Nükleer Enerji niçin önemli?
Stratejik ve teknolojik bir gereklilik öncelikle.
Dünyada kendi kendine yeterlilikte olmazsa olmazlarımız içinde silah sanayi, enerji ve ulaşım sektörü ve tabiatıyla tarım-gıda sektörü birincil öneme sahip kalemler.
Eğer siz anılan sektörlerde dışa bağımlılığa devam ederseniz,1963,64 ve67 ve 74 yıllarında ve hatta 1991 deki körfez hadiselerinde masada güçlü konumda kendinizi hissedemezsiniz.
Meşhur Johnson Mektubunun bize pozitif yansıması, milli silah sanayimizin gelişim fikrine sebep oldu.
Yine 1974 sonrası ABD ve NATO’nun bize karşı tek taraflı ambargo yaptırımı aklımızın biraz daha başımıza gelmesinde etkili bir amil oldu.
İyi ki akil adamlarımız bunlardan bir ders çıkarmasını bildiler.
Son Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz hadisesi de bize gösterdi ki, Türkiye gibi jeostratejik konuma sahip bir ülkede enerjide dışa bağımlılık çok büyük bir risk faktörüdür. Ayrıca, ülke gücü kapsamında masa başında ülkeyi idare edenlerin elini zayıflatan negatif bir olgu kriteridir.
***
Kısaca söylemek icap ederse Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için nükleer enerjiye behemehal önem atfetmeli ve bir mecburiyet olarak algılamalı, hayata geçirmek için de çok acele etmeliyiz.
Dünya’da nükleer enerji kullanımı ayrıca ihtiyaçtan öte bir güç gösterimi adeta bir imtiyaz olarak görülmektedir. Süper güç olmanın da olmazsa olmazlarından biridir. Bizim enerjide dışa bağımlılık noktasında geçmiş hükümetlerin aymazlığı ve ihmali şimdi apaçık bir biçimde kendini göstermektedir.
***
Memleket gazetesinin son iki gündür konu üzerinde bir kamuoyu oluşturma çabası dikkate değer bir gelişme sayılabilir. Zira basın fikir meydanında güzel gelişmelerin ilk öncü gücüdür.
Değerli Arkadaşımız Sayın Murat Güzel Bey’in dünkü makalesi ve bir önceki manşet haber’i önemli bir gazetecilik başarısı idi bence.
***
Müsiad Başkanı Sayın Selçuk Öztürk, uzak görüşlü kişiliğinin yanında bir sivil toplum örgütünün başkanı olarak da nükleer Enerjinin fevkinde bir açıklama yaparak ilk açılımı başlatmış oldu.
Diğer oda başkanlarının konu ile ilgili girişimleri şehrimizin menfaatine yönelik bir girişim olacaktır.
***
Çanakkale ve Bursa’da Kurulu bulunan elektrik santrallerinde en az 3 bin kişi istihdam edilmektedir. Konya’da kurulması gündemde olan nükleer enerji santrali direkt olarak en az 4 bin kişinin istihdamına imkân verecektir.
Dolaylı olarak bu rakam daha da yükselecektir.
Sonuç olarak, Türkiye’ye eninde sonunda bir nükleer santral kesinlikle kurulacaktır, bizim arzumuz bu pastanın Konya’lı hemşerilerimiz tarafından paylaşılmasıdır.
İşsizlik, Konya yatırımları diye arzı endam edenlerin nükleer santral konusunda seslerini yükseltmelerini umuyor ve bekliyoruz.