsilcilerinin Konya'da Kültür ve Turizm Bakanlığı birlikte bir organizasyon ile bir araya getirilmiş.

Mesnevi'nin Yabancı Dillerde Basımı Konya’daki kültürel hareketliliğin artırılması ve tüm dünyanın teveccühü göz önüne alındığında gerek ülkemize gelen turistlere bu eserin kendi dillerinde sunulması açısından gerekse ülkemiz için apayrı bir değer olan Hazreti Mevlâna’nın daha etkin tanıtma açısından olsun bu çalışma ülkemizin kültürel değerlerine sahip çıkması açısından oldukça önemlidir. Bu amaç doğrultusunda dünya üzerinde konuşulan 20 dilde Mesnevî’nin çevirisini başlatan Büyükşehir Belediyesi. 2007 yılı itibariyle Mevlana Müzesi’ndeki 51 nolu yazma esas alınarak basılan Farsça orijinalinin yanında Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Almanca, Fransızca, Urduca, Arapça, İspanyolca, Türkmence, İsveçce, Arnavutça ve Japonca tercümeleri ile 13 dilde Mesnevi yayını yapmış. Yaklaşık 26.000 beyitlik bu dev eserin tercümesi için alanında uzman ve ehil insanların bulunması ve tercümenin aslındaki zahiri ve gizli mesajları aktaracak kalitede olmasına özen gösterilirken tercümeleri tamamlanan Özbekçe, Boşnakça ve Kazakça çevirilerin redaksiyonu halen devam ettirmekte olup Azerice, Flemenkçe, Korece, Tacikce, Yunanca ve Rusça dillerinde de tercüme çalışmaları devam etmekteymiş. Ayrıca Yabancı Dillerde Broşürler bastırtarak özellikle yurt dışında gerçekleştirilen sema programlarında dağıtılmak üzere Konya’yı ve Hz. Mevlâna’yı tanıtan yüz binlerce broşürü dağıtılmış.

Mevlana Çizgi Filmi'nin Dünyada Gösterimi Yapımı tamamlanan Mevlana çizgi filmi önemli dillere çevirtilmiş, Japonya, Güney Kore, A.B.D., Avusturalya, Rusya, Pakistan, Hindistan gibi ülkelere gönderilerek 2007 yılında bütün dünyada gösterilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmuş.

Benim en hassas olduğum konulardan biri de beyaz perde ve çizgi filmlerdir. Ulaşmak istediğiniz kitleye en kısa zamanda belleğine kazıyacak şekilde ulaşabileceğiniz en kestirme iletişim kanallarından birdir çünkü. Yıl içerisinde yapılacak en başarılı projelerden biride çizgi film çalışmasıydı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmaya özveriyle imza attığını düşünüyorum.

Çizgi Roman Yayınlanması Öncelikli olarak ilköğretim birinci kademe öğrencileri için Mesnevi'deki hikayeler çizgi roman tarzında basılarak çocukların istifadesine sunulmuştur. 5 sayı olarak yayınlanan bu eser 2008 yılında da devam edecekmiş

Kısa Bir Reklam Filmi Ülkemiz için önemli bir alan olarak inanç turizminin öne çıkarıldığı, semayı anlatan ve Konya’ya çağıran bir reklam filmi kanallarda yayınlanması için hazırlatılmış ve yayınlanmış.
Antiparantez belirtmek isterim ki burada öncelikli adım Konya Şeker’den gelmiştir. Ulusal kanalların bir çoğunda izlemişsinizdir. Kurumsal reklamın sonunda “ Sevgiyle ektiğimiz tohumları büyük hayallerle yetiştirdik ve bugün Türkiye’nin en büyük Şeker Fabrikası olduk. Ürettiğimiz her ürürüne bolca sevgi ve en yüksek kaliteyi ekledik.Bize sevgi ekmeyi öğreten Mevlana’yı saygıyla anıyoruz” sözleriyle ve semazen figürünün Konya Şeker logosuna dönüşmesiyle biten reklam bu yılın ulusal kanallara yansıyan tek reklam çalışmasıydı. Gönül isterdi ki bir çok firmamız, bu tür faaliyetlerle Hz.Mevlana yılına destek versin. Bana göre Konya Şeker öncü bir kuruluş olduğunu bu çalışmasıyla birkez daha göstermiştir.

Faaliyetlerinin bir kısmını ele aldığımız ve Hz. Mevlana yılında çalışmaları ile başarılı bulduğumuz Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek’i, Kültür Sosyal İşler Başkanı Ercan Uslu Beyi ve faaliyetlerin Türkiye’de ve yabancı basında yer almasını sağlayan Basın Müşaviri Galip Marlalı beyi ve çalışma arkadaşlarını tebrik etmek gerekir.

Unesco tarafından ilan edilen 2007 Hz.Mevlana yılına sahip çıkan ve gerekeni yapan Konya Büyükşehir Belediyesi; Unesco tarafında ilan edilen 2008 Kaşgarlı Mahmut yılı ile ilgilide misyonuna uygun şekilde farklı çalışmalarla öncü olacağına, güzel faaliyetlere imza atacağına inanıyorum.

Vesselam

Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız ( Toplam 6 yorum yapılmış )

ACI SU [ 2008/03/11 09:15 ]
ya mevlana filan senin işin değil ki.ayrıca olup biteni mevlana yılı almanağı gibi sıralamışsın.yazıda bir derinlik estetik yok. boş ver konya şekerin bültenlerini yaz gerisini ne yapacaksın.
[ 2008/03/09 23:18 ]
Hayır yıl boşa gitti.belediye yurtdışında tanıtım yaptığını zannederken,türbenin etrafındaki otopark sorununu,tuvalet sıkıntısını,seyyar satıcıları,gelenlerden para isteyen cocukların ülkemize verdiği zararı göremiyor.
[ 2008/02/28 09:09 ]
Hazreti Mevlana, peygamberimizin bahçesinden yetişen güllerden sadece birisidir.Yunus ta öyle.Pekiyi, bu güzide insanlar haşa, peygamberimizden dahamı hoşgörülü idilerki dış dünyada Hazreti Muhammedden kopuk bir Mevlana profili dayatılıyor.Dikkat ediniz.Bu din düşmanlarının bir oyunudur.Sanki Hazreti Mevlana peygamberimizen daha hoşgörülü imiş gibi, yunus ve mevlana öne çıkarılıyor.Mevlana ihtifallerinde, mevlana konulu konferanslarda Hazreti Muhammedin adı geçmiyor.Neden? Ben cevabını vereyim.Çünkü, batılılar islamdan cihad kavramının çıkartılmasını istiyorlar.Bunun için de Mevlana hazretlerini sembol olarak kullanıyorlar.Çünkü peygamberimiz tevratta ve diğer kitaplarda bile '' sahibüssuyuf'' yani kılınç sahibi bir peygamer olarak geçiyor.İşte batı bunu istemiyor.Dövene elsiz sövene dilsiz... kişiliksiz şahsiyetsiz sinirleri alınmış, tepkisiz bir müslüman toplum istiyor.Yunusun Nefsi terbiye anlamında kullandığı cümleleri toplumsal bazda toplumsal onurumuzu vakarımızı ve kişiliğimizi eriten cümleler olarak kullanıyor.Bizimde bu rolü doldurmamızı istiyor.Yani zehiri balla veriyorlar.Bu büyük oyuna lütfen dikkat edelim.Feministlerin, Hümanistlerin ve dahi ateistlerin bile Mevlanayı öve öve göklere çıkarmaları babalarının hayrına değil.Halbuki Mevlana ne demişti.'' Ben yaşadığım müddetçe Kur'anın kölesiyim,Hazreti Muhammedin ayağının tozuyum'' Zaten Kur'ana ve Peygamberimize aykırı duran bir insan islam alimi olamazdı ki, islam büyüğü olamazdı ki.Bütün okurlardan ricam bu çarpıtmaya dikkat edelim lütfen.Birde Mevlevilerce zikir kabul edilen semayi, folklora ve ticari kazanca dönüştüren sema tüccarlarınıda kınıyorum.Allah onlara insaf ve basiret versin.
O.OZDEMIR [ 2008/02/25 12:05 ]
HZ. MEVLANA ELBETTE BÜTÜN DÜNYANIN HİKMETLE, İBRETLE, SEVGİYLE VE HOŞGÖRÜ İLE ÖRNEK ALDIĞI BİR ALLAH DOSTU. PEKİ MEVLANA'YI MEVLANA YAPAN HZ. ŞEMS NEDEN KİMSE TARAFINDAN GEREKTİĞİ VE HAK ETTİĞİ GİBİ ANLATILIP, TANITILMAZ. HZ. ŞEMS BİR GÜNEŞ İDİ. HZ. MEVLANA İSE O GÜNEŞTEN ALDIĞINI YANSITTI. AMA SİZ DE HAKLISINIZ. BELEDİYE DAHA MEVLANA'YI TANITAMADI Kİ, ŞEMSİ NASIL TANITSIN.
haberci [ 2008/02/13 19:21 ]
Hz.Mevlana ile ilgili ne yapılsa elbet az kalacaktır, bununla birlikte içi boşaltılmadan ve magazin malzemesi yapılmadan devam edecek etkinlikler daha yerinde olacaktır. hanımefendiye de küçük bir hatırlatma yapalım acizane, Şeb-i AruZ değil sanırım ARUS olacak, gözden kaçtı diyelim vesselam.
boşver [ 2008/02/13 17:36 ]
reklama son verelim lütfen: nerden geliyor bu paranın kaynakları dökülen bunca para kime ne kazandırdı konya ya ne getirdi tahmin edeyim bu işten bir çok çıkarcı para kazandı ve kazanmaya devam ediyor.hz mevlanayı da alet ettik para kazanıyoruz ya helal bize

 


Yazarın Tüm Yazıları
 2008.12.15 -  Yapboz
 2008.11.09 -  MUSTAFA
 2008.04.02 -  Adile Sultan
 2008.03.11 -  ASIM'IN NESLİ ve 120
 2008.02.13 -  Belediye Mevlana’yı tam anlatabildi mi?
 2008.02.05 -  Reklamcılar Sonunda Haber Oldu
 2008.01.29 -  2016 yılında Türkiye Süper Güç olacak
 2008.01.08 -  Kadınların gerçek dünyası üzerine bilinmeyenler
 2007.12.18 -  Konya’yı Değiştiren Adam
 2007.12.06 -  Fincan ve Kahve
 2007.11.27 -  Hollywood ve Türkler
 2007.07.24 -  Ulvi olan sükuttur, gayrisi zaaftır…
 2007.07.18 -  AKP- DP ve rakamsal gerçekler
 2007.07.02 -  Seçim ve Propaganda
 2007.05.10 -  Cumhura rağmen AKP CHP çıkmazı!
 2007.03.21 -  Er kişi niyetine !!!
 2007.01.30 -  Usul usul ve İstanbul - Musul
 2007.01.05 -  Keklik, Kahır ve Saddam!
 2006.12.29 -  BAYRAM ve CHRİSMİS
 2006.12.22 -  DERLEME
 2006.11.29 -  SALI 20:30 KINALI KUZULAR
 2006.10.18 -  KORKU VE CESARET
 2006.09.26 -  Kaldığımız yerden devam
 2006.08.09 -  Tatil dediğin böyle olur …
 2006.07.13 -  Çağın Dede Korkut'una
 2006.07.05 -  Kimin umurunda?
 2006.06.22 -  4. Türkçe Olimpiyatı’nın ardından ...
 2006.06.08 -  BİZ TÜRKLER
 2006.06.02 -  Fare Öyküsü ...
 2006.05.25 -  Üstad
 2006.05.18 -  Yorum Sizin! ...
 2006.05.08 -  Öyle bir lider ki...
 2006.04.26 -  Terazinin Bir Kefesinde Tesettür Bir Kefesinde Mayo
 2006.04.20 -  Kutlu Doğumun ardından ....
 2006.04.05 -  Ne günlere kaldık!
 2006.03.22 -  18 Mart bu yıl farklıydı....
 2006.03.15 -  Geliyoooor geliyor! İthal doktor Geliyoor!
 2006.03.07 -  ‘Medeniyet’ dediğin tek dişi kalmış canavar!
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Çokeşliliğe “hayır” mı diyorsunuz?
Mert Aslan
Otur oturduğun yerde
Memduh Nihat Ada
Davos Krizi; Erdoğan milat attı, Perez yavuz hırsız.
Taner Aydın
Affan Dede'ye para saydım
Mustafa Azılıoğlu
Boya boya çek
Huriye Karnap
Her ıslanan anlamaz!
Semra Hoyraz
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Davos ve sonrası…
Dr.Ali Can
Anlatma Sanatı
Alev Ayyıldız
Yapboz
Nadide Ü.Altıparmak
Göçmen Kuştu Kalbim
Hakan Bahçeci
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com