:. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Kola olmadan ne yaparız! 
Alev Ayyıldız   ( ayyildizalev@gmail.com )

Son günlerde Türkiye gündemi çok hareketli.Yalnızca Türkiye gündemi değil Dünya gündemi de öyle.

İsrail’in saldırıları, Lübnan’a asker gönderme, AB’nin tam üyelik için önümüze mantıkdışı şartlar getirmesi,ekonomik faktörler ve en önemlisi gittikçe artan terör olayları.

Gencecik fidanlar vatan için bayrak için şehit oluyorlar. En yüce makamlardan birine kavuşan Anadolu’nun imanlı ve vatansever evlatlarını da binlerce fatiha ve minnetle anmak istiyorum.

Yaşanan siyasi ve ekonomik yoğun gündem milletçe bizi suni ve boş konulardan bir nebze olsun uzaklaştırarak gerçek duygulara döndürdü sanırım.

Şehit analarının yürek yakan feryatlarının, Pınar Altuğ’un anaç duygularla kendinden yaşça hayli küçük çocuklarla flört etmesinden daha önemli olduğunu fark ettik..

Bu yoğun gündemde bir konu ise arada kaynayıp gitti. Coco kolanın yapısında bulunan tarım ilaçlarının insan sağlığını tehdit etmesi ve Dünya kamuoyunda artan tepkiler.

Olayların üstü birden kapansa da emperyalizmin en bariz örneklerinden Coco kola ve Pepsi kola fena köye sıkıştı.

Başta Hindistan ve bir çok Avrupa ülkesi olmak üzere Dünyanın dört bir yanında Coco kola ve Pepsi kolanın yasaklanması isteniyor.

Bu durumu memnuniyetle karşıladığımı belirtmeliyim fakat kafamda bir takım sorularda oluşmadı değil.

En başta Coco kolanın asit seviyesini fazla tuttuğu ve tarım ilaçları kullandığı daha öncede biliniyordu. Fakat tepki verilmesi için niye bu kadar çok beklendi.

Sanki bir anda Coco kola düşmanı olundu.Fenada olmadı ama bu kadar büyük bir güce karşı koyacak cesareti nerde buldular.

Aslına bakarsanız helal olsun adamlara.Bizim gösteremediğimiz cesareti gösterdiler.

Biz milletçe Coco kolayı ne yazık ki çok seviyoruz.Özellikle aşırı sıcak geçen yaz dönemlerinde olmazsa olmazımız haline gelmiş.

İçeceğimiz kola illa Coco kola olmak zorunda.Hani aşırı asiti boğazları yakıyormuş ya o yüzden popülerliği fazla.

Bizi pek içindeki zararlı maddeler ilgilendirmiyor. Coco kolada tarım ilacı çıkmısı yada bünyesindeki asitin insan boğazını parçalamayı bırakın tıkanık lavaboları açabilecek yada lekeleri çözebilecek kadar kuvvetli bir zehir olması umurumuzda değil.

Hatırlayanlarınız olacaktır. Sanırım 2 yıl kadar önce Konya’da yaz döneminde çok hoş bir kampanya başlatılmıştı.

Amerika’nın Irak işgalinde uyguladığı barbarlık ve soykırım fotoğrafları broşürün bir tarafında yer alıyordu. Diğer yüzünde ise Başta Coco kola ve Algida olmak üzere ülkemizde çokça tercih edilen markalar yer alıyor ve hayatın tadı bumu diye soruluyordu.

Kapılara bırakılan bu broşürler eminim birçok kişinin azda olsa bilinçlenmesine vesile olmuştur.Kim hazırladıysa Allah razı olsun.

O dönemlerde marketteyken Coco kola alan iki öğrenciyle marketçi arasındaki konuşmalarda hayli ilginçti.

Cola dolabından çıkardığı soğuk kolayı veren Marketçi “İçin için İsrail’e bir kurşun da siz kazandırın” diyerek biraz da sitem dolu uzatmıştı gençlere kolayı.

Genç arkadaşlarda biraz mahcup birazda Coco kolanın soğuğunun geçmemsi için acele acele yalnızca bu işlerin Coco kola içmeyerek olmayacağını belirterek hızlıca marketten çıktılar.

Gençler farkında değiller galiba ama biz yetmiş milyonluk bir ülkeyiz ve herkes böyle düşündüğü için Coco kola ülkemizi sanki ele geçirmiş durumda.

Marketçi amcada bir ilginç madem o kadar üzülüyorsun satma Coco kola olsun bitsin.

Tabii bunu bana demek kolay.Bu işin Coco Kola tarafından hediye edilen soğutucu dolapları ve Coco kola hayranı yüzlerce müşteri boyutu var. Niye vazgeçilsin ki demi ama.

Bize neki Coco kola yıllık kar gelirinin yüzde otuzluk gibi bir miktarını İsrail ordusuna bağışlıyormuş.

Yada Coco kolanın kağıdını tersten okuyunca haşa Allah’a hayır Muhammet’e hayır (S.A.V) yazıyormuş.

Bunlar önceleri yaptığım küçük araştırmalarda karşıma çıkan yalnızca birkaç örnekten biri.Daha birçok şey sayabiliriz.

Ayrıca Coco kolanın tadının diğerlerinden farklı olduğu da bilinç altımıza yerleştirilmiş bir düşünce bence.

İsterseniz deneyin bir tanıdığınıza Coco kolayı başka firmanın hemde adı sanı duyulmadık bir firmanın kolası olduğunu söyleyerek uzatın. Kolayı içipte beğenene hiç rastlamadım.


Coco kola ülkemizde içecek alanında büyük bir güç. Lokantalara gittiğimiz zaman içecek olarak kola istediyseniz yüzde seksen Coco kola gelir ve başka firmalarda bulunmaz ne hikmetse.

Yani sizi farkında olmadan almaya zorluyorlar. Eğer bilinçli bir tüketiciyseniz almazsanız ama değilseniz illa almak zorunda bırakıyorlar.

Alışveriş merkezlerinde aynı durum geçerli. Genellikle turkuazdan başka soğuk su ve Coco koladan başka bir firmanın soğuk kolasını bulmak zor iş.

Üniversitede da aynı sıkıntıyı yaşadık.Fakülte kantinlerine kadar Coco koladan başka içecek bulmak imkansızdı.

Coco kola ülkemizde öyle bir sistem kurmuş ki bozabilene aşk olsun diye umutsuzluğa düşerken geçenlerde aldığımı bir haber umutlandırdı beni.

Eski adıyla Maydanoz Showland yeni adıyla İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Başkanı Coco Kolanın satışını yaşanan son gelişmelerden sonra yasaklanacağını açıklamış.

Neyse İsrail ordusuna tepki olarak olamasa bile sağlık için olsa da yasaklanması sevindirdi beni.

Belki Türkiye’nin elit tabaka tarafından gözde mekanlardan biri kabul edilen bu mekan yeni bir Coco kola antipatisi oluşturmanın temellerini atar.

Yani bizim insanımız moda haline gelebilecek bu akımdan etkilenebilir. Yani sırf gösterişten bile hemen Coco kola düşmanı kesilmemizde mümkün aslında

Bütün bu gelişmelere karşılık Coco kolada boş durmuyor. Marketlerdeki raf genişlete politikaları ,fiyat düşürmesi, Coc Kolanın yanında verilen bardak ,çanak çömlek gibi hediyelerin artması ve son olarak milli takıma sponsor olunmasıyla şirin görünerek imajını ve mevcut satışını koruma çabasında.

Bizde bu şuursuzluk olduğu müddetçe de yaptıkları uygulamaların karşılığını alacaklardır.

Her zaman dediğimiz gibi “Aman, nede olsa sanki yalnızca biz içmeyince ne değişecek Adamlar sistemini kurmuşlar” gibi akıl almaz bahanelerle olduğundan şüphe duyduğum vicdanlarımızı rahatlatmaya devam edelim

Ellerimizde Coco kolalarımız ve yüreğimizdeki tüm milli duygularımızla milli takımın maçlarını seyredelim.

Ama unutmayalım bakkal amcanın söylediği gibi alınan bir kola yalnızca Irak’a değil, Lübnan’a ,Filistin’e ve İslamiyet’in kalbine kurşun olarak geri dönecek.



Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız ( Toplam 10 yorum yapılmış )

kumsal [ 2007/12/05 18:37 ]
o zman satmassınız olu rbiterle olmuyor işte oysa sigarada sağlığa zararlı ki kola bunun yanında faydalı bil ekalıyor.ama hala herkesin elind ekolabardağı değilde sigara varrr bence önce bununla micadele bitmeli evet ülker de yapsın coco cola gibi kaliteli içalim olmuyor işte bir şeyler eksik hep malzemeden kısmayalım lütfen diyorum ben sadece o zman cola turka içelim kristal içelim daha rakip firma bile olamadık dünya piaysalarında hep bu zevzeklik yapma yerine işimize bakamadığımız için özür dilerim hal böyle iken içelim birer bardak cola içimiz serinlesin arkadaşlar
Telve [ 2006/10/06 16:07 ]
Sadece şunu söylemek istiyorum bizim vatandaşımızda adam gibi CoCa KoLa yapsın onu alalım ister tarım ilacı olsun istersen sırf asit olsun en az 200 yıl gerideyiz.
ali [ 2006/09/29 15:58 ]
peki her şey güzel coca cola yı hayatamızdan çıkaralım o zaman boşta kalacak onca insana bu coca cola karşıtı insanlar bir gün yardım edecekler mi bi de bunu düşünüp öyle yorum yapalım
Fadime_42 [ 2006/09/25 13:30 ]
s.a evet bende aynen katiliyorum kardeslerime... bu ürünleri protesto edecegimize karsilarina daha kaliteli mallar yaparak cikmaliyiz...
bu arada bende asiri kola bagimlisiydim ve rabbime hamd olsun artik elimden geldigince icmemeye dikkat ediyorum...
Allah yar ve yardimciniz olsun
Selametle... (Kopenhag/Danimarka)
mehmet [ 2006/09/22 15:57 ]
evet malesef kardeşim cola olmadan nasıl yaşarızla çok haklısınız gavurun malı sanki içimizden biri oldu
ama artık diyorum müslümanın uyanma vaktı gelmedimi hale.
nereye kadar gider bu gaflet ve bananecilik bende diyorum sadece konya müslümanı uyansın yeter. sizlere kolay gelsin. selamlar.
CerKeS [ 2006/09/13 11:48 ]
Gerçekten önemli bir konuya değinmişsiniz. Ama bunlar boykot edilerek bitirilemez. Çünkü her alanda var ve hemen hemen en iyi ürünler bunlara ait. (Temizlik,boya,gida v.s) Önceliğimiz boykot olmamalı. Önceliğimiz; o ürünlerin karşısına aynı yada daha yüksek kalitede ürün çıkarmak olmalı. Bunun savunucusu ve destekliyisici siz olmalısınız. Yani çevresi çok olan ve geniş kitlelere hitap edebilen kişiler. Cola almasam bilgisayar alıyorum. Almaya mecburum. Başka yok. Birçok şey sıralanabilir. Bu yüzden o malları almamak yerine onlara karşı altarnatif KALİTELİ ürünler çıkarılmalıdır.
SeLaMeTLe.....
latife [ 2006/09/13 11:16 ]
selam güzelim keşke herkes senin kadar duyarlı ve tepkilerini dobra dobra sunabilse.ama nerde boşvermişlik kanımıza öyle bir işlemişki.
güler [ 2006/09/13 09:20 ]
EVET size katılıyorum cocola tüketmemeliyiz.Ama şu nüansı kacırdınız galiba Cola Turca evet yazılımı yani ülkeler farklı, dinler farklı ama ortak nokta çok kar etmek.Yani insana dayatılıyormu paranın dini imanı yok diye
[ 2006/09/11 21:45 ]
Bilinçli bir tüketici olarak coca kola almıyorum, ikram edilince de nazikçe geri çeviriyorum.Bu şekilde üzerime düşen görevi yerine getiriyorum.Ama bence bu tepkimiz sadece coca Kola ile sınırlı kalmamalı.Çünkü Lübnan`a Filistine Irak`a kurşun olarak gönderilen daha pekçok ürün var.
[ 2006/09/10 23:25 ]
doğru söze ne denir

 


Yazarın Tüm Yazıları
 2009.02.14 -  Anlatma Sanatı
 2009.01.17 -  Bebek katili Mübarek ve Çağın Diğer Firavunları
 2009.01.01 -  İsrail bir terör devletidir
 2008.12.06 -  Nifaka Karşı İnfak Seferberliği
 2008.11.07 -  Edebin Beden Bulmuş Hali
 2008.10.20 -  Söz ve İnsan
 2008.09.27 -  Bayram Tadında Hayatlar
 2008.09.09 -  Ramazan ve Zulüm
 2008.07.31 -  Miraç tadında hayatlar
 2008.06.12 -  Beklemek ve görmek
 2008.05.16 -  Kısa bir mola…
 2008.04.07 -  Tahammülsüzlük, küçümseme ve kibir…
 2008.03.21 -  Kapatma davasının kapattıkları
 2008.02.27 -  Geçmişine sövmeyen bizden değildir!
 2008.02.09 -  Dikkat kara çarşaflılar geliyor!
 2008.01.11 -  Tenleri siyah yürekleri beyaz insanlar
 2008.01.04 -  Noel Bayramları Gelecek mi?
 2007.12.11 -  Nede olsa komplo teorisi!
 2007.12.01 -  OYAK’ın Ermeni Yanlısı Ortağı
 2007.11.14 -  Bir Serdengeçti Vardı…
 2007.10.24 -  Sağ olan vatan, unutulan şehitler
 2007.10.06 -  Hadi İran olamadık bari Malezya’ya benzeyelim
 2007.09.15 -  Oruç tutuyor musunuz?
 2007.08.22 -  Garip Bir Rüya
 2007.07.29 -  Halkını tanımayanlar, aptal yerine koyanlar
 2007.07.17 -  Bilinmeyen şahadetin ardından
 2007.07.09 -  Düşündüren ve güldüren vaatler
 2007.06.12 -  Anıtlarla anılan teröristler ve unutulan şehitler
 2007.05.14 -  Bilinmeyen Menderes’in ardından
 2007.04.30 -  Kerkük’e karşı Cumhurbaşkanlığı süreci
 2007.04.18 -  Açlığın Ölüm Hali!
 2007.04.01 -  Tehlikenin Farkında mısınız?
 2007.03.20 -  Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
 2007.02.27 -  Sultan Abdülhamid Han’dan Aziz Valentine
 2007.02.03 -  Dilden kötü kokular Ahmet Hakan’la geliyor
 2006.12.29 -  Seninleyiz Banu Avar
 2006.12.13 -  Eğitimde dinsizleşme süreci
 2006.11.23 -  Medeniyet yolunda güzeller geçidi
 2006.11.06 -  Açılın feministler geliyor
 2006.10.10 -  Peygamberimize sevgimiz bu kadarmış
 2006.09.08 -  Kola olmadan ne yaparız!
 2006.07.24 -  Bu veballe nasıl yaşanır?
 2006.07.11 -  İHANETİN BÖYLESİ
 2006.06.28 -  YASTAYIZ
 2006.06.17 -  KORKMAYIN BİZDEN
 2006.06.06 -  Mankurtlaşıyoruz
 2006.05.25 -  Davam Türkistan
 2006.05.17 -  Son rezalet
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Çokeşliliğe “hayır” mı diyorsunuz?
Mert Aslan
Otur oturduğun yerde
Memduh Nihat Ada
Davos Krizi; Erdoğan milat attı, Perez yavuz hırsız.
Taner Aydın
Affan Dede'ye para saydım
Mustafa Azılıoğlu
Boya boya çek
Huriye Karnap
Her ıslanan anlamaz!
Semra Hoyraz
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Davos ve sonrası…
Dr.Ali Can
Anlatma Sanatı
Alev Ayyıldız
Yapboz
Nadide Ü.Altıparmak
Göçmen Kuştu Kalbim
Hakan Bahçeci
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com