|
|
|
Son günlerin tozu dumanı 19 Mayıs’ta memleket tarihi açısından “Devrim” sayılabilecek kararın önemini unutturdu. Kendi lisanıyla: Türkiye artık dumansız hava sahası…
Yıllarca Yeşilay derneğinin savaştığı sigara artık devletin de tescilli düşmanı haline geldi. Kapalı mekanlarda sigara tüttürülemeyecek. Hedef tiryakilerin sigara içmeyenleri zehirlemesini engellemek.
Karar beklendiğinin aksine toplumda kabul gördü. Sigara tiryakileri de başkalarını zehirlemenin vicdan azabından rahatsız oldu. Devlet dairelerinde, odalarda artık sigara içilmiyor, kural namus misali her kesimin benimsediği bir tavra dönüştü. Belki de ihtiyacımız olan buydu. Sadece kendimizi değil karşımızdakini de düşünebilmek.
Geçenlerde sıkça uğradığım Rampalı Çarşı’daki durum dikkatimi çekti. Yanımdaki arkadaşıma burası kapalı mekan değil mi diye sordum. O’da anlamıştı, sözümü tamamlama fırsat vermeden kendi şikayetini dile getirdi. “Rampalı Çarşı’da aleni sigara içiliyor. Üstelik adım başı kocaman kül tablaları yerleştirilmiş, esnaf duyarlı değil, inadına yapar gibi gizleme ihtiyacı da hissetmiyor. Meram Belediyesi Zabıta birimine ve Başkanlık makamına mail attım bir cevap alamadım” diyor…
Alacağım kitabı unutup Rampalı’da ki yasağa kafa tutuşu izlemeye başladım. Sakallı genç elinde sigara üst kata tırmanıyor, bir diğeri dükkanının kapısına dayanmış içeride kitap seçen ilköğretim çağındaki çocuklara duman pompalıyor, merdiven başlarındaki kocaman kül tablaları tıka basa izmarit dolu, sanırım burası Konya’nın “Sigara içme odası”.
Arkadaşımın sesiyle daldığım keşmekeşten irkiliyorum; “Maalesef” diyor “Okullarda öğretmenlerin sigara içmesi yasak, en az okullar kadar öğrenci barındıran Rampalı’da durum bu”
Rampalı Çarşı’nın halini anlattığı maillerin belediye yetkililerine ulaşmamış olabileceğini söylüyor. Zira Meram Belediye Başkanının konuya duyarsız kalmayacağından emin. Açıkçası bende böyle düşünmek istiyorum. Ama zihnimi kurcalayanları da söylemek istiyorum. Meram Belediyesinden bir yetkilinin yolu düşmez mi hiç Rampalı’ya? Zabıta’nın kontrol etmez mi? Konya’nın kalbi olan böylesi mekanlar ayrı bir özen istemiz mi? İnsanlara saygısı olmayan üç beş adamın keyfine terk edilir mi şehrimizin en bilinen kitap merkezi?
Diyelim ki: 19 Mayısta başlayan “Dumansız Hava Sahası Kampanyası” söz konusu değil, yine de işi kitap satmak olanlardan başkalarına zarar vermeme gayreti beklenmez mi? Bilinçsizce çocuklarımızın önünde sigara içip kazançlarının kaynağı olan insanları zehirleyenlere hesap sorulmayacak mı? Belediyeler hemşerilerinin sağlığını koruyamıyorlarsa ne işe yararlar?
Karatay Belediye Başkanı Sayın Mehmet HANÇERLİ’yi uygulamanın ilk günlerinde dükkan denetlerken görmüştük. Belediye görevlilerinin önünde içeri giriyor, mütebessim ama kararlı bir duruşla yasağın yürürlüğe girdiğini ve asla taviz verilmeyeceğini söylüyordu. Doğru çalışmayan beyinler “Hançerli şov yapıyor” diye yorumlamıştı. Hançerli şov değil bir gerçeğin altını çiziyordu. Yasak kamu yararı içindir. Sigara içmeyenlerin sağlığının korunması belediyemin görevidir, kim yasağa uymaz yani masum vatandaşımı zehirlemeye kalkarsa, karşısında beni bulur... İşin ciddiyetini en üst düzeyden duyan esnaf da “Şeriatın kestiği parmak acımaz” deyip kurala uymuştu.
Sevgili Refik TUZCUOĞLU’nu göreve davet ediyorum. Ben Rampalı’yı gördüm; sigara içilen başka kapalı mekanlar varsa onlara da müdahale etsinler. Cumhurbaşkanından, Başbakanına, Sağlık Bakanından Belediye Başkanına kadar; Türkiye’nin “Dumansız Hava Sahası” olması için mücadele edenlere destek versinler. Takipçisi olacağım bu olumsuzluğun giderilmesi için gerekenlerin yapılacağından şüphe etmiyor, sigara içenleri içmeyenlere karşı saygılı olmaya davet ediyorum.
|
Köşe Yazısı
Hakkındaki Yorumlarınız
|
Yazarın Tüm Yazıları |
|
|
|
|
|
|