|
|
|
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen ödül törenindeyiz. Sanayi Odası Türkiye’nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 firması arasına giren 13 Konya firmasını başarılarından dolayı ödüllendirdi. Aynı törende eski başkan ve eski meclis üyelerine niçin ödül verildiğini ise anlayamadık.
Ödül töreninin onur konuğu ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu idi. Tören Rıxos Hotel’de yapıldı. Kalabalık ötül töreninde Konya valisi ve Büyükşehir belediye başkanı Konya’da bulunmadıklarından dolayı katılmadı.
Konya Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına 6, ikinci 500 büyük firması arasına 7 firma sokmayı başardı. Dağılıma bakıldığında bu 13 firmadan sekizinin gıda sektörüyle ilgili olduğu görülmektedir. Diğer 5 firma ise değişik sektörlerde hizmet veriyor. Şeker fabrikasının başı çektiği sıralamada Kombassan Holding iki, İttifak Holding ise 1 firmayla ilk 1000 arasına girmeyi başardı.
Konya genel anlamda Türkiye’de KOBİ’lerin başkenti olarak tanınır. Küçük ve Orta büyüklükteki firmaların cenneti Konya’da kurumsallaşmayı başaran ve Türkiye’nin devleri arasına girmeyi başaran firmaları kutlamak gerekiyor. Ancak bu sayı yeterli değil elbette.
Bu sayıyı artırmanın reçetesini TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada açıkladı. Hisarcıklıoğlu bütün işadamlarına iki önemli konuda görev düştüğünü söyledi. Bunlardan birincisi kurumsallaşma, ikincisi güçleri birleştirme.
Türkiye’de 20 yılın üzerinde ayakta kalmayı başaran firma sayısının çok az olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, çağın koşulları doğrultusunda kurumsallaşmayı başaran firmaların uzun süre ayakta kalmayı başarabileceğini ifade etti.
Diğer önemli konu ise güçleri birleştirmek. İşte bu konu Konya’nın en büyük sorunu. Aile firması konumundan kurtulup, rakiplerle rekabet edebilecek büyüklükte kuruluşlar haline gelmek ancak aynı sektörde hizmet veren firmaların birleşmesiyle mümkün olabilir.
Hisarıcıklıoğlu, Türkiye’nin 20 yıl içerisinden nereden nereye geldiğinin de kısa bir değerlendirmesini yaptı. Bundan 20 yıl önce ihracatın 2 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Hisarcıkloğlu, bugün itibariyle 70 milyar doları aşan ihracatımız içerisinde Anadolu firmalarının önemli bir yeri bulunduğunu kaydetti.
Eskiden Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında az sayıda Türk firması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Konya’nın Türkiye devleri arasına 6 firma sokmasının büyük başarı olduğunu ifade etti.
Hisarcıklıoğlu’nun devletten de istekleri vardı. Konya’dan Ankara’ya seslenen TOBB başkanı “Biz her yıl 500 bin hatta 750 bin işsize istihdam alanı oluşturabiliriz. Bu konuda devletten para da istemiyoruz. Maç yaptığımız stadı rakiplerimizin stadlarıya aynı şartlara getirsinler yeter” dedi. Bu cümle, akılları; konuşmanın yapıldığı aynı saatte oynanan Ukrayna-Türkiye milli maçında olan konukların bir hayli hoşuna gitti. Konuşmanın sonunda sinevizondan yansıtılan maçın sonucu coşkuyla alkışlandı.
Eşit şartlarda yarışmak önemli bir kıstas.. Bunun sıkıntısını Konya sürekli çekiyor. Son olarak teşvikli iller sınıfına giremememiz rekabet yarışında bizi bir hayli zorluyor. Hükümetin bir an önce daha adil bir teşvik sistemi getirmesi gerekiyor.
Ödül töreninde biz basın mensupları aynı masalarda oturduk. Köşe yazarlarının da ilgi gösterdiği toplantıda herkesin gözünden kaçmayan konu, kendilerine konuşma hakkı verilen protokolün hazırlıksızlığıydı. Başta vali vekili İsmail Atasoy olmak üzere konuşan zevat basın masasından geçerli not alamadı. Televizyonlardan naklen yayınlanan bir programa daha hazırlıklı gelinmesi gerektiği noktasından görüş birliği oluştu.
|
Köşe Yazısı
Hakkındaki Yorumlarınız
|
Yazarın Tüm Yazıları |
|
|
|
|
|
|