|
|
|
Konya’da nereye varırsanız varın, hangi yöne giderseniz gidin, kapalı cadde ve sokaklarla karşılaşıyorsunuz. Kapalı cadde ve sokaklar trafiği olumsuz etkiliyor. Varmak istediğiniz yere zamanında varamıyorsunuz. Randevulu görüşmelerde karşı tarafa mahcup oluyorsunuz.
Bir taraftan GAZNET çalışıyor, diğer taraftan KOSKİ. Bazı caddelerde ise asfalt ve kaldırım düzenlemeleri var. Yol çalışmalarından dolayı mağdur olanlar ilgililere kızıyorlar.
Kızanlar olacak, eleştirenler de. Ancak gelecekte daha rahat bir şehirde yaşamak için de bu çalışmaların er yada geç yapılması gerekiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e konuyu sordum. Akyürek, rahat bir üslupla konuyu anlattı. “Konu gündemimize geldiğinde, biz de önceleri tedirgin olduk. Ancak, hala Osmanlıdan kalma kanalizasyonların bulunduğu caddelere cesaretle girmemiz gerekiyordu. Biz bugün bu çalışmaları yapmasak, yarın daha büyük problemler oluşacak. Hemşehrilerimiz birkaç ay sıkıntı çekecekler ama, sonrası iyi olacak. Hemşehrilerimizin anlayış göstereceğinden kuşkumuz yok.”
Akyürek, haklı. Birinin yapması gerekiyordu. Zamanlama Gaznet’in çalışmalarıyla aynı döneme denk geldi. Gaznet’in çalışmalarının daha 3-4 yıl devam edeceği düşünüldüğünde, yapılacak fazla bir şey yok. Birkaç ay hep birlikte katlanacağız.
Konya’daki inşaat çalışmaları bununla bitmiyor. Şehrin gelişme gösteren bütün noktalarında inşaatlar yükseliyor. 4-5 yıllık kriz döneminin ardından doğan konut açığını kapatmak için, hem devlet hem de özel sektör var hızıyla çalışıyor.
Büyüyen Konya’ya yakışır daha bir çok yatırım söz konusu kentte. Önce Hilton (şimdiki adıyla Rixos ) geldi Konya’ya . Dedeman’ın inşaatı hızla yükseliyor. Duyduğumuza göre bir beş yıldızlı otelin temeli yakında atılacak. Yine duyduğumuza göre, bir çok beş yıldızlı oteller zinciri de Konya’yla yakından ilgileniyor.
Büyükşehir Belediyesi büyüyen Konya’da ileride sıkışıklıklar yaşanmaması için geleceğin planlamasını titizlikle yürütüyor. İstanbul Yolunu, Ankara Yoluna bağlayan Bosna Hersek Mahallesindeki Aliya İzzetbegoviç Caddesi ve Konya Aksaray karayolunu, Konya Adana çevre yoluna bağlayacak olan Aslım caddesi bunun en güzel örneği.
Daha başka açılımların da yapılması gerekiyor. Geçen yıl Mevlana Kültür Merkezi civarında başlayan Kentsel Dönüşüm Projesine devam edilmesi gerekiyor. Başlatılan alt ve üst geçitlere yenilerinin eklenmesi gerekiyor. Konya’nın nüfusu hızla artan bölgelerine raylı sistemin düşünülmesi gerekiyor. Meram dışındaki bütün mahallelerdeki yeşil kıtlığı sorununa çözüm bulunması gerekiyor. Beton yığınlarına sıkıştırılan insanların nefes almaları için geniş parklara, geniş piknik alanlarına ihtiyaç var. Konya’nın kuru görüntüsünü değiştirebilmek için biraz da mavi yatırımlar düşünülmeli. Yeni süs havuzları, göletler ve kanaletler Konya’da yaşayan herkesin hasret kaldığı görüntüler.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl Konya’ya geldiğinde, Mevlana Kültür Merkezinde, halka hitaben bir konuşma yapmıştı. Başbakan Erdoğan konuşmasında, Konya’nın gecekondusu olmayan Türkiye’nin tek ili olduğuna vurgu yaptıktan sonra şöyle devam etti. “Konyalılar siz gecekondumuz yok diye öğünüyorsunuz. Gecekondunuz yok ancak, gecekonduya benzeyen yapılarınız var. Bunları değiştirmeniz gerekiyor.”
Erdoğan haklıydı. Özellikle Mevlana Kültür Merkezi yakınlarındaki eski yapılar hoş bir görüntü oluşturmuyor. Bu görüntünün değişmesi gerekiyor. Bu bölgede hem Büyükşehir belediyesinin hem de Karatay belediyesinin çalışmaları var. Karatay belediyesinin başlattığı konut hamlesi, bu görüntünün değişmesine katkı sağlayacak.
Herkes Meram ilçesini sorunsuz bir ilçe olarak bilir. Ancak Meram’ın taşra kesimleri gezildiğinde Karatay benzeri yapılaşmanın örneklerinin bu ilçede de çokça bulunduğu görülür. Meram Belediyesi’nin Et Balık Kurumu civarında başlattığı çalışmaların hızla tamamlanması ve merkeze uzak mahallelere de el atılması gerekiyor.
Genel anlamda planlı yapılaşmanın sürdüğü Konya’da ana caddelerin dışında ara sokaklara girildiğinde özellikle şehrin eski mahallelerindeki çirkin yapılaşmanın kente yakışmadığı fark edilir. İki ayrı Konya’dan sözedilebilir. Birincisi planlı ve düzenli kent Konya, diğeri plansız ve çarpık kent Konya. Çarpıklıklar bugünün eseri değil. Çarpıklıklar, son çeyrek asırda Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir gelişme trendi yakalayan Konya’nın büyüklüğü içerisinde kaybolmuş durumda. Ancak yine de düzeltilmesi gerekiyor.
Eski yapılaşmanın olduğu mahallelerde (buna eski şehir merkezide dahil) belediyenin yaptığı çalışmalara vatandaşların da destek olması gerekiyor. Bazı düzenlemelerde vatandaşların sıkıntı çıkarması nedeniyle istenilen sonuca ulaşmada gecikmeler oluyor. Bunun en güzel örneklerinden biri PTT arkasındaki (çıkrıkçılar içi) metruk yapı. Metruk yapının sahibinin itirazı yüzünden genişleyen caddeyi tamamlamak bir türlü mümkün olmuyor. Oradan geçen herkes cadde başındaki bu çirkin tabloya büyük tepki gösteriyor. Ancak yapılacak bir şey yok. Konu yargıda ve sürecin tamamlanması gerekiyor.
|
Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız
( Toplam 1 yorum
yapılmış )
[
2008/02/05 00:48
] |
|
Bu yazı acaba ne zaman yenilenecek ağustostan kalma bır yazı aliya izzetbogeviç caddesındekı gelısmelerı merak edıyoruz son gelişimleri bildirin lütfen |
|
|
|
|
|
Yazarın Tüm Yazıları |
|
|
|
|
|
|