|
|
|
Malumunuz Konya gelişiyor. Yeni iş merkezleri, büyük mağazalar hemen her gün kepenk kaldırıyor. Ne güzel. Böylesi bir firmayı konuk edeceğiz bugün. Ama ürünlerini, başarılarını, hedeflerini koymayacağız ortaya, sadece anlayamadığımız bir reklam sloganını ele alacağız; gözden kaçırmayanlar için bir ayrıntıyı irdeleyeceğiz
“Şeker Bayramı alışverişine çıkanların yeni yılını kutlarız” ifadesini dev reklam panolarında hemen hepimiz gördük. Konya için yeni bir marka ender, hemşerilerimiz tanımak istiyor, o yüzden reklamları da ilgiyle izleniyor. Tasarım hoş, dikkat çekici ancak “Yeni yıl” İfadesini anlamakta güçlük çektim! Benden kaynaklanıyor olmalı diye düşündüm. Türkiye’nin dört bir yanında mağazası olan bir kuruluş mantıksız bir şey yazacak değil ya!
Ağacı kemiren kurt misali gün boyu ne demek istediklerini anlamaya çalıştım. Sanırım en doğrusu Ender’e telefon edip sormak. Aradım, kendimi tanıttım, merak ettiğim konuyu sordum. Cevap veren arkadaş yetkili olmadığını belirtince numaramı ve gazetenin telefonunu bırakıp yöneticilerinin müsait olunca benimle iletişim kurmasını rica ettim. Öyle ya kamuya açık dev panolara reklam veren firmanın mesajını anlamak öncelikle biz tüketicilerin hakkı.
Aradan üç gün geçti, Ender’in yetkililerinden (!) bir cevap alamayınca reklam üzerine düşünmeye başladım. Bayramı anladık: Ramazan Bayramı. Peki yılbaşı neyin nesi? Miladi deseniz neredeyse 100 gün var. Hicri deseniz o da üç aşağı beş yukarı aynı…
İçimden “Yok artık” diye diye acaba Musevi Yılbaşı mı kastediliyor düşüncesinden kendimi alamadım. Bir yandan da gözüm telefonda, ender’in şu çok önemli müdürleri fırsat bulurda fakiri aydınlatır mı diye… Klavyede dolaşırken Vikipedi’ye daldım. Musevilerin takvimlerini inceleyeyim dedim. “Komplo teorilerini ne kadar da çok seviyorsun Aydoğan…”
Kendime haksızlık etmişim, sonuç çok ilginçti! Yahudilerin “Hamursuz Bayramı” diye kutsal bir günleri var sevgili dostlar. İbrani takvimine göre yılbaşı hamursuz bayramından 163 gün sonra geliyormuş. 2008 yılı Hamursuz Bayramı ise 19 Nisan’da kutlanmış. Hesap bilenler 30 günü ortalama bir ay diye kabul edeceklerdir ben de öyle yapıyorum ve başlıyorum saymaya: Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül…kalan günleri de katalım hesaba ne yaptı? Vikipedi kesin cevabı veriyor: Roşaşana (Musevi yılbaşı) 29 Eylül’e tekabül ediyor. Musevi takvim sistemine göre 5769 (2008) yılında olduğumuzu da hatırlatayım.
Bu yazıyı Ender’i aradıktan üç gün sonra kaleme aldım hala yüce müdürlerden bizi bilgilendiren olmadı. Hal böyle olunca minik internet turuyla böylesi çarpıcı bir sonuca ulaşmış oldum. Firmanın web sitesine açıklama var mı diye bakmayı da ihmal etmedim.
Ender’in üst yönetimine bir tavsiyede bulunmalıyım; Sevgili Dostlar Musevilere yönelik düzenlenecek yılbaşı kampanyalarını ben de vatandaşlarımız kadar anlamlı (!) buluyorum. Ancak Konya’daki Musevi nüfusu “bilboardlarda” tanıtım yapma maliyetini göze alacak kadar kalabalık değil. İlimize yeni yatırım yaptığınızdan demografik yapımız hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınız vehmine kapıldım. Eğer muhterem müdürleriniz kendilerini arayan gazetecilere geri dönme lütfunda bulunurlarsa bu tip konularda bilgi veririz elbette.
Roşaşana (Musevi Yılbaşı) bitince yeni reklam kampanyası ne olabilir diyenler için küçük bir not: Musevi inanışına göre; yılbaşından on gün sonra 26 saat sürecek olan oruç günü gelir, ki buna Kefaret Günü anlamına gelen (Yom Kipur) adı verilir. “Cumhuriyet Bayramınız’da Yom Kipurunuz da kutlu olsun” Nasıl slogan ama…
“Yok Aydoğan bey kardeşim siz yanlış anlamışsınız biz miladi yılbaşını kastetmiştik” diyorsanız yine bir prozodi hatasıyla karşı karşıyayız demektir. Zira Konyalıların önemli bir bölümü miladi yılbaşında hediye almaz, alan da bu işi 100 gün öncesinden yapmaz.
Tabi bir de hadisenin Deniz BAYKAL boyutu var! Allah Allah yoksa Deniz BAYKAL Ender’e ortak mı diyeceksiniz. Onu bilmiyorum ama: Laik bir ülkede dini takvime göre bir dinin yılbaşını kutlamayı Sayın CHP Genel Başkanı hoş karşılamayabilir...
Eveeet dalgamızı da geçtik, gelelim son söze: Bizim için fark etmez dostlar, istediğiniz dinin yılbaşını kutlayabilirsiniz. Yeter ki dediğiniz anlaşılsın ya da ulu müdürlerinizin telefonları açık olsun da anlayamadığımızı sorabilelim, Konyaya hoş geldiniz (Şalom).
|
Köşe Yazısı
Hakkındaki Yorumlarınız
|
Yazarın Tüm Yazıları |
|
|
|
|
|
|