:. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Kurtlar Vadisi ‘DERİN’ olmadığı için kaybetti... 
Durmuş Atalay   ( datalay@haberkonya.com )


Bugünlerde halkın gündeminde Kuzey Irak, Genel Kurmay Başkanının ABD ziyareti gibi konular yok, Kurtlar Vadisi’nin yayından kaldırılması var.
Terörün yürek yakan izi, AB ve Kuzey Irak’ta kafaya çuval geçirme gibi konular yüzünden adeta şuuru kaybeden toplum, bir yerden çıkış arıyor.

Benzer durumlara maruz kalan insana, bu stresini dışarı atacak, ‘’başkasına atma, bastırma, yüceltme’’ gibi psikolojik savunma mekanizmalarından yararlanılarak tedaviler uygulanır. Toplumumuzun da böyle tedavilere ihtiyacı var.

Bu tedavi, farazi olarak söylüyorum, Kuzey Irak’a girilmesi, bir Paşanın ‘Bush’a açıktan küfretmesi ve ortalığın anababa gününe dönmesi’ gibi bir girişim olsaydı, tabir yerindeyse toplumun havası alınmış olacak, geçek anlamda tansiyonda bir düşüş, rahatlama olacaktı. Belki de Hrant Dink öldürülmeyecek, uluslar arası alanda (bu alan büyük önem taşır) Türkiye, karizmayı çizdirmeyecekti.

Bir insanın gelişmiş şekli gibi algılanabilecek toplumda biriken, bir kıvılcımla her şeyi havaya uçuruverecekmiş gibi gelen gerilim, boşalmak için kendisine Kurtlar Vadisi dizisiyle iyi bir yol buldu.

Fakat, çok acemice hazırlanmış bir senaryo ortada ya da vatan hainliğine varan bir kasıt... Çünkü, dizi, ülkede kangren olmuş halen devam eden çok hassas bir konuya ilişkin agresif görüşler açıklanıyordu.
Hatta, ‘her doğru her yerde söylenmez’ ana ilkesi unutulmuş ya da gözardı edilmişti.

Dizinin yayınlanan ilk bölümünde her şey çok güzeldi (!), yaramaz hiç bir şey yoktu. Ancak, muhakeme yeteneği gelişmemiş 13-14 yaşınlarındaki kara yağız delikanlıların mahallerindeki farklı milliyetten olan kişilere şiddet kullanmayacağını, bunun ölümlere bile neden olabileceğini, herkesin herkesi daha fazla düşman şeklinde algılayacağı gerçeği ortadaydı.

İÇ SAVAŞ ÇIKARTIRDI

Bu dizi ben iddia ediyorum, dizinin yayını durdurulmasaydı iç savaş bile çıkabilirdi ya da çıkacak muhtemel tehlikeli gerginlikleri tetiklerdi. Çok gergin bir süreçten geçiyorken, ülkedeki huzur bir senaristin tekeline bırakılabilir mi?

SİYASİ OTORİTE GEÇ KALDI

Yani sonuç olarak, geçmişi reyting başarılarıyla dolu olan Kurtlar Vadisi tek kelimeyle kendisine yazık etti. Çok akıllı bir senaryoyla, Türkiye’nin sahip olduğu pek çok beyin bir araya getirilip, barışı, huzuru güveni ve birliği artıracak bir dizi senaryosu ortaya çıkabilirdi. Böylece Kurtlar’ın reytingi ülkeye büyük bir itici güç bile kazandırabilirdi.

Siyasi otorite ne iş yapar? Bu tür ortaya çıkmış enerjiyi akıllı devletler, usta bir aikido sporcusu gibi kendi istediği yöne doğru daha kuvvetli bir güce dönüştürür. Siyasi otorite veya herkesin sürekli derin devlet dediği, benim ise kahkahalarla güldüğüm (çünkü bu manada bir örgüt ya da oluşum yok) sözde örgüt, neden bunları düşünemiyor.
Özellikle siyasi, otorite böyle bir gücü PKK ile mücadelede kullanmayı akıl edememiştir. ‘Altı ucu dizi bu kardeşim, biz böyle küçük işlerle ilgileneceğiz değil herhalde diye mi düşünülmüştür, ya da hiç akıllarına gelmemiş midir acaba?

Bir kanalda ‘Tv’de ilk kez’’ adı altında bir ABD filmi seyrettim geçtiğimiz haftalarda, adamlar öyle bir senaryo yazmışlar ki, sokaktaki serseri zenciyi ülkesini ve tüm dünyayı atom bombası tehlikesinden kurtaran bir kahramana dönüştüren, bu dönüşümün ne kadar basit olduğun gösteren filmi hayretle ve ibretle izledim. -Bu filmi izleyen bir Amerikalının duygulanmaması imkansız. - Ondan sonra da, bu yazımın da başlığı olan ‘Kurtlar Vadisi ‘DERİN’ olmadığı için kaybetti’ cümlesi aklıma geldi.

Irklara, inançlara dayalı saçma sapan bu tür gerginlikleri bırakıp, herkesin kendi işiyle uğraşmasına, herkesin işinde daha verimli çalışmasına acayip ihtiyacımız var. Önce toplumsal barışa, sonra da durmaksızın çalışmaya muhtacız.
Ülkemizdeki tüm deriler, çılgınca izlenen TV dizilerini ne zaman kullanmaya başlayacak gerçekten çok merak ediyorum?

Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız ( Toplam 4 yorum yapılmış )

[ 2007/02/21 00:16 ]
hani kardeş ne olurdu yani dizi birkaç bölüm oynasaydıda ondan sonra karar verseydik hani şu kürtler kullanıldık larını en azından biraz anlasalardı eh işte bizde o zaman seni ve yazına eleştiri yöneltseydik türk halkı bir diziyle kalkıp galeyana falan gelecek degildir baksana tayyip bey bile okadar şehit kanının üzerine kalkıp barzaniyle masaya otururum diyor halk gıkını çıkartmıyor hala uyuyor korkma bu diziylede birşey olacagı falan yok
Naber [ 2007/02/19 13:58 ]
Bu yazıya yapılan olumsuz yorumlar konusunda kimse elini korkak alıştırmasın.Bu tür yorumlar toplumun olaylara bakışını süper ortaya koyuyor.Yazarın düşüncesiyle, ilköğretim okulu 4. sınıf seviyesindeki toplumun düzeyi arasındaki fark da net bir şekilde ortaya çıkmış olur .Ayrıca yazarın görüşlerine sonuna kadar katılıyorum
HTG [ 2007/02/19 10:43 ]
Bence diziyi seyretmeden ahkam kesmişsin
Bakü [ 2007/02/18 19:06 ]
Bu Kurtlar Vadisi Konusunda amma da ilginç gelişmler oluyor. Halk ikiye ayrılmış durumda. Tesbitleriniz anlayabiliriz fakat biraz acımasız eleştirmişsiniz. Üstelik sitenin manşet haberiyle yazınız uyumsuz olmuş. Demek ki, kişisel fikirler her zaman gerçeği yansıtmıyor

 


Yazarın Tüm Yazıları
 2007.02.17 -  Kurtlar Vadisi ‘DERİN’ olmadığı için kaybetti...
 2007.02.09 -  Tipide, Bisikletinin Selesinde Bir Çuval Kömür...
 2007.02.07 -  NANE NANE HRANT DİNK...
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Çokeşliliğe “hayır” mı diyorsunuz?
Mert Aslan
Otur oturduğun yerde
Memduh Nihat Ada
Davos Krizi; Erdoğan milat attı, Perez yavuz hırsız.
Taner Aydın
Affan Dede'ye para saydım
Mustafa Azılıoğlu
Boya boya çek
Huriye Karnap
Her ıslanan anlamaz!
Semra Hoyraz
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Davos ve sonrası…
Dr.Ali Can
Anlatma Sanatı
Alev Ayyıldız
Yapboz
Nadide Ü.Altıparmak
Göçmen Kuştu Kalbim
Hakan Bahçeci
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com