Bin yıllardır dünyamızı aydınlatan güneşimiz, önceki gün tutuldu. Gün ortasında karanlık yaşadık. Sünnetullah gereği meydana gelen bu doğa olayını bir daha görebilmemiz çok zor.
Bütün dünya; güneş, ay ve dünyanın bu raksıyla büyülendi. Güneşle dünyanın arasına ay girdi. Güneş odaklı alemimizin bu olmazsa olmaz üç gök cismi, birbirine nispet edercesine, biz Samanyolu Galaksisi sakinlerine unutamayacağımız bir şov yaptılar.
Yasin Hatipoğlu’nun güneş tutulmasını anlatan güzel bir dörtlüğü var:
Şaşırdım, güneş mi, ay mıdır bilmem.
Hilal mi, kavis mi, yay mıdır bilmem.
Güneş döner, dünya döner, ay döner.
Secde mi, tavaf mı, sa’y mıdır bilmem.
Şiirdeki bakış açısı güzel. Gelelim Konya’ya…
Konya 21. yüzyılın bu ilk tam güneş tutulmasının yaşandığı birkaç ilden birisiydi. Bir sonraki güneş tutulması 2060’da yaşanacaktı. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyordu.
Görevi ve sorumluluğu Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü üstlendi. Abdüssetar Yarar haftalarca çalıştı. Sonunda başarılı da oldu.
Mevlana’nın Gül Bahçesi ilk defa böyle güzel bir olaya şahit oldu. Yurt içinden, yurt dışından ve Konya’dan gelen binlerce kişi, bu anı yaşamak için Gül Bahçesi’nde toplandı. Ulusal ve uluslar arası kanallar Konya’yı üs haline getirdiler.
Kontv, güneş tutulmasını Mevlevi Sofrasından naklen verdi. Mevlana Gül Bahçesi ve Türbe buradan çok güzel görünüyor. Bir çok ulusal kanal da, Konya’daki görüntüleri Kontv’nin uydu frekansından verdi. Kontv aynı zamanda Kırşehir’deki güneş tutulmasını da naklen verdi.
Konya Valisi, Emniyet müdürü ve üst düzey protokolü de, Gül Bahçesindeki doğa ziyafetinde hazır bulundu.
Güneşin tam tutulma anı 3.5 dakika kadar sürdü. Konya bu süre zarfında alaca karanlığa gömüldü. Merak ve heyecanla izlenen tutulma, beraberinde ister istemez bir tedirginlik de oluşturdu. Işık ve ısı kaynağımızın değerini bir kez daha anladık. Ve bir kez daha dünyayı sayısız nimetlerle donatan Allah’a şükrettik.
Şems Suresinde Allah’u Teala “Güneşe ve onun aydınlığına andolsun. Onu izlediğinde Ay’a andolsun. Onu ortaya çıkardığında gündüze andolsun. Onu bürüdüğünde geceye andolsun. Yere ve onu yayıp döşeyene andolsun” demektedir.
Güneşin, dünyanın ve ayın dönerken oluşturduğu bu unutulmaz sahne, Mevlana’nın yanı başında aynı saatte dönen semazenlerle bütünleşti. Bu bütünlük Mevlana felsefesinin, yaklaşık 800 yıl sonra pozitif bilimle buluştuğu bir görüntü olarak beyinlerimize kazındı.
İşte bunun için İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssetar Yarar, önemli bir görev üstlendi ve görevini başarıyla yerine getirdi. Yarar ve ekibini bu başarısından dolayı kutlamak gerekir.
Öte yandan, KONYA’NIN BEKLENEN YÜKSELİŞİ başlıklı yazıma gelen bütün tepkilere de teşekkür ediyorum. Bu eleştiriler bile Konya’nın yükselişinin eseri. Hep birlikte iyinin, güzelin takipçisi olursak başarabiliriz. Biliyorum ki, beni bu yazım nedeniyle en sert şekilde eleştirenler de Konya sevdalısı. Elbette Konya olarak eksiklerimiz var. Bu eksikleri de tamamlamak bizim elimizde. Yazacağız, eleştireceksiniz; okuyacaklar ve doğrusu bulunacak. Saygılarımla…