:. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Seninleyiz Banu Avar 
Alev Ayyıldız   ( ayyildizalev@gmail.com )

Hüzünlü bir dönemi yaşıyoruz.
Mehmet Akif’in 70.inci ölüm yıl dönümünü ve Sarıkamış şehitlerini, buruk,hüzünlü birazda vefasızlığımızın verdiği bir utangaçlıkla anıyoruz.

Sarıkamış deyince insan etiyle beslenmekten şişmiş köpekler, ölümle yaşam arasındaki ince çizgide çıldırmış askerler ve kardelenler gelir aklıma.

Sarıkamış şehitlerini kardelene benzetirler yaa. Bir gecede soğuktan donan on binlerce şehidin naaşları gün doğuşunda kardelen çiçekleri gibi ortaya çıkar.

Bunları düşünürken de Mehmet Akif’in mısraları gelir aklıma. “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı”.

Gerçekten de Anadolu toprağının her bir karesinde yüzlerce şehidin kanı var. Üzerinde duyarsızca gezilen bu vatan şehit kanlarıyla sulanmış.

Duyarlı davrananlarda, doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar hesabı bir nevi linç kampanyasına tutuluyor.

En son örneğini Banu Avar’da yaşadık.

Doğrul devril ama eğrilme düşüncesine tezat eğrilerin çokça olduğu ülkemizde dik duruşuyla Türk halkının gönlünü fetheden Banu Avar, Sınırlar Arasında isimli programıyla alkışlanması gerekirken kimi grup ve şahısların hedef tahtası haline geldi.

Nobel ödüllerine farklı bir açıdan yaklaşan ve çoğu kimsenin göremediği gerçekleri gün yüzüne çıkaran Banu Avar, tabiri yerindeyse yılların kurt gazetecilerinden.

TRT’nin Londra muhabirliğinden BBC Türkçe Yayınlar Bölümü’nde programcı ve spikerliğe, 32 ‘inci günün Londra muhabirliğinden BBC’nin ve Discovery Channel başta olmak üzere birçok belgeselinin Türkiye prodüktörlüğüne kadar bir çok önemli görevde bulunan Banu Avar, ''Aliyev'' ''Ohri, Güzel Ohri''nin dışında ''Bir Zamanlar Kıbrıs’ta'', ''Devlerin Savaş Alanı Afganistan'' ve ''Türkiye Sevdalıları'' gibi 30’dan fazla belgesel çalışmasına da imza atmış olan oldukça tecrübeli bir isim.

Daha önce İsrail’inde ipliğini de pazara çıkaran Banu Avar, programlarının tekrarlarının yayından kaldırılması tehlikesiyle ilk kez karşılaşmıyor.

Yalnız bu kez üzücü olan İsveç’in ve Nobel’in ipliğini pazara çıkartan Banu Avar’ın kraldan daha çok kralcı zihniyetiyle hareket eden yerli İsveç hayranlarının saldırısına maruz kalmasıydı.

Ne yapmıştı ki Banu Avar programında, Nobel ödülünün Amerika’nın kültür emperyalizmine hizmet amacıyla verildiğini, İsveç’in Laponlar ve Çingenelere soykırım uyguladığını, İsveç’te basın özgürlüğü bulunmadığını ve ırkçılığın had safhada olduğunu gün yüzüne çıkarmıştı.

Nobel ödülüyle ilgili tartışmalarda Alfred Nobel’in gerçekte dinamiti dünyaya hediye eden adam olduğunu hatırlattığı ve bir silah sanayicisi, bir petrol devi olan bu şahsın edebiyatla hobi olarak ilgilendiği gerçeğini bizlere duyurduğu için Banu Avar nerdeyse vatan haini ilan edilecek.

Yalnızca bu gerçekleri duyurmakla yetinmedi Banu Avar .Orhan Pamuk’la ilgili üzeri örtülen bir durumu da de yaptığı belgeselde gün yüzüne çıkardı.

Nobel Vakfı’na , Amerika’nın dev silah şirketlerinin para aktardığını ve Amerika’nın Nobel üzerindeki etkisini belirten Banu Avar, Orhan Pamuk’un ABD’nin “Demokrasi Projesi(!)” gereği uygulanan Uluslararası Yazı Programı’na katıldığının altını çiziyor ve şu gerçeği bizlerle paylaşıyor.

“Programa katılan yazarlar, Batılı bir anlayışla düşünce şekillendiriciler olarak vatanlarına geri dönerler”

Ayrıca bize her fırsatta kanlı elleriyle insanlık ve medeniyet dersi vermeye kalkan İsveç’in kendi halkının alkolizm ve delilik gibi ruh durumu içinde olduğunu Türk halkıyla paylaşan Avar, İsveç’in tarihinde insanlık dışı uygulamalar ve katliamlar bulunduğu gerçeğini de İsveçli yetkililerinde yüzüne söylemekten çekinmiyor.

Vahşette sınır tanımayan Avrupa ülkelerine, İsveç yeni bir insanlık suçuyla katkıda bulunmuş.Sami soykırımını 1980'lere kadar sürdüren İsveç, biyolojik soykırımın yanı sıra 63 bine yakın kadını da zorla kısırlaştırıyor.

Uyguladığı işkence yöntemleriyle insanlıktan nasibini almamış İsveç hükümeti ayrıca “Lobotomi” deneyi ile alında bulunan sinir yolaklarını keserek , insanları tamamen hissizleştiriyor. Yani deneye maruz tutulan kişiler ne sevinebiliyor, ne de üzülebiliyor.

Bu deneylerin kurbanlarının sayısının 4 bin 500 civarında olduğu belirtiliyor.

Yaptığı bu belgeselle dostumuzu düşmanımızı bize tanıtan Banu Avar ayakta alkışlanmasını bırakın halkı kin ve düşmanlığa davet etmekle suçlanıyor.

Sabah’ta gazetesinin ombudsmanı sıfatını taşıyan Yavuz Baydar, Banu Avar’ın 216’dan yargılanmasını, 1-3 yıl hapisle cezalandırılmasını istiyor. Milliyet de aynı haberi İnternet sitesinde kullanıyor.

Zaman’da olayı “TRT’de rezalet” başlığıyla okuyucularıyla paylaşan Şahin Alpay’ın ise ekranlarda edep, haya gibi kavramaları çiğneyen programları görmeden Türk insanına Avrupa gerçeğini anlatan Sınırlar Arasında programını rezaletle suçlaması ise oldukça gülünç.

Yapılmak istenen bu linç kampanyası başarılı olmuyor. Banu Avar’ı ve programını eleştiren bu yazarlar en büyük tepkiyi kendi okuyucularından alıyorlar.

Türk halkı Banu Avar’a sahip çıkıyor.TRT’ye gönderilen beş bininin üzerinde elektronik posta ,binlerce telefonla Banu Avar’ın yalnız olmadığı ispatlıyor.

Banu Avar’la ilgili karşılaştığım tek eleştiri ise Mehmet Emin Batur tarafından Avar’ın bir programında Çin’le ilgili tüm gerçekleri gözler önüne serememesi iddiası oldu.

Emperyalist devletlerin hedeflerini ve iç yüzlerini ortaya döken Banu Avar’ın Doğu Türkistan’lı Müslüman Türklerin dramına duyarsız kalacağına inanmak istemiyorum.

Çin gibi emperyalist bir devletin baskısıyla her türlü asimileye maruz kalan Doğu Türkistan halkının haklı davasına yönelik Banu Avar’ın programlar hazırlayacağına inanıyorum.

Temennim üniversite kapsamında yada çeşitli sivil toplum kuruluşları bünyesindeki bir organizasyonla Banu Avar’ı Konya’da görmek.

Belki böylelikle ona olan desteğimizi belirtebilir ve yılların deneyimli isminden daha bir çok gerçeği öğrenebiliriz.

Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız ( Toplam 6 yorum yapılmış )

42Konya [ 2007/01/30 18:37 ]
www.KanUykusu.net ve www.8sutun.com
bu sitelerden Banu AVAR inderebilirsiniz

Seninleyiz Banu AVAR
Karatayli [ 2007/01/25 02:02 ]
Cok güzel bir Arastirma Tesekkürler Banu Avar.
Yazar Ayyildiz hanimada yazisindan dolayi tesekürler.

Türk milletinin soykirimini ve insanlik sucunu Tarihin hic bir sayfasi yazmaz,yazamaz cünkü yok bulamaz.
venseremos [ 2007/01/19 23:56 ]
türkiye'yi ve insan'ı en azından benden daha çok seven birini öldürdüler bugün.
her şeye rağmen, aradaki bağlantıyı göremeyecek kadar basireti bağlanmış biri olmadığınızı düşünerek... şimdi kemal kerinçsiz ve tayfasıyla karşılıklı ( yanyana değil ! ) zil takıp oynayabilirsiniz.
venseremos [ 2007/01/18 00:19 ]
banu hanıma verdiğiniz duygusal desteği anlamak mümkün, ama bir yere kadar. nereye kadar? mesela, duygularınızdan arınarak, yani tamamen objektif kriterler ölçeğinde, zaten tartışılan bir iddayı dile getirdiği için orhan pamuk linç kampanyasına maruz kalırken neredeydiniz? sorusunu sorana kadar. mesele şu ya da bu tarafı tutmak meselesi değil. mesele, bu ülkede hep aynı dolap dönsün, askeri ve sivil bürokrasinin, egemen tarih ve dolayısıyla gelecek anlayışına muhalif düşünen ve bir de akıl almaz cüretkarlıkla düşündüğünü söylemeye, giderek yaşamaya kalkan herkesi aşağılasın, su başında biz duralım da varsın kıyamet kopsun isteyenlerin beslendikleri ideolojik kaynakla sizin duygusal frekansınızın nasıl olup da bu denli rahat örtüşebildiği meselesidir. mesele nobel'in ne olduğu yanında bbc'nin de hangi amaca hizmet ettiğinin ıskalanmaması meselesidir. mesele, banu hanımın şimdiye kadar mesela sizin gibi başörtüsü takanlar ve sırf bu nedenle okula giremeyenler, aşağılananlar, saçından sürüklenenler hakkında bir belgesel yapıp yapmadığı meselesidir. mesele, faşizmin serin ve devletin derin sularında kulaç atmanın emniyetini ve kirlenmeyi ya da özgürlüğün yakıcı ama her şeye rağmen fıtri ateşinde yanmayı ve arınmayı tercih etmek meselesidir.
mesele banu hanımla yanyana durmak değildir yani; sürüden ayrılmayı ve kendi omuzları üstünde kendine ait bir kafa taşımayı göze almaktır. yoksa, yanyana durmasanız bile, ebu zer'in baktığı yerden bakınca birarada ve hep celladın yanında görünmemeniz mümkün değil.
selcuklu [ 2007/01/04 18:02 ]
Cok Güzel Bir Yazi.

Yazari güzel ve anlamli yazisin dolayi tebrik eder ve bizlerinde

Banu Avarin arkasinda oldugumuzu belirtim.

almnya köln den.saygi selam
emine [ 2007/01/04 15:54 ]
Bu konuyu kaleme aldınığınız için tebrik ederim.Siz gibi değerli gazetecilerin Banu Avar'ı yalnız bırakmaması takdire şayan. Bazıları bu memleketi sahipsiz zannediyorlar... Banu Avar'ı da takdir ediyorum.Zaten programlarını keyifle izlerdim.Adalet zamanın döngüsünde tecelli edecek

 


Yazarın Tüm Yazıları
 2009.02.14 -  Anlatma Sanatı
 2009.01.17 -  Bebek katili Mübarek ve Çağın Diğer Firavunları
 2009.01.01 -  İsrail bir terör devletidir
 2008.12.06 -  Nifaka Karşı İnfak Seferberliği
 2008.11.07 -  Edebin Beden Bulmuş Hali
 2008.10.20 -  Söz ve İnsan
 2008.09.27 -  Bayram Tadında Hayatlar
 2008.09.09 -  Ramazan ve Zulüm
 2008.07.31 -  Miraç tadında hayatlar
 2008.06.12 -  Beklemek ve görmek
 2008.05.16 -  Kısa bir mola…
 2008.04.07 -  Tahammülsüzlük, küçümseme ve kibir…
 2008.03.21 -  Kapatma davasının kapattıkları
 2008.02.27 -  Geçmişine sövmeyen bizden değildir!
 2008.02.09 -  Dikkat kara çarşaflılar geliyor!
 2008.01.11 -  Tenleri siyah yürekleri beyaz insanlar
 2008.01.04 -  Noel Bayramları Gelecek mi?
 2007.12.11 -  Nede olsa komplo teorisi!
 2007.12.01 -  OYAK’ın Ermeni Yanlısı Ortağı
 2007.11.14 -  Bir Serdengeçti Vardı…
 2007.10.24 -  Sağ olan vatan, unutulan şehitler
 2007.10.06 -  Hadi İran olamadık bari Malezya’ya benzeyelim
 2007.09.15 -  Oruç tutuyor musunuz?
 2007.08.22 -  Garip Bir Rüya
 2007.07.29 -  Halkını tanımayanlar, aptal yerine koyanlar
 2007.07.17 -  Bilinmeyen şahadetin ardından
 2007.07.09 -  Düşündüren ve güldüren vaatler
 2007.06.12 -  Anıtlarla anılan teröristler ve unutulan şehitler
 2007.05.14 -  Bilinmeyen Menderes’in ardından
 2007.04.30 -  Kerkük’e karşı Cumhurbaşkanlığı süreci
 2007.04.18 -  Açlığın Ölüm Hali!
 2007.04.01 -  Tehlikenin Farkında mısınız?
 2007.03.20 -  Şehitliği Akif ve Çanakkale ruhuyla anlamak
 2007.02.27 -  Sultan Abdülhamid Han’dan Aziz Valentine
 2007.02.03 -  Dilden kötü kokular Ahmet Hakan’la geliyor
 2006.12.29 -  Seninleyiz Banu Avar
 2006.12.13 -  Eğitimde dinsizleşme süreci
 2006.11.23 -  Medeniyet yolunda güzeller geçidi
 2006.11.06 -  Açılın feministler geliyor
 2006.10.10 -  Peygamberimize sevgimiz bu kadarmış
 2006.09.08 -  Kola olmadan ne yaparız!
 2006.07.24 -  Bu veballe nasıl yaşanır?
 2006.07.11 -  İHANETİN BÖYLESİ
 2006.06.28 -  YASTAYIZ
 2006.06.17 -  KORKMAYIN BİZDEN
 2006.06.06 -  Mankurtlaşıyoruz
 2006.05.25 -  Davam Türkistan
 2006.05.17 -  Son rezalet
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Çokeşliliğe “hayır” mı diyorsunuz?
Mert Aslan
Otur oturduğun yerde
Memduh Nihat Ada
Davos Krizi; Erdoğan milat attı, Perez yavuz hırsız.
Taner Aydın
Affan Dede'ye para saydım
Mustafa Azılıoğlu
Boya boya çek
Huriye Karnap
Her ıslanan anlamaz!
Semra Hoyraz
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Davos ve sonrası…
Dr.Ali Can
Anlatma Sanatı
Alev Ayyıldız
Yapboz
Nadide Ü.Altıparmak
Göçmen Kuştu Kalbim
Hakan Bahçeci
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com