İnsanın en önemli vasıflarından biride kişinin kendini ve haddini bilmesidir demiş hikmet sahipleri.
Dünya’nın her yerinde Ülkenin en kalifiye yetişmiş insanları içinde yer alan Savaş Pilotlarının pilotaj eğitimleri esnasında hocaları tarafından adayların en gizli en köşede bucakta kalmış ego, hırs, patolojik emare v.s gibi olumsuz nakiseleri varsa bulunup ortaya çıkarılması aslında o işin kompedan’larının pilot yetiştirme işine verdikleri önemin bir gereğidir.
Ben kişi olarak bir şeyi bir durumu eleştirirken akıl, fikir, iz’an, kişilik hakları terazisini hiçbir zaman eğri tutmam. Önce empati yolu ile kendi nefsimde ele alır daha sonra normal ölçüler içinde düşüncemi izhar ederim. Bunları yaparken boyumdan büyük aklımın ermediği konulara hiç girmem.
Etrafımızda sıkça şahit olduğumuz bir vakıa var.
Bir zamanlar kader birliği edilmiş bir birliktelik haklı haksız değişik nedenlerle de olsa bozulmuş olabilir. Taraflar iyi ve kötü birçok anıyı doğal olarak beraberce yaşamış olabilirler.
Birbirlerinden umdukları beklentilerine cevap alamamış da olabilirler. Hiç bir sebep iki kişi arasında iyi zamanda yaşanmış durumları yollar ayrıldıktan sonra başka bir zemin ve başka bir mekânda ortaya ulu orta saçıp döküp üçüncü şahıslara deklere etmenin hiçbir doğru yanı yoktur.
Haset hırs kibir gubuzluk bencillik aslında kişinin kendini bilmeyişinin esas sebepleridir.
Her şeyi her zaman doğal akışında değerlendirmek iyiliğe de yanlış’a da suhuletle cevap vermek kişiyi olgunlaştırır. Haddini genişletir. Bakış açısını bulunduğu zaviye yi büyütür.
Elinden oyuncağı alınmış çocuklar gibi olmamak gerekir. İyi bir akla malik olmak degildir marifet, onu kullanmak fikirli ferasetli olmaktır aslında. Yunus’un deyişi ile “İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir.” Az bilgi eksik bilgi yanlış bilgi vehimlerle birleştiğinde Allah muhafaza sığınacak dağlar aramak gerekir. Kişinin konuşması kişiyi ele verir. Bazı hekimler hiç konuşmadan muhatabını dinler, onu sürekli konuşturur. Konuşmalarından kişilik tahlili çıkarır. Bu çerçevede baltayı taşa vurmadan usul adap çizgisinden çıkmamak gerekir.
Konfüçyüs şöyle diyor;
“Bildiğin zaman bildiğini bil, bilmediğin zaman da bilmediğini bil.”
Akıl fikir erdem feraset kendini ve haddini bilme mefhumları hakkında birkaç cümle ile yakın çevrenize iyi ve doğru şeylerden bahsedin. Güzellikleri yayın. Çirkinlikleri engelleyin şayet gücünüz yetmiyorsa örtün. Diğer insanları eksiklikleri yanlışları ile baş başa bırakın.
Sizin o insanlara vereceğiniz en güzel cevap onları kendileriyle baş başa bırakmaktır.