:. Haberler
  Bilişim
  Dünya
  Eğitim
  Ekonomi
  Kültür Sanat
  Politika
  Sağlık
  Spor
  Yaşam

  :. Gruplar
  Hava
  Söyleşiler
  Yazarlar

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hariç “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” 
Dr.Erdinç Yücel   ( eyucel@haberkonya.com )



Atatürk Anayasası olarak adlandırdığımız, 1924 Anayasası’nın 3. Maddesinde “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” diyor. Bu söz bugün de Meclis’imizin duvarını “süslemektedir.” Evet, süslemektedir diyorum, zira bu değerli sözün pratikte geçerli olmadığını Sayın Baykal’ın sözlerinden öğrenmiş olduk. Şöyle diyordu Baykal: “Millet TBMM’yi seçtiği gibi bir de cumhurbaşkanını seçecek. Bu, Türkiye’nin başına büyük dertler açar.” Âcizane eli kalem tutan birisi olarak bu cümleyi ben şöyle anlıyorum. “Yahu, bu millet zaten meclisi seçiyor, bir de cumhurbaşkanını mı seçsin!” Demek ki halk zaten başbakanı seçerek Türkiye’nin başına dert açıyor, cumhurbaşkanını da seçecek olursa Türkiye’nin başına daha büyük bir dert açacak öyle mi? Demek ki CHP, Atatürk döneminden sonra, halka güvenmediği halde yetmiş yıldır “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözünü savuna gelmiş.
Bu arada Sayın Baykal’ı da tebrik etmek isterim. Zat-ı Şahaneleri hiç açık vermeden bunca yıldır iyi takiye yapmış. Ancak benim kendisinden bir isteğim var. Lütfen seçimden önce yapacağı mitinglerde halka bu durumu izah etsin, zira cumhur, başını neden seçemeyeceğini bilmek istiyor. Örneğin şöyle bir cümle halktan çok büyük alkış alırdı: “Ey, halkım ne yani doğru dürüst bir başbakanı bile seçemeyen sizlere, bir de cumhurbaşkanını seçtirerek, devletin başına daha büyük dertler mi açılsın!”
Bence, CHP’nin hiç vakit kaybetmeden ismini değiştirmesi gerekiyor. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi isminde “halk” sözcüğü geçiyor. Halkına güvenmeyen bir “Halk Partisi” olur mu? İsim bulma konusunda zorlanıldığı takdirde, hemen bir öneride bulunabilirim. CEP, yani Cumhuriyet Elit Partisi bence güzel bir isim olur. Böylelikle Baykal’ın işi kolaylaşmış olur, çünkü Sayın Genel Başkan “Ben zaten elit kitlenin partisiyim, benim halkla falan işim olmaz” deme hakkına kavuşmuş olur. Aksi takdirde partinin hali hazırdaki ismiyle başı daha çok ağrır Sayın Baykal’ın.
Her şey bir yana ben, halkı, cumhurbaşkanını seçecek olgunlukta görmeyen tüm çevreleri anlamakta büyük güçlük çekiyorum. Kocaman kocaman adamların, ekranlarda boy göstererek, halkın gözünün içine baka baka “Efendim, halk henüz bu olgunluğa erişmedi” diyebilmelerine şaşmamak mümkün mü? Düşünebiliyor musunuz, savaş kararını bile almaya yetkili olan başbakanı seçebilen halk, üçlü kararnamelere imza atacak olan bir cumhurbaşkanını seçemiyor. Ne yapalım, biraz daha okuyup cumhurbaşkanını da seçelim bari…
Ha, unutmadan, kanun boşluklarından faydalanmayı hobi haline getiren Sayın Baykal’a bir tüyo da ben vereyim. Şayet birisi, kendisine “Hani egemenlik kayıtsız şartsız milletindi” derse, Zat-ı Şahaneleri hemen şöyle mukabele etsin: “Kardeşim, egemenlik kayıtsız şartsız Türk Milleti’nin denmiyor ki; milletin deniyor. Kim bilir hangi millet.” Hukuki olarak buradan da sonuç alınabilir. Şayet bu hukuki süreç de akamete uğrayacak olursa, kendisine acizane “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” sözüne küçük bir ilave yapmasını tavsiye ederim: Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hariç “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.”







Köşe Yazısı Hakkındaki Yorumlarınız ( Toplam 3 yorum yapılmış )

CEVAP [ 2007/05/22 08:20 ]
Güzel kardeşim, adayın son gün belirlenmesi Anayasaya aykırı bir iş değil ki; bakın konsensuz diyenler 2 oy alan kişileri rektör atıyorlar, hani konsensus hani demokrasi... KENDİN HAKKI OLMAYANI ATAYACAKSIN... hÜKÜMET KENDİ ADAYINI SEÇMEK İSTEDİĞİNDE KONSENSUS.... HADİ CANIM SENDE...
[ 2007/05/20 18:20 ]
Hocam siz akademisyen olarak Amerika ve Avrupa ülkelerinde seçilecek başkan adaylarının aylar hatta yıllar önceden halka duyurulduğunu bilirsiniz.Bizde ise aday son gün açıklanıyor, sanki en büyük partinin başkanının özel şirketine müdür belirliyormuş gibi.''Sabah evden çıkarken eşim sordu kim Cumhurbaşkanı olacak diye, ben de ismi söyledim ama kimseye söyleme,dedim.'' beyanatını okuyunca sizde yahu bu ''demokrasi'' mi ''tek adamokrasi'' mi diye kendi kendinize sormadınız mı? Millet hatayı affetmez!
Sorumlu krizi çıkaran ve çözemeyen iktidardır, muhalefet değil.
Öğrtemen [ 2007/05/17 18:49 ]
Erdinç Hocam, gerçekten de seviyeli ve çok nezih bir yazı, altına sadece imzamı atabilirim, yüreğinize sağlık.

 


Yazarın Tüm Yazıları
 2007.06.02 -  Yanlış Hatalar Yapıyoruz :)
 2007.05.24 -  Uzaya Füze Atıldı da Başörtüsüne mi Takıldı !?
 2007.05.22 -  Bugün Amerika İçin Ne yaptın ?
 2007.05.16 -  Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hariç “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir”
 2007.05.10 -  Meğerse Bir Koyundan İki Post Çıkarmışlar
 2007.05.03 -  Düzeltiyorum, %5 + %5 = %1
 2007.04.26 -  Denize Düşen Saman Çöpüne Sarılır
 2007.04.16 -  Cumhurbaşkanlığı Sorununa Köklü Bir Çözüm
 2007.04.06 -  “Vefa” Sadece Bir Semtin Adı Değilmiş…
 2007.03.30 -  Size, Suyu İsraf Etmeyin Diyemem…
 2007.03.23 -  Yaşasın Orijinalite !
 2007.03.10 -  Dikkat, Jakoben Çıkabilir!
 2007.03.05 -  Kırk Yıllık Hatırın Hatırına…
 2007.02.22 -  GEL SHAKEMEYELİM BE ŞEKERİM !
 2007.02.12 -  Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olmak…
 2007.01.30 -  Aman, Kedidir Kedi…
 2007.01.23 -  Hazır Ol Cenge,Eğer İstersen Sulh-u Salâh
Aslan Korkmaz gelirken, Tuzcuoğlu giderken…
Lokman Koyuncuoğlu
Çokeşliliğe “hayır” mı diyorsunuz?
Mert Aslan
Otur oturduğun yerde
Memduh Nihat Ada
Davos Krizi; Erdoğan milat attı, Perez yavuz hırsız.
Taner Aydın
Affan Dede'ye para saydım
Mustafa Azılıoğlu
Boya boya çek
Huriye Karnap
Her ıslanan anlamaz!
Semra Hoyraz
MÜSİAD Farkı
Aydoğan Deveci
Davos ve sonrası…
Dr.Ali Can
Anlatma Sanatı
Alev Ayyıldız
Yapboz
Nadide Ü.Altıparmak
Göçmen Kuştu Kalbim
Hakan Bahçeci
 

Bu Site Konda İletişim ve Medya Grubunundur.
E-Posta: bilgi@haberkonya.com