Vali Ahmet Kayhan’ı uğurladık. Kayhan Konya’ya geldiği Ekim 1999 tarihinden bu tarafa tamı tamına 6 yıl 3 ay valilik yaptı. Bu süre bir valinin Konya’da kaldığı en uzun süre.
Vali Kayhan, kararnamenin çıkmasının hemen ardından veda ziyaretlerine başladı. Bizi ziyaretinde hakikaten çok üzgün olduğunu gördük. O kadar üzgündü ki, dokunsaydık ağlayacaktı. Ardından veda yemeğine katıldık. Yemekte yaptığı konuşmanın son cümlesinde “sesim titremeden konuşmamı bitirmem gerekiyor” dedi ve kürsüden indi. Bir gün sonra ise Vilayet önünden onu Hatay’a uğurladık.
Vali ve eşi bu son yolculuğunda kendilerini tutamadılar. Her ikisi de ağladı. Uğurlama törenine çok sayıda Konyalı katıldı. Protokolün dışında da vatandaşların olması dikkatlerden kaçmadı.
Vali Kayhan, altı yılı aşkın süre kaldığı Konya’da olması gereken vali ağırlığında durdu. Tarafsız kişiliği, objektif yaklaşımı her kesimden tam not aldı. Eksikleri de konuşuldu elbette. Yapılan eleştirilerin odağında aktiflik yer aldı. Bir kesim ondan daha hareketli, daha atak olmasını istedi. Ancak, sonuç itibariyle, eleştirenler de takdir edenler de ayrılışından üzüntü duydu.
Eğer valilere ayrılışlarında birer karne verilmiş olsaydı, vali Kayhan’ın karnesi geçer not alırdı.
Kayhan’ın ayrılışıyla Konya’da Kayhan dönemi sona erdi. Yeni valimiz Atilla Osmançelebioğlu, Mersin valiliğinden Konya’ya atandı. Daha önce bir çok ilde görev yaptı. Bu illerden biri de Malatya. Malatya’da onunla birlikte çalışanlarla görüştüm. Hepsi Osmançelebioğlu’nun Konya için büyük şans olduğunu söyledi.
Malatya belediye başkanı Ziya Kesiriklioğlu, onunla birlikte çalışan bürokratlardan. En iyi değerlendirmeyi dostum Kesiriklioğlu’ndan alabileceğimi düşündüm. Kesiriklioğlu, “çok şanslısınız. Malatya’da birlikte çalıştım. Kendisi yapı itibariyle Konya ile uyum içinde çalışabilecek birisi. Biz onun ayrılışına çok üzülmüştük. Malatya için çok şeyler yaptı. Konya’ya da önemli hizmetler yapacağına inanıyorum” dedi.
Bize Mersin’den gelen değerlendirmeler de hep olumlu yönde. Bakalım Osmançelebioğlu, Malatya ve Mersin gibi Konya’yı da memnun edebilecek mi?
Peki Konya yeni validen ne bekliyor?
Konyalı valisini halkın içinde görmek ister. Sıcakkanlı valiyi sever. Kendi değerleriyle uyumlu yaşam biçiminden hoşlanır. Konya’nın dertleriyle dertlenmesini bekler. Konya’nın projeleriyle ilgilenmesini ister.
Nedir bu projeler? En büyük proje hiç şüphesiz KOP. KOP’a bugüne kadar Konya’da görev yapan valilerin tam anlamıyla sahip çıktıkları söylenemez. KOP hem Konya’nın hem de Türkiye’nin geleceği. KOP ile ilgili atılacak önemli bir adım yeni valiyi Konya’da efsaneleştirir. Ardından bildiğimiz projeler gelir. Hılı tren, duble yollar,tanıtım, turizm, ikinci üniversite, sivil havalanı vb…
Daha da önemlisi, Konya’ya dışarıdan yatırım getirebilmek. Bunun için “vali ne yapabilir ki?” diyebilirsiniz. Hundai projesi buharı tüten tazelikte bir proje. Konya’da Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası dörtlü birliktelikle projeyi Konya’ya kazandırmak için ortak çalışmalar yaptılar. Konya valiliği bu desteğin beşinci ayağı olabilirdi. Gerçi bu proje elimizden kaydı ancak benzer fırsatlar ileride karşımıza mutlaka çıkacaktır.
Diyeceksiniz ki, bu beklentiler her ilin valisinden isteyebileceği benzer beklentiler. Konya’nın farkı ne?
Konya’nın farkı eski Vali Ahmet Kayhan’ın veda törenindeki görüntülerde gizliydi. Görenler, gördü ve anladı. Vali Kayhan merkeze alınmadığı ve Hatay gibi stratejik öneme sahip bir ile atandığı halde üzgündü ve gözyaşlarını saklayamadı. Konya hem sade bir vatandaş, hem de en tepede bir yönetici olarak gerçekten yaşanmasında ve ona hizmet edilmesinde büyük haz duyulacak illerimizden birisi. Konya Mevlana kenti. Konya Selçuklu’nun başkenti. Konya Türkiye’nin toprak olarak en büyük, nüfus olarak dördüncü büyük kenti.
Esik vali Kayhan’a hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken, yeni vali Osmançelebioğlu’na da hem hoş geldin diyorum, hem de hayırlı hizmetlere vasile olmasını diliyorum.