İletişimde anlaşılmak kadar doğru mesaj vermek te, en az anlaşılmak kadar önemlidir. Söz ve kanaat önderleri için doğru anlaşılmak, daha da önemlidir. Muhalif siyasi yorumcuların özellikle ortak akıl ve müşterek noktalarda, sırf bireysel ve kurumsal nedenlerden dolayı, ‘vahşi muhalefet’ yapmalarını nasıl izah etmeliyiz? Bu durumu nasıl okumalıyız? Hâlbuki eleştirdikleri şeylerin mesnetsiz dayanaksız olması işi daha da garipleştirmektedir.
***
Hükümet ve devlet politikaları aynı şey demek değildir.59.Erdoğan Hükümetinin 3Ekim AB Tam Üyelik müzakereleri için ek Protokolü imzalaması temelde hükümet politikası olmakla birlikte, konunun devletin tüm organları vasıtasıyla incelenmiş tekemmül ettirilmiş haliyle bir devlet politikasıdır. Amiyane ifade edilişi ile ‘vatana ihanet’ değildir.
***
Toplumsal iyilerin güç birliği ülkenin huzuru gelişimi ve kalkınması için başlangıç noktasıdır.1950 sonrası Menderes, Demirel ve Özal dönemlerinin başarı faktörleri birlik, kararlılık ve sürekliliktir. Menderes, en önemli uygulamalarını iktidarındaki istikrar ve sürekliliğe dayandırır.
***
Siyasi güç merkezleri üzerine yoğunlaşan dış odaklar, yerli çıkar şebekelerini ve işbirlikçilerini gayet ”masumane ve demokratik” gibi gözüken birtakım nedenlerle, zayıflatmaya, karşı güçleri de birleştirmeye yöneltebilir. Uluslar arası güçler çıkarlarını kaybetme korkusuna kapıldıklarında bu yola başvurur. Bir vakitler ayırdıklarını bir başka zaman tekrar bir araya getirmeleri yine aynı nedenlerden dolayıdır. Birleştirilenler, neden ayrıltıldıklarının sorgulamasını dahi yapma fırsatını kendilerinde bulamazlar. Konu gündem saptırmayla gümbürtüye getirilir. İstense de yaptırılmaz. Ayıran ve birleştirenler farklı olmakla beraber nedenler hep aynıdır.
***
Türkiye de iktidar ömürlerinin ortalama on yedi ayla sınırlı kalması, gelişememenin, zenginleşememenin ana nedenleridir. Zikredilen tezin önemi büyüktür. Türkiye’nin AB şartlarında-sosyal refah seviyesinde-yaşaması için süreklilik esas alınmadıkça hangi hükümet gelirse gelsin kısa dönemde başarılı olması mümkün değildir. Demokratik teamüllerle gelmiş iktidarların karneleri sürelerinin sonunda verilmesi, en doğru olan yaklaşım tarzıdır.
***
Doğru zamanda doğru hedeflere geniş kitlelerin yönlendirilmesiyle, neler yapılmaz ki.
Almanya, İngiltere, Fransa gibi gelişmiş ülkelerde hükümet süreleri bizde olduğu gibi ortalama on yedi ay olmadığı için bugün onlar dünya ölçeğinde söz ve nüfuz sahibidirler.
***
Ülkenin gücü; elbette iktidar erkinin siyasi kudretinin sürekliliğindendir. Avrupa da en az on yıl da ciddi ve köklü reformlar yapılmışken bizim muhalefetin iktidar karalama, muhalefet etme sabırsızlığını anlamak mümkün görünmemektedir.
***
Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız
( Toplam 4 yorum
yapılmış )
İktidarlar için halk desteği ne kadar önemli ise bu desteği verenlerin memnun ve hoşnut edilmesi de o kadar önemlidir. Ülmkemizde muhalefet halkın isteği zıddına ve halka rağmen dayatmaların temsilcisi olagelmiştir. Onun için de kanaatimizce yarım asırdır donmuş sabit oyları dışında halk desteği hiç olmamıştır. Mustafa Bey bize bunları düşündürdüğü için teşekkür eder, yazılarının devamını bekleriz. Böyle bir yerden bizi haberder ettiği için de ayrıca minnettarız. Selam ve sevgiler. Y. Çalışkan
Burada önemli olan ek protokolün imzalanıp imzalanmaması değil, Türkiye'nin deklarasyonunun hukuki geçerliliği bulunup, bulunmamasıdır...:
Bu konuda bilmem yanılıyor muyum?
Şüphesiz, ek protokolün imzalanması vatana ihanet değildir.
Türkiye, Kıbrıs'ı tanımıştır
Küresel ekonomik açılım, her ülkeyi etkiliyor
Türkiye KKTC olarak değil, Kıbrıs olarak ortak olarak tanımaktadır
Türkiye'yi yönetenler (hükümet te dahil) anlaşmaları yaparken, bundan en az derecede etkilenmeyi yeğlediklerinden bu tür anlaşmalara ister istemez, Anadolu Coğrafyası'nı korumak-kollamak adına yapıyor olabilirler..
Güneydoğu Anadolu; en büyük endişem, orasıdır...
Bu konuda Türkiye büyük tavizler vermeye zorlanıyor
Yazılarını okuyorum..
Baki selamlar..
AB baştan beri bizim karşı oldugumuz ve temkinli yaklaştıgımız bir oluşum.Bir vakitler karşı durup şimdi hararetli AB savunmacılarının terk-i düşüncelerinin sizce izahı varmıdır?
Konunun teknik boyutundan ziyade taktik ve stratejik yönüne deginirken,alternatifler üzerinde yorum yapmamanızı dogrusu anlamadım.
Üstad, doğru yazmışınız, iletişimde anlaşılmak kadar doğru mesaj vermek te çooook önemlidir. Bir koşulla. Anlayanı bulabilirsek. kalemine kuvvet güzel bir yazı olmuş.