2007, Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Mevlana yılı ilan edildi. 2007 yılına fazla değil tamı tamına 6 ay gibi kısa bir süre kaldı. Konya için büyük bir fırsat olarak değerlendirilen 2007’yılının “Mevlana Yılı” ilan edilmesiyle ilgili hazırlıklar ise kaplumbağa hızıyla ilerliyor.
2007 Mevlana Yılıyla ilgili olarak ciddi bir hazırlığın yapıldığı söylenemez. Sadece İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çerçevesinde yürütülen çalışmalar var. Ancak bütün dünyada ses getirebilecek olan bir çalışmanın bu müdürlüğün imkanları çerçevesinde yürütülmesi mümkün değil. İşi devletin rutin insiyatifine bırakmak doğru olmayacaktır. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’ın bireysel çabalarının devletin ağır işleyen çarkları arasında ezilip un ufak olmasından endişe duyulmaktadır.
2007 yılına en büyük hazırlığın Konya’da yapılması şarttır. Bunun için de Konya yerel idarecilerine büyük görev düşmektedir. Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya yerel basını, sivil toplum örgütleri gibi varlığını bu şehre borçlu olan bütün kurum ve kuruluşların konuyla ilgili çalışma yapmaları gerekiyor.
Eğer 2007 yılını, söylemlerden öte geçmeyen sıradan programlarla geçireceksek, bu şehre yazık etmiş oluruz.
Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, müdürlüğünün yetki ve sorumluluğu çerçevesinde bir çok şey yapmak istiyor. Konuyla ilgili olarak bütün resmi kurum ve kuruluşla birlikte sivil toplum örgütleriyle de toplantılar yaparak, herkesin yapılması gerekenlerle ilgili düşüncelerini aldı.
Vali Fahri Atilla Osmançelebioğlu başkanlığında bir de komisyon oluşturuldu. Bu komisyona yukarıda saydığımız kurum ve kuruluşların yetkilileri de çağrılarak çalışmalar yapılıyor. Ancak , henüz somut bir gelişme yok. Uluslar arası boyutta büyük organizasyonlar gerçekleştirmek birkaç ayda yapılacak işler değil. Bu nedenle çalışmaları biraz daha hızlandırmak gerekiyor.
2007 yılında faaliyetler yıl içine yayılmalı ve Mevlanalı Konya, bir yıl boyunca dünyanın gündeminde tutulmalı. Gündemde olmak ise bütün dünyanın dikkatlerini Konya’ya çevirtecek büyük organizasyonlar ile ancak mümkün olabilir. İlk etapta herkesin aklına gelebilecek birkaç öneride bulunulabilir.
Bütün dünyanın gözü kulağı bu günlerde Almanya’da. Dünya kupası herkesi yakından ilgilendiriyor. 2007 yılında bütün kıtalardan birer veya ikişer takımın katılacağı Mevlana Cup adı altında bir organizasyon, bütün futbol severlerin dikkatini Konya’ya çekebilir.
Mevlana Barış Ödülü, Birleşmiş Milletler tarafından medeniyetler diyalogu için görevlendirilen başbakanımız ile İspanya başbakanına verilerek, Mevlana felsefesine uygun önemli bir çalışmaya imza atılabilir.
Dünya çapında sanatçılar Konya’ya davet edilerek, müzikseverlerin Konya’ya ilgisi arttırılabilir.
Yine aynı şekilde uluslar arası boyutta resim sergileri 2007 yılında Konya’da düzenlenebilir.
İslam Konferansı Teşkilatının (bütün üye ülkelerin başbakanlarının katılacağı) bir toplantısı Konya’da gerçekleştirilebilir.
Bakanlar Kurulumuzun 2007 yılı ilk toplantısı Konya’da yapılabilir.
Kültür Bakanlığının Tasavvuf Musikisi ve Sema Topluluğu dünyayı dolaşarak, Birleşmiş Milletler Tarafından belirlenen (bütün kıtalarda) ülkelerde gösteriler düzenleyebilir.
İçişleri Bakanlığı zaman zaman valilerin ve belediye başkanlarının katıldığı genel nitelikli toplantılar düzenliyor. Türkiye’deki bütün il belediye başkanları ile valilerin katıldığı bir toplantı Konya’da düzenlenebilir.
Televizyon Yayıncılar Derneği ve Gazeteciler Cemiyeti organizasyonuyla, bütün yaygın, bölgesel ve yerel medya kurumlarının temsilcileri Konya’da buluşturulabilir.
2007 yılında Türkiye’yi ziyaret edecek olan bütün devlet başkanları, başbakanlar ve bakanları için yapılan programa Konya ziyareti de eklenebilir.
İlahi dinlerin manevi liderleriyle birlikte yeryüzünde yaygın inanışların manevi liderleri dünya barışına katkıda bulunmak üzere Konya’da buluşturulup, bütün dünyaya ortak bir mesaj verilebilir.
Ticaret Odası gerçek anlamda uluslar arası boyutta bir çok fuara ev sahipliği yapabilir.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Mevlana Çizgi filmi tamamlandı, gösterim için 2007 yılı bekleniyor. Ancak Mevlana Filmi konusunda çalışmalar aynı hızla devam etmiyor. 2007 yılına sayılı günlerin kaldığı şu günlerde filmin 2007’ye yetişip yetişmeyeceği bilinmiyor. Bu film 2007 yılı için büyük anlam taşıdığından mutlaka bitirilmelidir.
Bunun da ötesinde özelde Konya ve Mevlana’yı genelde ise ülkemizi, inancımızı , değerlerimizi anlatan içerik ve teknik açıdan yüksek kalitede bir belgeselin de hazırlanmasında büyük fayda var. Bu belgesel, hem ülkemizdeki yayın kuruluşlarında, hem de dünyanın önde gelen yayıncı kuruluşlarında yayınlatılabilir. Aynı zamanda, Konya’daki etkinliklerde de gösterime sunulabilir.
Selçuk Üniversitesi YÖK’ü de işin içine katarak, 2007 yılında dünya üniversiteleri arasında Mevlana ve Mevlana Felsefesini veya Barışı konu alan ödülü büyük bir bilimsel yarışma yapabilir.
Konya’nın dünyaya açılan penceresi olan Kontv, bu konuda büyük görev ifa edebilir. 2007 yılı içindeki bütün uluslar arası veya ulusal boyutlu etkinlikler Kontv’de naklen veya banttan yayınlanabilir.
Konya işadamlarının katkısıyla onbinlerce Mesnevi bastırılıp dünyanın dört bir tarafındaki elçiliklerimize gönderilerek, dünya insanlarına dağıttırılabilir.
TÜRSAB ve THY ile görüşülerek 2007 yılında Konya’ya uygun fiyatlarla dış ülkelerden özel turlar düzenlenebilir.
Bunlar düşünülebilecek olan çalışmalardan bazıları. Daha bir çok büyük boyutlu çalışma yapılabilir. Ancak bütün bunların gerçekleştirilebilmesi için, şimdiden hazırlık yapılması gerekiyor. Aksi takdirde 2007 önceki yıllardan farksız bir şekilde tüketilmiş olur. Ve yeni bir fırsat için bir 100 yıl daha beklememiz gerekir.
Bir de, büyük organizasyonların gerçekleşebilmesi için altyapı çalışmalarının hazırlanması gerekiyor. 2007 yılı boyunca dünyanın dört bir tarafından konuklarımızın geleceğini hesap etmemiz gerekiyor. Otellerde yeteri kadar yatak kapasitemiz maalesef yok. Bu sorun birkaç ayda halledilebilecek bir sorun değil. Konya’da 5 ve 4 yıldız kapasitede birkaç otelin hemen yapılması gerekiyor.
Belediyeler, Konya’yı bir Avrupa şehri görünümüne kavuşturmalılar. Düşünülen bir çok projenin hızlandırılarak 2007 yılına yetiştirilmesinde büyük fayda var. Büyükşehir Belediyesinin yapmayı düşündüğü ana arterlerdeki alt ve üst geçitleri 2007 yılına varmadan bitirmesi gerekecek. Örneğin, Rixos’da kalacak konukların yol boyunca, inşaat halindeki kavşaklardan geçerken çekecekleri sıkıntı, şehir için olumsuz bir imajın oluşmasına neden olabilir.
Öte yandan, özellikle Mevlana Türbesi ve Mevlana Kültür Merkezi civarındaki çirkinliklerin yok edilmesi gerekecek. Bu bölgede kısa sürede oluşturulabilecek olan Mevlana Vadisi projesi çerçevesinde, konukların her türlü ihtiyacına cevap verebilecek kapasitede tesislerin inşa edilmesi elzemdir.
2007 yılının organizasyonlarını takip edecek basın mensupları için her anlamda kusursuz bir medya merkezinin kurulması şarttır. Çünkü bizi dünyaya tanıtacak olanlar onlar olacaktır.
Büyükşehir Belediyesinin şehirlerarası yollarımızın Konya girişlerine yaptığı düzenlemeler zamanlama açısından çok iyi oldu. Bu düzenlemeler yeniden elden geçirilerek eksiklikler tamamlanmalı ve daha kent girişinden itibaren konuklar, Mevlana iklimine girdiğinin farkına varmalılar.
2007 yılında Konya halkına da büyük görev düşmektedir. Konuklarımızı büyük bir medeniyetin mirasçılarına yakışır bir şekilde karşılamamız gerekecektir. Bu konuda esnafların daha dikkatli olması gerekmektedir. Anadolu misafirperverliğinin en güzel örnekleri yıl boyunca Konya’da sergilenmelidir.
Yapılması gerekenler ile ilgili sayfalar dolusu yazılar yazılabilir. Mutlak surette Konya valisi Fahri Atilla Osmançelebioğlu başkanlığında oluşturulan komisyon da benzer çalışmalar yapmıştır. Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Akyürek’in de özel çalışmaları mevcut. Belediye olarak 2007 yılına ciddi hazırlıklar yapıyorlar.
Ancak bugüne kadar yapılması kesinleştirilen organizasyonlar için bir eylem planının tamamlanması gerekiyordu. Bugün gelinen noktada son duruma bakıldığında, bırakın eylem planını, hala Konya’da 2007 yılı için nelerin yapılabileceği tartışılmaktadır. Bu durum ne kadar gecikildiğini bariz bir şekilde ortaya koymaktadır.
2007 yılı çalışmalarında gecikilmiştir. Konya’nın altyapısı 2007 yılına hazır değildir. Hem Konya hem de Türkiye için büyük anlam ifade eden “2007 Mevlana Yılı” için mutlak surette hükümetten yardım istenmelidir. 2007 yılını Konya imkanlarıyla uluslar arası boyutlu organizasyonlarla zenginleştirmek mümkün değildir.
Hazreti Mevlana’ya çok şey borçlu olan Konya’nın 2007 yılını basit etkinliklerle geçirme lüksü yoktur. Bu konuda halkın ve sivil toplum örgütlerinin de işini içine girmesinde ve konuyla ilgili bütün kurum ve kuruluşları lisanı münasiple uyarmasında fayda vardır.
Barış; günümüzün ihtiyaç duyduğu, her türlü sorunun reçetesinde yazılı olan ortak ilaçtır. Bu ilacı dünyaya en güzel şekilde servis yapan mütefekkir Hazreti Mevlana’dır. Hazreti Mevlana ilacın içeriğini inancından almıştır. Hazreti Mevlana’nın felsefesinin oluştuğu kent olan Selçuklu Başkenti Konya, 2007 yılında bütün dünyada “barış kenti” sloganıyla tanıtılmalıdır. Ve 2007 yılı itibariyle, barışa ihtiyaç duyan herkesin buluştuğu ortak adres Konya olmalıdır. Bütün barış anlaşmaları Konya’da yapılmalı, bütün dünya ülkelerinde Konya denildiğinde insanların aklına barış gelmelidir.
Bütün bunlar, 2007 yılı içinde göstereceğimiz performansa bağlıdır. Önümüzde sadece 6 ay gibi kısa bir süre kalmıştır. Önümüzdeki altı aylık süreç, Konya’nın 100 yıllık geleceğine şekil verecek önemli bir süreçtir. Bu süreçte Konyalılara veya Konya’da yaşayanlara büyük görevler düşmektedir.
|
Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız
( Toplam 7 yorum
yapılmış )
hakan
[
2006/09/02 21:27
] |
|
yusuf duru kardeş konya zaten bir avrupa şehridir.umarım sen de bunu içine sindirirsin. |
|
|
sevda
[
2006/08/11 12:42
] |
|
Mustafa Tatlısu'nun bir canlı yayında size : Ha Nurettin Ha Reklam demesindeki anlamı çok merak ediyorum...ben yorumunuzdan haberinizden filan geçtim..ne olur bana ''ha nurettin ha reklam''' nedemek açıklama zahmetinde bulunursanız çok sevinecem... |
|
|
[
2006/07/29 10:35
] |
|
Bir deli kuyuya taş atar.. Kırk akıllı çıkarmaya uğraşır ama beceremez minvalinnde bir atasözümüz vardır. Bugüne kadar sürekli eleştirilen belediyenin hiç mi insaflı hizmeti yok... Eh dedikodudan ve ''büyük kurum'' olma sevdasından dolayı bunları anlatımıyor ki.. Bu arada sayın başkanın etrafındaki etten fikirsiz duvarlar, sayın başkanın gerçekleri görmesini engelliyor.. .İyi niyetli de olsa bu durum kendisi için bir dezavantaj... Söylediğiniz projeler birilerini rahatsızedebilir, hatta yerinden bile edebilir.. Eh öyleyse eleştir, haksız soru yağmuruna tut.. Söylediklerinizin bir çoğu yerinde tespitler, bazılarına katılmak biraz sıkıntı, kimiside afaki... Ama Konya bir avrupa şehri olmalımıdır sorusu ise başlıbaşına bir tartışma konusudur...
Yusuf DURU |
|
|
MTS
[
2006/07/17 10:47
] |
|
Allah'tan kork... MTS'nin çemberine takıldın... kendine yazık ettin. bak rezil oluyorsunuz.
MTS Severler Derneği |
|
|
|
sayın bay ,
o kadar yazmışsın zahmet etmişsin. Sen iç anadolu bölge televizyonu diye övündüğünüz kontv nin genel yayın yönetmenisin. Allah rızası için söyle sen üzerine düşen görevi yaptınmı? elinin altındaki tv kanalından hiç bi girişim yapmıyorsun onun yerine hiç alakan olmayan bu haber portalında köşe yazım olsun diye bişeyler yazıyorsun. Kendin inanıyormusun yazdıklarına ? bari insanları oyalama, şirin görünmeye çalışma. |
|
|
[
2006/07/14 10:29
] |
|
belediye ciddi hazırlık yapıyor diyorsunuz ardından da 6 ay kaldı bişey yok diyorsunuz.ben mevlana civarından ne zaman geçsem wc kuyruğunda bekleyen bay bayan ziyaretcileri görüyorum.maazallah turist patlaması olursa o zaman ne yapcaz bu insanları.kuyruklar hükümet meydanına kadar uzar sanırım |
|
|
|
Nurettin Bey, yorumlarınız gerçekten güzel. Yalnız bir iki düzeltme yapmak isterim. Evvela, Sayın Vali'nin adı Fahri Atilla Osmançelebioğlu değil, bildiğim kadarıyla Arif Atilla Osmançelebioğu.
İkinci olarak, Mevlana Cup yerine Mevlana Kupası filan dense nasıl olur? Yoksa belki cup diye içine düşebiliriz mazallah.
Üçüncü olarak, biz yıllardır bozuk yollarda gidiyoruz. İstanbul yolundan kampüse gitmenin ne denli eziyet olduğunu biliriz. Bence yol yapım çalışmalarını hiç tamamlamasınlar da, yabancılar da görsün.Hem onları ''burası ipek yolu'' filan diye de kandırırız. Mevlana Müzesi civarında Çin malı hediyelik eşya ile korse vesaire satanları da yol boyuna yerleştirip ipek yolu havasını da vermiş oluruz. |
|
|
|
|
|
Yazarın Tüm Yazıları |
|
|
|
|